Yüze okunan cezalarda kesim tarihinden itibaren 15 gün içinde, plakaya yazılan cezalarda kişiye tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içinde itiraz hakkı vardır. Trafik idari para cezasına itiraz etmek için, dava dilekçesi ve ekinde şu belgeler bulunmalıdır: Trafik idari para cezası karar tutanağı tebligatı fotokopisi.
İtiraz etmek isteyen kişiler cezanın alındığı gün itibari ile 15 gün içerisinde dilekçe hazırlayarak göndermelidir. Kişinin itirazına karşı kusur bulan mahkeme tüm masrafların kişi tarafından karşılanmasına karar verir. Bu nedenle yapılan itirazın geçerli bir gerekçesi ve kanıtı bulunmalıdır.
Trafik cezaları Kabahatler Kanunu kapsamında yer almaktadır. Kabahatler Kanunu'nun 27. maddesine göre, hakkında cezai işlem uygulanan kişinin para cezasına 15 gün içerisinde itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Hakkında cezai işlem uygulanan kişi tarafından bu süre içerisinde itiraz edilmemesi halinde ceza kesinleşir.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
İlgili 30 soru bulundu
Plakaya yazılan cezada ehliyetinizden ceza puanı gitmez. Çünkü zaten arkanızdan gönderilen cezadır. Ehliyete yazılan cezada ise para cezası ile birlikte ceza puanı da alırsınız. Ayrıca bu ceza size tebliğ edildiğinden sizi bağlar.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir. Elektronik Denetle Sistemi (EDS); trafiğin doğru şekilde akması, kazaların engellenmesi, can ve mal kaybının önlenmesi için geliştirilmiş bir denetleme sistemidir.
Trafik cezası itirazı nereye yapılır 🏛️
Trafik cezasının size tebliğ edildiği tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemesi'ne itiraz başvurusunda bulabilirsiniz. Bu süre içinde başvuruyu yapmazsanız, idari para cezası kesinleşir.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
Anayasa Mahkemesi'nden araç sahiplerini ilgilendiren çok önemli bir karar çıktı. Plakaya yazılan cezalara itiraz edilirse ve trafik suçunu işleyen kişi araç sahibi değilse ve araç sahibi o sırada olay yerinde bulunmadığını ispat ederse trafik cezasını iptal edebilecek.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Trafik cezası itiraz için bazı belgelerin bulundurulması gerekmektedir. Cezaya itiraz edilirken, ilgiliden herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Ancak itirazın sonunda mahkeme, cezaya itiraz eden kişinin kusurlu olduğuna hükmederse, mahkeme masraflarını ödemek durumunda kalacaktır.
2023 yılı itibariyle Sulh Ceza Hakimliğine yapılacak Trafik cezasına itiraz için mahkeme masrafı yoktur. Yukarıda açıklanan hususlar dikkate alınarak Sulh Ceza Hâkimliğine trafik cezasının kaldırılması için dava açılması ücretsizdir.
Trafik cezasına itiraz Sulh Ceza Mahkemesi'ne dilekçe yazılarak ya da e devlet üzerinden yapılabilir.
MADDE 16 – (1) Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
31 Aralık 2022 tarihinden önceki 2 bin TL'nin altındaki kamu kurumu alacaklarından vazgeçildi. Vergi affı paketi kapsamında vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları yer alıyor.
Öncelikle bir kişinin trafik cezası bulunmaktaysa ve ilk defa ehliyet alıyor ise cezası ehliyet almasına engel olan bir durum olarak görülmemektedir. Ödenmemiş olan trafik cezasını ödemeden de ehliyet alınabilmesi mümkün olan bir durumdur.
Plakaya yazılmış olan cezalarda, ceza ruhsatınızda yazan adresinize gönderilmektedir. İkamet adresinize PTT vasıtası ile gönderilen ceza, siz evde bulunmuyorsanız postacı kapınıza not bırakmakta ve cezanızı muhtarlığa teslim etmektedir.
Trafik cezasına e-devletten de e-imzanız olması halinde, uyap vatandaş kısmından itiraz etmeniz mümkündür. Ancak e-imzasız şekilde itiraz yapılamamaktadır.
Trafik cezası kişiye 10 iş günü içinde tebliğ edilmelidir. 10 iş günü içinde tebliğ edilmediği takdirde bu durum itiraz sebebi yapılabilir.
Esas olarak, kural ihlalini yapan aracın durdurulması ve ihlali yapan kişinin tespit edilerek, bu kişi adına ceza kesilmesi gerekirken, bu madde uyarınca, aracın tescil maliki adına ceza tutanağı düzenlenmektedir.
Merak edilen radar kaç metreden algılar sorusunun cevabı ise; zira radarlar kendilerinde bulunan teknolojinin kalitesine göre 50 ile 1000 metrelik mesafe arasında hız tespiti yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri