TRAFİK CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLEBİLİR? MADDE 16 – (1) Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir”.
Trafik cezası itirazı nereye yapılır 🏛️
Trafik cezasının size tebliğ edildiği tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemesi'ne itiraz başvurusunda bulabilirsiniz. Bu süre içinde başvuruyu yapmazsanız, idari para cezası kesinleşir.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Ceza tespit tutanağında delillere yer verilmemişse, delil yetersizliğinden başvuruda bulunulabilir ve itiraz talep edilebilir. Radar uyarı levhası olmayan bir alanda radar cezası almak da itiraz hakkı doğuran durumlardandır. (Yargıtay 7.Ceza Dairesi 2014/2954 E. 2014/14281 K. 08.07.2014 K.T sayılı kararı)
Trafik cezasına itiraz Sulh Ceza Mahkemesi'ne dilekçe yazılarak ya da e devlet üzerinden yapılabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Bunun için Elektronik İmza veya Mobil İmza sahibi olmanız gerekiyor. Adınıza kesilmiş bulunan trafik cezalarına tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde internet üzerinden Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak itiraz etmeniz mümkündür.
Trafik Cezasına İtiraz Süresi Kaç Gündür? Para cezalarına itiraz, cezanın tebliğini izleyen 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemelerine yapılmalıdır. İdari yaptırımlara itiraz ise cezanın tebliğini izleyen 30 gün içinde İdare Mahkemesi'ne yapılmalıdır.
Çünkü mahkemenin ardından itiraz haklı bulunursa vatandaşın ödendiği ceza miktarı tarafına iade edilir. Ancak itirazın haksız bulunması durumunda kişilerden mahkeme masraflarının da ödenmesi beklenir. Bu durumda süresinde ödenmeyen cezanın da indirim süresi geçmiş olacaktır.
Trafik cezasına yaptığınız itiraz kabul edilmezse trafik cezasını ödemeniz gerekecektir.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
Anayasa Mahkemesi'nden araç sahiplerini ilgilendiren çok önemli bir karar çıktı. Plakaya yazılan cezalara itiraz edilirse ve trafik suçunu işleyen kişi araç sahibi değilse ve araç sahibi o sırada olay yerinde bulunmadığını ispat ederse trafik cezasını iptal edebilecek.
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Trafik Cezasına İtiraz Etmek Ücretli Midir? Trafik cezasına itiraz etmek için herhangi bir dava harcı ya da masrafı ödemenize gerek yoktur. Ücretsiz bir şekilde bu itirazınızı yapabilirsiniz.
Eğer plaka adına bir ceza yazıldıysa bu süre, söz konusu ceza tutanağının kişiye tebliğ tarihinden itibaren başlamaktadır. Bu hususta uygulanan ceza, araç tescil belgesindeki (ruhsatta) yazan adrese gönderilir. Bu süreden itibaren 15 gün içerisinde cezaya itiraz edilebilmektedir.
Güncel borcunuz varsa, başvuru için belirlenen tarihler içerisinde dilekçe doldurarak bizzat devlet dairelerine giderek, e-posta ile yollayarak veya internet üzerinden T.C kimlik numaraları ile başvurularını yapabilirler. İnternet üzerinden başvurusunu Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden yapabilirsiniz.
Cezai işlem gören kişi, on beş gün içerisinde trafik para cezasının niteliğine göre Sulh Ceza Hakimliği'ne ya da otuz gün içerisinde İdare mahkemesine bir dilekçe ile trafik cezası itirazını yapabilir.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Trafik cezası kişiye 10 iş günü içinde tebliğ edilmelidir. 10 iş günü içinde tebliğ edilmediği takdirde bu durum itiraz sebebi yapılabilir.
Hız ihlali yapan araç, MOBESE sistemi tarafından 50 metre ile 1000 metre arasında tespit edilebiliyor. Tespit edilen tüm ihlallere ceza veriliyor. - "MOBESE Sisteminde kırmızı ışık yanarken trafik polisinin müdahalesiyle geçen araçlara ceza yazılıyor mu?" Polis, müdahaleden önce telsizle MOBESE merkezine bilgi veriyor.
Kesinleşen hapis cezasına itiraz edilebilir. İtiraz, mutlak müspet sonuç doğurmamakla birlikte, somut dosyanın muhtevasına göre olumlu neticelenebilir.
Trafik cezasının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde cezanın kesildiği yerde bulunan Sulh Ceza Hakimliğine itiraz etmelisiniz. Bu itiraz, bir dilekçe ile yapılmalıdır. Özellikle bu itirazın bir avukat vasıtasıyla yapılması, hak kaybına uğramamak adına önem arz etmektedir..
İtiraz Dilekçesi Nereye Verilir? Hangi mahkeme karar vermişse, itiraz dilekçesi de o mahkemeye verilmelidir (CMk md. 268/1).
Yapılandırma kanunu resmen yürürlüğe girdi. Milyonlarca sürücüyü de yakından ilgilendiren kanun ile 31 Aralık 2022'den önceki 2000 TL'nin altındaki trafik cezası borçları silinecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri