Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur.
En etkili planlama türleri, stratejik planlama, operasyonel planlama, proje planlama, finansal planlama, pazarlama planlama, satış planlama ve üretim planlama gibi ayrılmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Buna göre işletmelerde İKY 4 aşamadan oluşur: • 1. İnsan kaynakları süreçlerinin analizi. (İş analizi) • 2. İK ihtiyaçlarının belirlenmesi, • 3. İK arz ve talebinin dengelenmesi, 4.
Planlama, istenen bir amaca ulaşmak için gerekli faaliyetlerle ilgili düşünme sürecidir. Planlama, akıllı davranışın temel bir özelliğidir. Yalnızca istenen sonucu değil, aynı zamanda bu sonuca ulaşmak için gerekli adımları da görselleştirmek için mantık ve hayal gücünün kullanılmasını kapsar.
Planlamanın Amacı
Örgütsel faaliyetler arasında koordinasyon sağlayarak, bu faaliyetleri önceden belirlenen örgütsel hedeflere yöneltmektir. Planlama örgütsel işlevler arasında en önemli görülen ve en başta gelen işlevlerden biridir. Planlama işlevi, diğer işlevler tarafından yansıtılan önemli bir işlevdir.
5 yıldan daha uzun bir zaman dilimi için tasarlanan planlar uzun süreli planlardır. 1-5 yıl arası zaman dilimini kapsayan planlar orta süreli planlardır. 1 yıl ve daha kısa zaman dilimleri için hazırlanmış olan planlar kısa süreli planlardır.
İyi bir planın sahip olması gereken özellikler genellikle şöyledir; Plan açık, kesin ve gerçekleştirilebilecek bir amaca yönelik olmalıdır, Örgütün değişen iç ve dış koşullarına uyum gösterecek bir esneklikte olmalıdır. Yapılması ve uygulanması en az giderle gerçekleştirilmelidir.
Buna göre planlama kademeleri, üst kademeden alt kademeye doğru sırasıyla; Mekânsal Strateji Planı, Çevre Düzeni Planı, Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planından oluşur.
Stratejik planlama sürecinin ilk adımı olan hedef belirleme, organizasyonun amaçlarını ve hedeflerini belirlemek için kullanılır. Hedef belirleme aşaması, organizasyonun nereye gitmek istediğini ve neyi başarmak istediğini belirlemek için kritik bir adımdır.
Bu özellikler şöyle özetlenebilir. - Plan iyi bir biçimde tanımlanmış amaçlara yönelik olmalıdır. - Plan basit ve anlaşılır olmalıdır. - Planlar esnek olmalıdır.
Biçimsel planlama içerisinde sayfa düzeni, başlık, konunun belirlenmesi, konuyu sınırlamak, anlatım biçimini belirlemek, ana düşünceyi ve yardımcı düşünceleri belirlemek gibi alt unsurlar bulunur.
Planlama, ileriye dönük tahminlerin akılcı bir düzenlemesidir. Planlama, daha çok eylem üzerinde duran bir süreçtir. bakımından fark bulunmaktadır.Bu nedenle bu iki kavramı birbirine karıştırmamak gereklidir. Plan; Bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimidir.
Planlama uzmanları, uzmanlık alanlarına ve çalıştıkları sektörlere bağlı olarak çeşitli görevler üstlenebilirler. İş süreçlerinin optimize edilmesine yönelik stratejiler geliştirmek, bütçe tahminleri veya kaynak yönetimi planları oluşturmak ve proje yönetimini sağlamak bu görevler arasında yer alır.
Stratejik Planlama Stratejik planlama, bir kurumun mevcut durumu ile gelecekte ortaya çıkması muhtemel gidişatını inceleme, hedeflerini belirleme, bu hedeflere ulaşmak için strateji geliştirme ve uygulama sonuçlarını ölçümleme sürecidir.
Planlama faaliyeti yönetimin ilk fonksiyonudur. Yönetim faaliyeti planlama ile başlar. İşletmeler gelecekte ulaşmak istedikleri amaçlarını, hedeflerini saptamalı ve bunlara ulaşabilmek için çeşitli hareket tarzları belirlemelidir. İşte bu planlamadır.
Hızlı planlama yöntemi kişilerin hedefleri arasında, hangisinin öncelikli olduğuna karar vermesidir. Kişi yaşamında herhangi bir konuda öncelik verdiği alanı seçerek bu bağlamda esnek bir plan oluşturur. Yaşamın her alanında uygulanabilir olması en önemli özelliğidir.
Gregg, yönetim süreçlerini karar verme, planlama, örgütleme, iletişim, yönetme, koordinasyon ve değerlendirme olmak üzere yedi grupta toplanmıştır. Hicks'e(19) göre, bu süreçler birbirini tamamlayan, iç içe geçmiş ve birbirine bağlı fonksiyonlardır.
Genel olarak nitelendirecek olursak planlama becerisi; karşılaşılan bir problem durumuna uygun çözümler üretip, stratejiler geliştirme, değişen problem durumlarına uygun yeni stratejiler geliştirebilme, seçilen çözüm ve stratejilerin uygulanıp değerlendirildiği bir alandır.
Planlama bir süreç olup, şehir plancısı bu sürecin önemli bir aktörüdür. Plancının rolü toplumun, toplumun planlama sisteminin ve siyasaların gelişmesine dayalı olarak evrilmektedir.
Planlama, geleceğe yönelik olarak, istenilen hedeflere ulaşmak amacıyla, sistemli eylem programları hazırlama süreci; Plan da “bir amaca ulaşmak için geliştirilen yöntem' ya da 'eylem programlarının ayrıntılı formülasyonu” olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri