Plasentanın yerleşimi rahim içinde ön duvar (anterior), arka duvar (posterior), yan duvarlar, rahim tavanı (fundal) ya da rahim çıkışı (aşağı yerleşimli plasenta) şeklinde görülür. Plasentanın rahmin ön duvarında yerleşmesi plasenta anter gebelik ya da bebeğin sağlığı açısından herhangi bir sorun oluşturmaz.
Bebeğinizle aranızdaki besin ve oksijen alışverişini sağlayan ara organ olan plasenta normalde, rahmin üst, ön, arka yan gibi herhangi bir yerinde bulunabilir.
previa) ya da Türkçe adıyla önde gelen plasenta, bebeğin anne ile arasındaki ilişkiyi sağlayan plasentanın, bebeğin önde gelen kısmından daha aşağıda yani servikse daha yakın olmasıdır. Hamileliğin son dönemlerinde kanamaya neden olabilen, anne ve bebeğin hayatını tehlikeye atabilen bir durumdur.
Plasenta previa, plasentanın (bebeğin eşinin) rahim ağzını ve doğum yolunu kapatması olarak tanımlanır. Bu durum, normal vajinal doğumu imkansız kılar ve çok ciddi kanama riski ile ilişkilidir.
Gebelik ayı fundus yüksekliği, fetal hareketler, fetal kalp atımları ve son menstruasyon tarihi göz önüne alınarak hesaplanır. Fundusun karın duvarından yüksekliğinin saptanması gebeliğin süresi ile ilgili kaba kaba bir görüş sağlar.
İlgili 23 soru bulundu
fundus genellikle umbilikus seviyesinde veya hemen üzerinde ve serttir. desteklenir. durumda anne idrarını boşaltması konusunda teşvik edilmeli ve takiben muayene tekrarlanmalıdır.
Rahmin üst kısmın fundus diye adlandırılır, gebelikte ultrasona erişilmesi güç olan yerlerde klasik olarak leğen kemiği ön tarafı hizasından fundus' a kadar olan ölçümün santimetre cinsinden değeri gebelik haftasıyla kısmen korele gider bu da çok hızlı bir şekilde gebelik haftasının öğrenilmesini sağlar.
Ayrıca erken doğum tehdidi veya plasenta yetmezliğinin olduğu durumlarda, anne adayının gündüzleri de istirahat etmesi gerekebilir. Bu tip istirahatlerde anne adayının sol tarafının üzerine yatması önerilir.”
Plasenta Previa Tedavisi Nasıl Yapılır
Plasenta Previa lı hastaların normal doğurması imkansızdır sezaryen ile doğum yapılır ve bununda tecrübeli hekimlerce yapılması gereklidir. Aşırı kanama olabilir ve bazen rahimin alınması gerekebilir.
Plasenta previa tanısı konulan gebelerde doğum şekli sezaryen olmalıdır. Vajinal muayene kesinlikle yapılmamalıdır. 37 haftadan önce erken doğum riski yaklaşık 5 kat artmaktadır. Plasenta previa tanısı konulan gebelerin %15'inde doğum 34.haftadan önce gerçekleşmektedir.
Plasentanın önde olması ya da bir diğer deyişle plasenta previa plasentanın bebeğin doğum yolu üzerine yerleştiği anlamına gelir.
Plasenta previa tanısı konduktan sonra yatak istirahatı önerilir ve daha sık takip edilir. Plasenta previada: İlişki yasak, seyahat kısıtlı ve kesinlikle alttan muayene yapılmaz. Gebelik haftasına göre akciğer gelişimi için steroid verilir. Mümkün olan en erken dönemde sezaryen ile doğum yaptırılır.
Plasenta previa anne ve bebek için önemli ve hayati tehlike arz edebilecek kadar ciddi bir durumdur. Normal şartlarda bebeğin beslendiği kordonun bir ucu bebeğin göbeğinden vücuduna girerken bir diğer ucu da bir tabak şeklinde annenin rahmine yapışır.
Plasentanın yerleşimi rahim içinde ön duvar (anterior), arka duvar (posterior), yan duvarlar, rahim tavanı (fundal) ya da rahim çıkışı (aşağı yerleşimli plasenta) şeklinde görülür.
Plasenta, doğumdan hemen sonra, görevini tamamlayarak bebekle beraber rahim dışına atılır. Yani doğumdan sonra ne anne ne de bebek için artık gerekmeyen bir dokudur ve çöpe atılır.
Plasenta Previa Nedenleri
Daha önceden rahim duvarında (endometrium) bir zedelenme olması veya endometriuma giden kan akışında azalma meydana getirecek bir durumun plasenta previaya yol açabileceği düşünülmektedir. Çoklu gebelik. (Plasenta previanın ilk gebeliklerde görülme sıklığı düşüktür.)
Plasentanın rahim içinde normal yerinde değil, rahim ağzında yerleşmesi plasenta previa'dır. Plasenta akreata ise plasentanın rahim duvarına anormal yapışması ve ayrılma zorluğu ile ortaya çıkar. Bu iki durum birarada da meydana gelebilir. Sonuçları çok tehlikeli kanamalardır.
Plasenta, hamilelik döneminde oluşarak rahimde yer alan geçici bir organ olarak bilinir. Rahim duvarına yapışan plasenta, göbek kordonu bağlantısıyla bebeğe besin ve oksijen sağlamaya yardımcı olur. Plasentanın dengesinin bozulduğu durumlarda hem anne hem de bebek için ciddi ve hayatı tehdit edici olabilmektedir.
Gebelikte Bebeğin Vajinaya Vurması
Bebeğiniz gebeliğin yaklaşık 32. haftasına dek rahim içerisinde sürekli olarak pozisyon değiştirebilir. Bu nedenle bebeğin kasıkta hareket etmesi ya da bebek hareketlerini pelvik tabanda veya vajinada hissetmek oldukça doğaldır.
Sol tarafa yatıldığında ise plasentaya giden kan akımı artar ve böylece bebeğe daha fazla besin ve oksijen taşınır. Bu yüzden gebeler için en rahat yatış pozisyonu sol tarafa dönerek yatmak ve bacakları karnına çekmektir.
Tam sol ya da sağ yanınıza yatmanız gerekmezken, karnınızı biraz da olsa yana çevirerek yatmanız, bu basıyı azaltır. Çünkü devamlı aynı pozisyonda yatmanız mümkün değildir ve gece boyunca dönmeniz normaldir. En çok önerilen, sol yan yatıştır.
Embriyo değerlendirmesi sonucunda; embriyoda fragmantasyon ve çap uyumsuzluğu yok ise; Bu embriyo GRADE 1 olarak sınıflandırılır. Embriyoda fragmantasyon veya çap uyumsuzluğu var ise; bu embriyo GRADE 2 olarak sınıflandırılır.
Fundus Fotografı optik sinir, makula, retina, kan damarı ile vitreus gibi göz dibine ait yapıların durumlarını renkli olarak göstermeye ve arşivlemeye imkan veren bir görüntüleme yöntemidir.
Mide, yemek borusunun bağlandığı ve mide kapısı olarak adlandırılan “kardia”, midenin üst kısmı olan “fundus”, midenin gövdesi olan “korpus” ve mideyi ince bağırsağa bağlayan “pilor” kısımları olmak üzere dört bölümden oluşur.
Fundusun Değerlendirilmesi
Sert değilse sertleşmesi için abdomenden hafifçe masaj yapılır. Fundusun abdomenin orta hattında olup olmadığı belirlenir. Orta hatta değilse mesane distansiyonu düşünülebilir. Mesane dolu olduğunda fundus beklenen seviyeden yüksekte ve orta hattın genellikle sağında palpe edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri