Her iki boya türünün de özelliklerine bakarak tercihinizi belirleyebilirsiniz. Şöyle ki; temelde istediğiniz daha parlak ve temizlenebilir duvarlar ise silikonlu boya sizin için en doğru tercih olacaktır. Ekonomi önemli ise daha mat yapıdaki ve silinme özellikleri olmayan plastik boyalar tercih edilebilir.
Plastik boya her türlü yüzeylere uygulanır ve maliyeti düşüktür. Silinme özelliği yoktur. Silikonlu ve saten boyalar pürüzsüz yüzeylere uygulanır.Bu yüzeyler genelde alçı sıva ile elde edilir. Bu tip boyaya karar verildiğinde alçı sıva yapılmasını göze almak gerekir.Maliyetleri plastik boyaya göre yüksektir.
Silikonlu boya, plastik boyadan daha kaliteli bir boyadır. Parlak ve pürüzsüz bir görünüme sahiptir. Bu nedenle fiyatı daha fazladır. Bir leke olduğunda sabunlu bir bezle silerek kolayca çıkarabilirsiniz.
SAĞLIK İÇİN PLASTİK BOYA;
Silikon, boyaların yapışma özelliğini artıran çatlamaya ve kabarmaya karşı koruyan bir maddedir. Silikon yağlı boyalar, silikon su bazlı yağlı boyaların aksine duvara nefes aldırır. En sağlıklı duvar boyası olarak olarak bilinen plastik boyalar duvarın nefes almasını sağlar.
Beton, tuğla gibi yüzeylerin üzerine de direkt olarak uygulanabilmektedir. İç ve dış cephe olarak ayırmadan tüm beton zeminlere uygulanabilmektedir. Ahşap yüzeylere de sıklıkla uygulanmaktadır. Mobilya, kapı, pencere kenarları gibi ahşap yüzeylere de plastik boya uygulanabilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Su bazlı plastik ve saten boyalar beton alanlarda kullanılır. Parlak boyalar ise kapı-pencere ve metal yüzeylerde tercih edilmektedir.
Plastik Eşyalar Boyanır mı? Elbette ki plastik eşyalar boyanabilir. Cadence akrilik boya çeşitlerinin tamamı plastik, mdf, ahşap, metal, seramik, mermer, kumaş gibi yüzeylerin yüksek tutunabilirlikte boyanabilmesi için üretilmiştir.
Su bazlı, akrilik kopolimer emülsiyon esaslı, mat, dekoratif son kat iç cephe boyasıdır. Net 20kg ±%2'lik plastik kovalardır. Kuru ve serin ortamlarda ambalajların ağzının açılmaması koşuluyla üretim tarihinden itibaren 1 yıldır.
Artan boyalar boyanın cinsine göre; kabın içindeki boyanın havayla temasını tamamen kesecek şekilde, su bazlı ise su, solvent bazlı ise solvent eklenerek saklanmalıdır. Ancak bu şekilde açılmış boyaların birkaç ay içerisinde kullanılması uygun olacaktır. Su veya tiner katılmamış bir boyanın raf ömrü ise 3 yıldır.
Neme ve suya dayanıklı, alkali ve kimyasal direnci yüksektir.
Dış cephe boyalarında ise; genel olarak silikonlu boya tercih ediliyor. Suyu kaydırma özelliği ile duvara işlemesini minimuma indiriyor. Kabartma gibi pürüzler taşımaması ve uzun ömürlü olması dış cephelerde silikonlu boyanın tercih edilme oranını arttırıyor.
Kabarcıklanma genellikle boya sisteminin uzun süre neme maruz kalmasından kaynaklanır. Nemli havalarda küçük miktarda su buharı boya yapısına absorbe olur ve sonra kuru koşullarda yeniden buharlaşır (ozmoz). Bu süreç normaldir ve iyi kurulmuş bir bitirme sürecine zarar vermez.
UYGULAMA ALANI : Binaların iç kısımlarında her türlü duvar yüzeylerde kullanılır. YENİ YÜZEY İÇİN : Hazır veya toz macunlar ile düzgünleştirilmiş yüzeylere Makboy Plastik Astar Boya uygulanır.
Doğal bileşenleri, uçucu kimyasal içermemeleri sayesinde mekanların hava kalitesini olumlu şekilde etkileyen Momento Life sağlığa duyarlı boyalar, en sağlıklı iç cephe boyası seçenekleri arasında yer alır. Ürünlerde boyalarda koruyucu olarak kullanılan formaldehit gibi zararlı bileşenler bulunmaz.
Evet, silikonlu boyalar su ile inceltilir. Sentetik boyaların içine bir miktar su koyduğunuz zaman boya, sürülebilir hale gelecektir. Zira su katılmamış boya, çok yoğun ve sert olur. Üzerine su katarak bu yoğunluğu azaltabilir ve seyreltebilirsiniz.
Su bazlı boyaların hava geçirgenlik özelliği yüksektir. Özellikle plastik duvar boyaları (silikonsuz boyalar) duvarda hava geçişini engellemez. Neme ve küfe neden olmaz. (Isı yalıtım eksikliği olan duvarlar hariç.) Su bazlı boyanın uygulaması yağlı boyaya göre daha kolaydır.
Boyanın çok hızlı kuruması. Önceki katlar tamamen kurumadan ek kat uygulanması. Yüzey hazırlığının yapılmaması ya da eksik yapılması. Boyanın son kullanım süresinin geçmiş olması.
Plastik boyalar sözkonusu olduğunda, talimatında yıkanabilir işareti olan giysileri birkaç dakika soğuk suya daldırın. Su bazlı olduğu için bu tip boya lekeleri, suyla yıkanarak büyük oranda çıkarılabilecektir.
Duvardaki dayanıklılığı diğer boyalara nazaran daha düşük olan plastik boyanın çıkarılması işlemi çok daha kolaydır. Plastik boya sökücü kimyasallar ile boyanın pratik şekilde yüzeyden ayrılması mümkündür.
Öncelikle bu süre, mevsime göre değişir. Yaz aylarında, sıcaklığın yüksek olduğu günlerde silikonlu boya, 25-30 dakikada tamamen kurur ve ikinci katı üzerine çekebilirsiniz. Ancak kış aylarında, sıcaklığın düştüğü günlerde boyanın tamamen kuruması 2-3 saati bulabilir.
Dolayısıyla herhangi bir deformasyon, kir ve leke görünmeyen duvarları 5-6 yıldan fazla kullanabilirsiniz. Bununla birlikte rutubet faktörü de önemlidir.
Kalan boyayı evinde güneş almayan bir dolapta güvenle saklayabilirsin. Gerekli saklama şartlarını yerine getirdiysen uzun süre boyayı muhafaza edebilirsin. Ancak 2 yıl içinde boyayı kullanman da fayda var.Yukarıda bahsi geçen saklama yöntemleri ile artan boyalarını sağlıklı bir şekilde muhafaza edebilirsin.
Güneş ışığının etkisini en iyi yansıtan beyaz, krem, gri, fildişi, açık mavi, bej, lavanta ve soluk sarı gibi açık renkler aydınlık ve ferah gösteren renklere örnek olarak verilebilir.
Son moda iç cephe boya renkleri arasında, Pantone Renk Enstitüsü tarafından belirlenen 2023 yılı rengi “Pantone 18-1750” kodlu Viva Magenta'dan bahsetmezsek olmaz.
Silikonlu boyalar, plastik boyalar, yağlı boya ve vernik için kullanılan iç cephe rulosudur. %100 polyamid ipten üretilmiştir. Kullanıldıkça verimi artar. Kullanıldıktan sonra su ile yıkanarak uzun ömürlü olması sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri