Eğer doğal fermente sirkenizi normal oda sıcaklığında, elinizin altında tutmak istiyorsanız üzerinde veya içerisinde oluşan ağımsı tabakaları süzerek tüketebilirsiniz. Ancak onu karanlık, ışık almayan bir yerde muhafaza etmekte yarar var.
Süzülen sirkeden elde edilen sirke anası bir sonraki sirke yapımı için kullanılmak üzere saklanır. Peki, sirke anası nasıl muhafaza edilir? Cam bir kavanoza alınarak üzeri sirke ile doldurulur. Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır ve serin bir ortamda nem geçirmeyen karanlık bir yerde muhafaza edilir.
20 günden itibaren sirkenizi karıştırmayın. Birkaç hafta sonra sirke kokuları yükselmeye başlar ve elmalar dibe çöker. 40 günün sonunda da elma sirkesi hazır olur.
Elma sirkesi, yaşlandıkça puslu bir hale gelmeye başlayabilir. Şişenin dibinde bulanık tortu ve lifler görebilirsiniz. Bu durum, genelde kapağı her açışınızda meydana gelen oksijene maruz kalma nedeniyle oluşur.
İlgili 43 soru bulundu
Eğer ki sirke oldukça parlak renge sahipse, berraksa ya da içince tortu mevcut değilse o sirke, organik sirke değildir. Doğal organik sirke olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise yoğun asetik kokusudur. Sirke şişesi çalkalandığında bulanıklaşıyorsa ya da köpükler oluşuyorsa, doğal sirke olduğu anlaşılır.
Elma sirkesini süzüp ağzı sıkıca kapanan kapaklı şişelere doldurun. Hava alırsa suya dönüşür. Satın almak ya da sipariş vermek için: https://www.shopier.com/ShowProductNe...
Sirke çok beklerse, bozulabilir. Bozulmuş sirke, bulanık bir görünüme sahip olur ve kötü bir kokuya sahip olur. Bozulmuş sirke tüketilmemesi gerekir.
İlk adım, ezilmiş elma ve kabukları mayalanmaya bırakılır. Mayalanma sırasında elmanın içeriğinde bulunan şekerler fermente olarak alkole dönüşür. Ortamdaki alkol konsantrasyonu %11-13 seviyelerine çıkar. Daha sonra oluşan etil alkol, asetik asit bakterileri tarafından asetik aside dönüştürülür.
Dibe çökme başladıktan sonra elma eklemeyin. İlk 3-4 hafta boyunca yapmanız gereken en önemli şey her gün açıp karıştırmak. Bunu yapmazsanız kötü bakteriler üremeye başlar, sirkeniz oluşmaz. Kabuklar dibe çöktükten sonra parçaları süzüp ayırabilirsiniz.
Bazen sirke içerisinde minik kurtlar görebilirsiniz. Bu, sirkenize etrafındaki sirke sinekleri tarafından bırakılan. yumurtaların zamanla çatlayıp sirke anasında.
Organik, filtrelenmemiş elma sirkesi, ürüne bulanık bir görünüm veren ve "sirke anası" olarak isimlendirilen protein, enzim ve yararlı bakterilerden oluşan bir karışımı da içerir. Sirke anası, aynı zamanda sirkenin fermantasyon sürecinde kullanılan bir tür mayadır.
Fermantasyona da destek olacaktır bu ürünler. Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Sirke sineklerinin sirke içerisine girmesi istenmeyen bir durumdur. Sirke yapımında kullandığımız meyvelere sirke sinekleri daha önceden larva bıraktıysa sirke üzerinde bu larvalar canlanabilir. Kavanozunuzun ağzı hava alacak şekilde mendil veya tülbent gibi malzemelerle sirke oluşana kadar sürekli kapalı olmalıdır.
Sirke üzerindeki her beyazlık küf değildir. Sirke anasının oluşumu öncesinde kef isimli beyaz tabaka oluşabilir. Sirke oluşumu süreci içerisinde Küf bulaşmadan önceki oluşan Sirke kefi dediğimiz bakteri, mantarları besler ve sirke hastalıkları ortaya çıkar. Kef ölü alkol bakterileridir.
Yani elma sirkesi kaç gün sonra süzülür diye düşünüyorsanız en az 1 ay beklemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. 30 ila 45 günlük bir süre içinde elma sirkesi oluşur.
Sirkeli su içmenin çeşitli faydaları olduğu görüşü oldukça yaygın. Sirkeli su içmenin kilo vermeye yardımcı olduğu, kolesterolü azalttığı, kan şekeri seviyesini düşürdüğü ve diyabet semptomlarını iyileştirdiği kabul ediliyor.
3- Sirkeye tuz atılırsa ne olur sirkeleşme daha yavaş olur. Biz zaten yavaş sirke yapıyoruz. Tuz daha da yavaşlatıyor. Fermentasyonu uzatıyor.
Sirkenin son kullanma tarihi yoktur çünkü neredeyse hiçbir süre sınırlaması olmaksızın muhafaza edilebilir. Sirkenin bu özelliği Alman gıda kanununda (“Almanya Sirke ve Sirke Özü Yönetmeliği”, § 4a, 2) dahi yer almaktadır çünkü sirke şişesi açıldıktan sonra bile küf gibi klasik bozulma riskleri söz konusu değildir.
Doğal bir sirke ilave edilmediği zaman sirkeniz tutmayabiliyor ve çabuk bozulabiliyor. Ardından toz şeker veya bal ekleyin. Doğal olmasını ve lezzetinin yumuşak olmasını istiyorsanız doğal bir bal kullanmanızı öneririz. Bal veya şekerin miktarı da çok doğru ayarlanmalı ki meyveniz rahatlıkla sirkeye dönüşebilsin.
Not: Sirkenizi oluşurken loş bir yerde muhafaza edin. Sirke yaparken üzerinde görülebilecek beyaz tabaka (sirke anası) veya minik sirke sinekleri sizi endişelendirmesin, bu sirkenizin oluşmakta olduğunu gösterir.
İsterseniz kendi içinde kalabilir veya biraz sirkeyle farklı bir kavanozda da anayı saklayabilirsiniz. artık isterseniz sirkeye tuz ekleyebilirsiniz. isterseniz eklemezsiniz ve fermentasyon süreci devam eder. Süzdükten sonra sirkenizin kapağını kapatıp serin bir yerde muhafaza edin.
Beyaz sirke görünümü ile kendisini belli etmektedir. Rengi beyaz olan bu sirke türü ev, banyo ve mutfak temizliğinde de kullanılmaktadır. Beyaz sirke diğer sirkelere göre koku bakımından daha keskindir.
Elmaların çürümesine bağlı olarak sirke sineklerinin oluşmaya başladığı görüldüğünde süzülerek elma posası alınır. Posa ayrıldıktan sonra 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı şeker eklenir, karıştırılır. Kavanoz kapağı sıkıca kapatılıp serin ve anlık bir yerde bekletilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri