Kullanılırken yağa ihtiyaç duyulmaz veya çok az yağ sürerek defalarca kullanabilirsiniz. Esnek ve pratiktir. Kalıplarda yapılan ürünleri kalıptan formunu bozmadan kolayca çıkarabilirsiniz. Silikon kalıplar ısıyı çabuk üzerine aldığı için son derece homojen bir ısı dağılım sağlar.
Uygulayacağınız tarife göre fırını 15 dakika önceden istenilen dereceye alınız ve ısınmasını bekleyiniz. Sonrasında silikon kek kalıbını fırın tepsisine yerleştirin ve hazırladığınız kek karışımını kalıba dökün. Ardından kalıbınızı tepsi ile fırına atıp tarihinizdeki uygun sürede bekletiniz.
Kalıplarda yaptığınız lezzetleri kalıptan formu bozulmadan kolayca çıkarabilirsiniz. Yapışmaz olduğundan, tabanına yağ ve un sürmeye gerek yoktur, içindekini çıkarırken sorun yaratmaz.
Eğer muffin kalıplarınız silikon ya da seramik kaplıysa ömrünü uzatmak için ilk kullanımda yağlamalısınız. Sonraki kullanımlarda yağlamanıza gerek yok.
TEPSİ VE KEK KALIPLARINI NASIL YAĞLAMALISINIZ? Kalıba biraz katı yağ veya sıvı yağ koyun ve bir parça yağlı kağıt ya da kağıt havlu ile kalıbın her yerini, köşeler dahil yağlayın. Sprey yağ kullanıyorsanız, bu adım daha basittir. Sadece tavaya bolca püskürtün.
İlgili 41 soru bulundu
Oda sıcaklığına gelmiş tereyağı yardımıyla kalıbızın tüm iç kısmını güzelce yağlayın. Ardından kalıbınızı güzelce unlayın. Unlarken dikkat etmeniz gereken nokta fazla unları silkelemek. Silkeleyin ki kek pişerken unlar tabanına yapışmasın ve tadını bozmasın.
Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur. Ancak yağ dokusu kazanmış kek ağızda dağılarak yumuşak bir his bırakır. Bunun yanı sıra fırını ısıtmadan keki koymak da kekin kurumasının önünü açar.
Teflon bir kek kalıbı kullanmayı tercih ettiğinizde ise çizik bir kek kalıbı kullanıyorsanız, açığa çıkan kanserojen maddeler, sağlığınıza ciddi zararlar verebilir. Bu yüzden, silikon kek kalıpları ve hatta kek kalıbı dışında kalan diğer silikon mutfak eşyaları, sağlığa zararlı ürünler arasında bulunmuyor.
SİLİKON KAPLAR KANSEROJEN MADDE İÇERMİYOR
İçerisinde insan sağlığı için zararlı maddeler yoktur. Esnek ve pratiktir. Çatlamaz, kırılmaz yıllar boyu kullanılabilir. Kendi yüzeyine dokunan malzemelere yapışmaz bu yüzden kullanırken yağa ihtiyaç duyulmaz bu da gereksiz kalori almamamızı sağlar.
* İlk kullanımdan önce sıcak su ile yıkayınız. Uygulama yapmadan once katı yağ ile hafifçe yağlayınız. Kalıplarla uygulama yaptıktan sonra doğal yapışmaz özelliğini korumak için kaynayan suya yaklaşık olarak 10 dk. süreyle daldırın. Bu işlem silikonun gözeneklerini açar ve emilen yağı temizler.
Kekin kalıbını margarin ile yağla katı yağ yani kalıptan çok kolay çıkmasını sağlar. Sıvı yağ ile sakın yağlamayın.
YAĞLAMAK. Silikon kek kalıpları her ne kadar kekin kolaylıkla çıkmasını sağlıyor olsa da kullanmadan önce mutlaka katı yağ ya da sıvı yağ ile yağlanmalıdır.
** Prenses Tacı'na koyacağınız sıvı ve katı gıdaların sıcaklığı 60 dereceden fazla olmamalıdır. ** Pişirme amaçlı kullanılmaz sadece servis ve şekillendirme amaçlıdır. ** Fırın ve mikrodalga fırında kullanılmaz.
*İlk kullanımdan önce deterjanla yıkanmalı, durulanıp iyice kurulanmalıdır. *Daha iyi pişirme için, kullanmadan önce az miktar sıvı yada katı yağla yağlanmalıdır. *Yıkanmadan önce soğuması beklenmelidir. Sıcakken direk suya maruz bırakıldığında ürünün yapışmaz yüzeyi hasar görebilir.
Keklerin Kalıba Yapışmasını Önlemek
En uygun yağlama yöntemi; bir kaseye alınacak sıvı yağın, bir fırça yardımı ile kalıba sürülmesidir. İyice yağlanan kalıbı, bir elinizle tutup, diğer elinizle bir tutam un alınız. Elinizdeki unu, kalıba doğru serpiniz.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin.
Cevap: "Hayır!"
İlk olarak kaliteli ve sağlıklı materyal kullanılmış ürünleri tercih etmelisiniz. Daha sonra kalıbın yanmayan ve yapışmayan özelliği olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Son olarak ise kek kalıbının boyutu ve şekline karar vermelisiniz.
- Bir kaseye sıcak su doldurun. Daha sonra üzerine 1 yemek kaşığı limon tuzu ya da 3 yemek kaşığı sirke ekleyip, karıştırın. Kalıbınızı bu karışımın içerisine batırın ve yarım saat bekletin.
Muffin kağıdını yağlayarak ya da yağlamadan kullanabilirsiniz. 4- Nasıl bir muffin kalıbı tercih etmeliyim? Teflon muffin tepsilerini tercih etmenizi öneririm. Eğer çok fazla muffin yapmıyorsanız sert kâğıt kek kalıplarını ya da tek kullanımlık alüminyum kalıpları tercih edebilirsiniz.
Kekin kabarması için ince püf noktası: Şeker tamamen gözden kaybolana kadar çırpılmalı Birçok kek tarifinin başlangıç noktası, şeker ve tereyağın çırpılmasıdır. Bu noktada şekerin tamamen gözden kaybolana dek bu işlemin devam etmesi kekin pişerken kabarması açısından çok önemlidir.
Tepside Pişen Kekler
Sadece orta kısmı biraz daha fazla kabarır ve çok hafifçe çatlar veya hiç çatlamaz. Bunun nedeni kekin ısıya maruz kalan alanının geniş olması ve ince bir katman halinde olduğu için kek kalıbındaki keklere nazaran daha kısa sürede pişmesidir.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Kek harçlarında genellikle sıvı yağ, kimi zamanda tereyağı veya zeytinyağı kullanılıyor. Bazı durumlarda tereyağı- sıvı yağ, zeytinyağı - tereyağı gibi kambinasyonlar yapılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri