Kullandığımız plastiği ilgili geri dönüşüm kutusuna atabiliriz. Alışveriş için naylon poşetler yerine alışveriş çantalarını kullanabiliriz. Tek kullanımlık plastik şişeler yerine yeniden kullanılabilir şişeleri tercih edebiliriz.
Pet şişe daha çok su, gazlı içecek, maden suları, meyve suları, süt gibi endüstriyel ürünlerin muhafazasında ve ambalajlanmasında kullanılır.Hammaddesinde bulunan polietilen teraftalat sayesinde darbe direnci yüksektir. Her atıkta olduğu gibi pet şişelerle de geri dönüşüm yapılabilir.
3- V veya PVC (Polyvinyl Chloride – Polivinil Klorür)
Çevreye ve sağlığa zararlı olan bu plastik türünü ise geri dönüştürmek neredeyse imkansızdır.
Geri dönüşüm kutularına attığınız plastiklerin en fazla %8-9 kadarı geri dönüştürülebilmektedir; çünkü plastiklerin neredeyse hiçbiri geri dönüştürülebilir değildir.
Pet şişelere ya da pet atıkları 200 derecede metanol ile işlem yapılır. Bu işlem depolimerizasyona sebebiyet verir. Elde edilen ürünler pet üretimi için kullanılabilir bir duruma getirilir. Pet atıklar, ait ve su gibi işlemler ile hidroliz edilir.
İlgili 22 soru bulundu
Plastik poşetlerin doğaya bırakılmasından en az 1000 yıl sonra bu ürünlerin tamamen çözülmesi gerçekleşir. Aynı şekilde plastik tabakların çözülmesi için 500 yıl, pet şişeler için 400 yıl gibi süreçler gerekmektedir.
Oysa plastik şişenizi çöp kutusu veya denize atmak yerine bir geri dönüşüm konteynırına atarsanız, şişeniz geri dönüştürülerek tekstil ve mobilya sektöründe kullanılan sentetik elyaf ve dolgu malzemesine dönüşebilir. Yani polyester kumaş veya plastik borulara diyebiliriz.
Dünyada üretilen toplam petrolün sadece %4' ü plastik üretimi için kullanılmaktadır. Plastikler, çöpe atıldığı zaman çürümez, paslanmaz, çözünmez, biyolojik olarak bozulmaz ve doğada bozulmadan uzun yıllar kalır. Suyun ve toprağın kirlenmesine neden olur. Sulardaki canlılara zarar verir hatta ölümlerine neden olur.
Plastik geri dönüşüm ürünleri seracılıkta, atık su borularında, giyim sektöründe, otomotiv sektöründe, dolgu malzemesi ve yakıt olarak kullanılmaktadır. Sayısal bazı örnekler verirsek 35 adet 2,5 litrelik bir pet içecek şişesinden bir uyku tulumu yapılabilir.
"Sıkıştır, presle ve kapağını kapat..." Bir pet şişeyi geri dönüşüme yollamak aslında işte bu kadar basit... Ancak içine izmarit ya da başka bir atık atılan plastik şişler geri dönüştürülemiyor. Aslında bu durum bütün atıklar için geçerli.
Pet şişeler, plastik süt ve ayran kutuları, plastik torbalar, meşrubat şişeleri, şampuan, deterjan ve yumuşatıcı kapları geri dönüşüm için biriktirilebilir ancak strafor, beyaz köpük, motor yağı kutuları, boya kutuları, margarin kaplarıyla kirli ve yağlı kaplar bu çerçevede değerlendirilmiyor.
Cam Atıkların Geri Dönüşümünün Önemi Nedir? Kullandığımız tüm ürünler içinde % 100 geri dönüştürülebilen ve sonsuz kullanımı olan tek madde camdır. Geri dönüştürülen 1 ton cam atık ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanır.
PET'in kimyasal olarak deforme olması için gereken sıcaklıklar 150 santigrat derecenin üzerindedir (250 derece civarında da tamamen erir). Ne arabada bıraktığınız pet şişeler, ne de mikrodalga fırında ısıtacaklarınız bu sıcaklığın yakınına bile erişebilir.
PET ŞİŞE FİYATLARI
Hurda pet şişe fiyatları, 2023 yılında kilogram başına 2.30 TL'dir. Hurda pet şişe fiyatları, 2023 yılında hurda polipropilen moblen için 2.30 TL'dir.
Cam ambalajların ortalama %25'inin geri dönüşümlü cam olabilmesi mümkündür. Yeşil maden suyu şişelerinde geri dönüşüm oranı %90'lara kadar çıkabilmektedir. İki adet şişeyi geri dönüştürdüğümüzde yaklaşık olarak; 1 litre suyu kaynatmak için harcanan enerji miktarı kadar tasarruf etmiş oluruz.
Sigara izmariti tek kullanımlık plastik atıktır.
Her yıl trilyonlarca sigara izmariti gelişi güzel yere atıldığı gezegende en yaygın plastik kirliliğinden biri olduğuna inanılıyor.
Gazete, dergi ve mecmualar, defterler, kitaplar, kataloglar, prospektüsler, kartonlar, formlar, bilgisayar kağıtları, sigara paketi kağıtları, plastik içermeyen bisküvi, sakız vb. kağıtları, not kağıtları, kağıt torbalar geri dönüşümü mümkün olan kağıtlardır.
Etkili bir geri dönüşüm işlemi için kirli kağıt, mendil, tuvalet kağıdı, makyaj temizleme mendili, bebek bezi, kağıt havlu gibi atıkların geri dönüşüme atılmaması gerekir. İçerisinde plastik, yapıştırıcı gibi yabancı maddeler bulundurulan kağıtlar geri dönüşüm kutusuna atılmamalıdır.
Geri Dönüştürülebilen Plastik Türleri
Polietilen tereftalat: Meşrubatlar, su şişeleri, kavanozlar. Polivinil klorür: Yiyecek dışı şişeler, çit, parmaklık, pencereler. Düşük yoğunluklu polietilen: Sera örtüleri, film, ambalajlar, elektrik sanayi. Polipropilen: Plastik şişeler, elektrik sanayi, mutfak eşyaları.
Plastik malzemenin ham maddesinin kalitesine bağlı olarak plastikler yalnızca bir veya iki kez geri dönüştürülebilir. Doğal kaynak tüketiminin azaltılması için plastik ambalajların geri dönüştürülmesi ve hammadde olarak tekrar kullanımı, genellikle bir defa gerçekleşebilmektedir.
Geri dönüştürülen plastikler sera örtüsü yapımında, otomotiv sektöründe yedek parça ve plastik torba üretiminde, atık su boruları, deterjan şişeleri, çöp kutuları ve benzeri ürünler, marley ve çeşitli plastik dolgu malzemelerinde kullanılırlar.
Yer sıkıntısı yaşadığımız için bir çözüm bulmamız gerekiyordu. 500 kişilik bir okulda günde 80-90 tane pet şişe çıkıyor. 90 pet şişe yaklaşık 1 kg ediyor. 625 kg pet şişe makinenin masrafını karşılıyor.
Yapıları damacanalara göre çok ince olduğu için kırılma ve ezilme gibi durumlarda kanserojen maddelerin üremesine ortam sağlayabilir. Bu nedenle vatandaşlarımız küçük pet şişeleri bir kez kullandıktan sonra atmalıdır" diye konuştu.
– Pet plastik şişe tam 400-450 yılda yol olur etrafa atmadan önce 400 kere düşünün. – Sigara filtresi izmaritler 2 yıl. – Alüminyum 100 yılda yok olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri