Besin seçimi, basit bir süreç gibi görünse de birbiri ile etkileşimli birçok faktörden oluşur(6).Besin seçimini etkileyen başlıca etmenler yaş, cinsiyet, eğitim durumu, beslenme bilgi düzeyi gibi bireysel etmenler, kültürel, sosyal, ekonomik, biyolojik, psikolojik etmenlerdir(7).
Güncel Pediatri, 11(3), 121-127. Abstract: Besin seçimlerini etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Açlık, besinleri yemeye karşı duyulan istek, besinlerin lezzeti, besinlerin fiyatı ve uygun zaman besin seçimlerini etkileyen temel faktörler arasında yer almaktadır.
Beslenme Neden Önemlidir? Beslenme, yaşam içinde bir insanın hayatta kalması için en gerekli olan ihtiyaçtır. Bunun en başta sebebi ise vücudun her gün içinde enerji ihtiyacının olması ve enerji tüketimidir. Beyin ve vücut içindeki her bir hücrenin yaşaması için mecburi bir durumdur.
Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır.
İlgili 16 soru bulundu
Bizim temel enerji kaynağımız olan besin grubu ekmek ve tahıl grubudur diyebiliriz.
Besin yerine, gıda veya yiyecek ifadeleri de kullanılmaktadır. Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller ise besin öğeleri olarak tanımlanmaktadır.
BESİNLERİN VÜCUDUMUZDAKİ GÖREVLERİ NELERDİR? Besin maddeleri kişilere enerji verir. Vücutta yapıcı ve onarıcı etkileri bulunur. Sindirim düzenler.
Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleriyse besin öğeleri olarak tanımlıyoruz.
Besin seçimi, basit bir süreç gibi görünse de birbiri ile etkileşimli birçok faktörden oluşur(6).Besin seçimini etkileyen başlıca etmenler yaş, cinsiyet, eğitim durumu, beslenme bilgi düzeyi gibi bireysel etmenler, kültürel, sosyal, ekonomik, biyolojik, psikolojik etmenlerdir(7).
Ergenlik veya gençlik olarak da adlandırılan adolesan; fiziksel, cinsel, ruhsal ve sosyal değişimlerin yaşandığı çocukluk ile erişkinlik arasındaki geçiş dönemidir. Dolayısıyla ne çocuk ne de erişkin olan adolesanlara bu döneme özgü sağlık hizmeti verilmesi gerekir.
Adolesan (Ergenlik); hızlı bir biyolojik, fiziksel gelişimle beraber cinsel ve psikososyal olgunlaşma ile başlayan ve bireyin bağımsızlığını ve sosyal üretkenliğini kazandığı bir dönem olarak tanımlanmaktadır (1). Dünya Sağlık Örgütünün tanımına göre adolesan 10-19 yaşları arasını kapsar (2).
Yediğimiz besinlerin içerisinde yer alan üç temel besin ögesi vardır. Bunlar karbonhidrat, protein ve yağlardır. Makro besin ögeleri olarak adlandırılan bu üç temel gruba ek olarak mikro besin ögeleri olan vitamin ve mineraller de besinlerle birlikte vücuda alınan diğer bileşenlerdir.
Besin öğeleri, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su olarak sınıflandırılmaktadır.
Besin değeri yiyeceklerin içerisinde barındırdığı besinlerin bir göstergesi olarak açıklanabilir. Besin değerinin içerisinde sindirilen ve emilen diye ikiye ayrılan besin maddeleri bulunmaktadır. Bu maddeler protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve mineraller olarak bilinmektedir.
Yağ en çok enerji veren besin öğesidir. Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağla alınır. Yağ mideyi yavaş terk ettiğinden doygunluk verir. Deri altı yağı vücut ısısının hızlı kaybını önler.
Yumurta: Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor. Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük. Beyni korur ve göz sağlığını güçlendirir.
Funda Elmacıoğlu, yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubunu süt ve ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıllar olarak sıraladı, çocukların beslenme çantalarının mümkün olduğunca bu dört grupta bulunan besinlerden seçilerek hazırlanmasını tavsiye etti.
Karbonhidratlar: Günlük yaşantımız içerisinde spor yapmak ya da ders çalışmak gibi etkinlikleri gerçekleştirmek adına enerjiye ihtiyacımız vardır. Bu yüzden vücudumuz bu enerjiyi ilk olarak karbonhidratlardan karşılar. Yani Karbonhidratlar vücudumuzda enerji verici besin kaynaklarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri