Polikarbondan üretilmiş plastik şişe ve ambalajlardan tüketilen su ve gıda maddeleriyle birlikte vücudumuza giren BPA maddesi; prostat, beyin gelişimi, kalp hastalıklarına, karaciğerde enzim bozukluklarına ve diyabet rahatsızlıklarına sebep oluyor.
Mikroplastiklerin içinde bulunan Bisfenol A (BPA), ev ürünleri ve gıda ambalajları yapmak için kullanılan, yutulduğunda veya solunduğunda insan sağlığına zarar verebilecek endokrin bozucular olduğu kanıtlanmıştır. En sık etkilenen iç organlar karaciğer, böbrekler, kalp, sinir sistemi (beyin dahil) ve üreme sistemidir."
Plastik kullanımının zararları insan sağlığı açısından değerlendirildiğinde yaygın olarak hormonlarda dengesizlik, üreme sağlığına ilişkin sorunlar ve kanser olarak sıralanabiliyor.
Böylece insan vücuduna geçen maddeler triod, büyüme hormonu, östrojen ve testesteron hormonlarının üretimini azaltıyor. Plastiklerdeki bu hammaddeler obeziteye yol açıp, diyabet, astım kalp-damar hastalıkları ve karaciğer hasarına neden oluyor. Meme ve prostat kanseri riskini artırıyor.” dedi.
En güvenli plastik ürünlerin 1, 2, 4 ve 5 numaralı plastikler olduğunu ifade eden Demirkan, "Bu hepimizi ilgilendiren bir konu. Evimizde ve her yerde plastik kullanıyoruz. Plastikler ürünlerin numarası var, bunların en zararlısı 3-6 ve 7 numara plastikler.
İlgili 31 soru bulundu
Zararsızdır. 5 numara: PE Polietilen'in kısaltmasıdır. Polipropilen türü plasitk en güvenli plastik türü olarak kabul edilir.
1 numara - PET veya PETE (polyethylene terephtalate)
İçinde bulunan gıda maddesine herhangi bir zararlı madde sızdırmaz. Ancak tekrar kullanım için yeterince temizlenemez ve tekrar kullanıldığında zararlı bakteriler ürer.
Mikroplastikler idrar ya da bağırsak yoluyla vücuttan atılabiliyor ancak bunun bir garantisi bulunmuyor. Mikroplastik organlara ulaşabiliyor, kan dolaşımına karışabiliyor ve vücutta birikebiliyor. Dolayısıyla önemli olan mümkün olduğunca vücuda girişlerinin engellenmesi.
Guardian'daki habere göre, bilim insanları, insanlar üzerinde yürüttükleri araştırmada, deneklerin neredeyse yüzde 80'inin kanında mikroplastik buldu. Araştırmacılar, tamamı sağlıklı yetişkin 22 bağışçıdan alınan kan örneklerini analiz etti ve deneklerin 17'sinin kanında plastik parçacıklar bulundu.
Isıya veya güneşe maruz kaldıklarında bileşimindeki maddeler çözünerek kansere neden oluyor. - Doğaya atılan naylon poşetler nedeniyle yunus, fok, balina,deniz kaplumbağaları gibi hayvanlar denize atılan poşetleri yiyecek sanıp yerler. Bu da onların sindirim sistemlerinde bozulmalara yol açarak ölmelerine neden olur.
Avustralya'daki Newcastle Üniversitesi tarafından yürütülen ve WWF tarafından yaptırılan “Doğada Plastik Yok: Doğadan İnsanlara Plastik Alımının Değerlendirilmesi” analize göre insanlar her hafta yaklaşık olarak 2 bin parça mikroplastik yutuyor. Bu miktar yaklaşık olarak ayda 21 gram yılda ise 250 grama denk geliyor.
Sayılarla plastik kirliliği ve zararlı etkileri
Her yıl yaklaşık 5 trilyon plastik poşet üretiliyor ve her yıl yaklaşık bir milyar kuş ve memeli hayvan plastik atıkları sindirdiği için hayatını kaybediyor. Plastik kirliliğinden etkilenen canlı türü sayısı yaklaşık 400'dür.
Plastik; karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve diğer organik ya da inorganik elementlerin oluşturduğu monomer adı verilen; basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir.
Plastik maddelerdeki kokunun sebebi PVC'den (polikarbon) yayılan digoksin maddesinin açığa çıkmasıdır. Bu maddeler kanserojen, kısırlık yapıcı, hipertansiyona yol açıcı etkileri mevcuttur. Obezitenin oluşumunda bahsettiğimiz toksik maddelerin etkisi ile ilgili çalışmalar vardır.
BPA yani Bisfenol A içermeyen plastik ambalajların da zararlı olabileceği ortaya çıktı. BPA'ya maruz kalan hayvanlarda üreme sistemlerinde problemler görülse de insanlarda maruziyet dozu halen bilinmiyor.
Plastikler, çöpe atıldığı zaman çürümez, paslanmaz, çözünmez, biyolojik olarak bozulmaz ve doğada bozulmadan uzun yıllar kalır. Suyun ve toprağın kirlenmesine neden olur. Sulardaki canlılara zarar verir hatta ölümlerine neden olur.
Dr. Reyhan İrkin, gıdaları saklamak için kullanılan plastik saklama kaplarının, sağlığa zararlı olduğunu açıkladı. Plastiğin içerisindeki maddelerin, endokrin sistemini bozucu kimyasallar barındırdığını söyleyen Prof. Dr.
Bu plastik parçaları, brokoli gibi sebzeler tarafından emilebilir ve gıda zincirine girerek insanlar tarafından tüketilebilir hale gelebilirler. Evet yanlış duymadınız BROKOLİ bile mikroplastik içerebiliyor.. Bunun yanı sıra bal, bira, tuz, cips, pet şişelerde vb. ürünlerde de mikroplastiklere rastlıyoruz.
Günlük hayatta plastik malzemelerin kullanımı artıyor. Hollanda'da bilim insanları ilk kez insan kanında mikroplastik parçacıklar buldu. Yapılan çalışma sonucu mikroplastik parçacıkların vücutta hareket edebildiği ortaya çıktı. Hollanda'da yapılan bir araştırmada ilk kez insan kanında mikroplastiğe rastlandı.
Mikroplastiklerin, insan tüketimine sunulan yiyeceklerde (tuz, midye, balık gibi su ürünlerinde, şeker, bal ve hatta bira, soda gibi içeceklerde) ve iç-dış hava örneklerinde mevcudiyeti artık net olarak anlaşılmıştır.
Plastiklerden gelen toksinler güneşle temasa geçtiğinde kanserojen etki yaparak insan sağlığını tehdit edip ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Naylon poşete sıcak koyulan ekmek, naylon poşetin sıcaklıkla tepkimeye girmesi sonucu insan için zehir 'e dönüşebilmektedir.
Plastik şişede satılan içecekler yerine cam tercih etmek. Şişe su yerine matara kullanmak. Streç film yerine cam kap ya da alternatif geri dönüşümlü ürünleri tercih etmek. Doğada çözünür çöp torbalarını kullanmak.
2 numara: HDP veya HDPE koduyla bilinen bu plastik ürünler, genellikle deterjan, süt, poşet, zeytinyağı şişeleri ve oyuncakların yapımında kullanılır. Plastik ürünler arasında en sağlıklı olanıdır. Hiçbir şekilde kimyasal salınım yapmayan bu ürünler, sağlık açısından en güvenilir olanlardır.
Bunların yanı sıra yeniden kullanılan pet şişe su içerisine pek çok mikroplastik ve petrokimya türevi bırakarak insan sağlığını tehdit ediyor. Pet şişe kullanımı hem içerden hem de dışardan insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ediyor.
5 ve Anlamı
Polipropilen yani kısa adı ile PP, ambalajlar üzerinde 5 numara ile sembolize edilmektedir. Ambalaj yapımında kullanılan plastiklerin en düşük yoğunluklu olanı PP, kimyasal maddeler ve ısıya dayanıklı bir maddedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri