Kardeşler arasında 5-6 yaş fark olursa: Gelişim dönemleri arasında farklılık olacağı için iki kardeş arasında bu kadar yaş farkı olması pek tavsiye edilen bir durum değil.
Independent'in aktardığı habere göre, 3 bin kişinin incelendiği araştırmada, 5 yaş farkı olan çiftlerin ayrılma ihtimalinin aynı yaştaki çiftlere kıyasla yüzde 18 daha fazla olduğu ortaya çıktı.
Araştırmalara göre ilişkide ideal yaş aralığı, erkeğin kadından 6 yaş daha olgun olduğu aralıktır. Bazı romantik filmlerde yaş farkı çok fazla olabiliyor. Ancak araştırmalar gösteriyor ki kadın ve erkek arasında 6 yaş olduğunda ilişki çok daha sağlam oluyor.
Türk uzmanlar, yaş aralığını 5 ila 10 arasında veriyor. Kadın ve erkek ilişikisi için en ideal yaş farkı bilimsel olarak belirlendi. Araştırmacılar, erkeklerin kadınlardan 4 yıl 4 aylık yaş farkı ile büyük olmasının ilişkiyi güçlendirdiğini kanıtladı.
Kadın, erkeğin güçlü, karizmatik, olgun, sahiplenici olmasını ister. Bunun için erkeğin daha büyük olması gerekir. Bu nedenle 5 yıl en ideal olarak gördüğümüz yaş aralığıdır. En ideali ise 5 - 10 yaş arasıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Yaş farkı, tek başına ilişkinin süresi ve niteliği üzerinde etkili değildir. Duyguların niteliği, ruhsal yaş, olgunluk, yaşamsal beklentiler, ihtiyaçlar, sorumluluk bilinci gibi faktörler, ilişkinin gidişatını ve geleceğini, yaş farkına kıyasla daha çok belirler.
Türkiye'de evlenme yaşı
2002'de uluslararası ortalamaya uyum sağlamak adına hem erkeklerde hem de kızlarda 18 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak kişi, ebeveyn rızası varsa 17 yaşında, olağanüstü koşullarda ve mahkeme kararıyla 16 yaşında evlenebilir. Türkiye'de 15 yaş ve altındaki bir kişinin evlenmesi yasaktır.
Uzmanlar iki çocuk arası yaş farkının en az 2 olması gerektiğini söylüyorlar ancak ilk çocuk 3 yaşının içindeyken yeni bir bebek için daha ideal bir zaman olabilir. Çünkü bu dönemde ilk çocuğunuz artık memeden kesilmiştir ve size bağımlılığı azalmıştır.
İslam, evlilikte yaş farkına karşı değil.
- Akıl baliğ olan kadın ve erkeğin aralarında ne kadar yaş olursa olsun evlenmeleri caizidr. 50 yaşında bir kadın 16 yaşında bir erkekle evlenebilir. Tersi durum da caizdir. - Bununla birlikte yaşlar arasındaki iklimlere göre olan uyum gözetilmelidir.
Hem erkek hem de kadında libido her ne kadar yaşa bağlı olarak azalma gösterse de, çiftler sağlıklı oldukları sürece çok ileri yaşlara kadar hiçbir tedaviye gereksinim olmadan cinselliklerini yaşamaya devam edebilirler.
Katılımcıların yanıtlarına göre kadınlar için ideal evlilik yaşı 24,1 çıkarken erkekler için ideal evlilik yaşı 26.8 olarak karşımıza çıktı.
İlişkinin en başında aradaki yaş farkının zaten hiçbir önemi yoktur. Kişi için en önemli şey hayatındaki kişinin ne kadar güzel, yakışıklı, çekici olduğu; onu gördüğünde kalbinin yerinden çıkacağı; saçlarının, tavırlarının etkisinin kişiyi büyüleyici bir güçle ele geçirmesidir.
18 Yaşından Küçük Biriyle Sevgili Olmak Cezası
18 yaşını doldurmamış kişi, 5237 sayılı Kanun gereği “çocuk” kabul edilir. 15 yaşını bitirmiş; ancak, 18 yaşını doldurmamış bir çocukla cebir, tehdit ve hile olmaksızın cinsel ilişki kurmak suçtur.
İlişkiden ilişkiye, kültürden kültüre değiştiği de bir gerçek. Ancak, evliliklerde yaşça büyük olan genelde erkek oluyor. Ortalama olarak evliliklerde erkek kadından büyüktür ya da bu, evlenilecek erkekte bir koşul olarak aranır. Genelde, evlilikte erkeklerin yaşça büyük olması beklenir.
Yaş farkı arttıkça çiftler arasındaki cinsel sorunlar artarken, çocuk sahibi olmanın ise evlilikleri kurtardığı belirtiliyor. Evli çiftlerin ilk 2 yılı başarılı bir şekilde atlattığı durumlarda ise boşanma risklerinin yüzde 43 azaldığına dikkat çekildi.
Meydana gelen boşanmaların % 44.8'i, evliliğin ilk beş yılında gerçekleşmiştir. Bu sebeple ilk beş yıl, evlilikte kritik yıllar olarak nitelendirilebilir (Yıldırım N. Türkiye'de boşanma ve sebepleri. Bilig (Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi), 2004(28):59-81.)
17 yaşını doldurmadığı halde evlendirilme ise belli şarta bağlı. Yasaya göre "Hakim, olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir."
3 bin kişinin incelendiği araştırmada, 5 yaş farkı olan çiftlerin ayrılma ihtimalinin aynı yaştaki çiftlere kıyasla yüzde 18 daha fazla olduğu ortaya çıktı. İlginç bir şekilde, bu oran 10 yaş farkı olan çiftlerde yüzde 39'a, 20 yaş farkı olanlarda ise yüzde 95'e yükseldi. Peki, kaç yıllık bir yaş farkı çok büyüktür?
İdeal yaş farkı göreceli bir kavram olsa da kardeşler arası yaş farkı bilimsel olarak 10 yaş ve üstü farklar kardeşler arası ilişki açısından çok doğru kabul edilmez. Ortalama 5 yaş farkı kardeşlerin özellikle ergenlik ve daha sonraki dönemlerde karşılıklı ve sağlıklı bir ilişki kurması için idealdir.
Araştırmalar kadınlarda doğurganlık 35 yaşından sonra azalırken, erkeklerde baba olma ihtimalinin 41 yaşından sonra azaldığını göstermektedir. Erkeklerde doğurganlık, 41 ile 45 yaş aralığında, her yıl ortalama %7 oranında azalmaktadır.
Zira hamilelik anne adayının vücudunu yormakta, yıpratmakta ve hormonsal dengeleri değiştirmektedir. Bu bağlamda anne adayının hem psikolojik hem de fizyolojik olarak gebeliğe ve doğuma hazır olması önem taşımaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalar iki doğum arasındaki sürenin en az 2 yıl olması gerektiği yönündedir.
Anne olmak için ideal üreme yaşının 20-30 arası olduğu belirlenmiştir. İleri yaşlarda anne olmak isteyip normal yollarla anne olamayan kadınların, ortalama 35 yaştan sonra yumurta sayılarının azalması veya yumurtaların kalitesinin bozulması nedeniyle tüp bebekte de gebelik oranının düştüğü uzmanlarca açıklanmıştır.
Bu da 27 yaş sınırı. Yani çeyiz yardımından yararlanabilmeniz için evliliğinizi 27 yaşını doldurmadan yapmanız gerekiyor. Aksi taktirde tabiri yerindeyse Devlet sizi evde kalmış sayıyor ve çeyiz yardımında bulunmuyor. Bununla birlikte çeyiz yardımından sadece bir kez ve ilk evlilikte yararlanılabiliyor.
Bu itibarla evlilik, meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet olarak görülmüştür (bkz. İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 3/7). Bununla birlikte evlenmediği takdirde günaha girme ihtimali yüksek olan kimsenin evlenmesi vaciptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri