Platon, devleti başka deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olamayacak; toplum da bireylerle var olacaktır.
Platon'a göre devlet “yöneticiler”, “askerler” ve “halk” olmak üzere üç farklı unsurun birleşmesi sonucunda meydana gelmektedir.
Atina'nın önde gelen aristokrat bir ailesine mensup bir filozof olan Platon aynı zamanda politik bir kişilik ve politik bir liderdir. Platon, Atina demokrasisinin uzun yüzyılı (MÖ 461-322) döneminde yaşamış, bu dönemin birçok siyasal ve toplumsal olayına tanıklık etmiştir.
Bu çalışmada Platon'un Devlet (Politeia) adlı eseri incelenmiştir. Söz konusu eser bir yarı yapılandırılmış bir görüşme formu gibi ele alınmış ve içerik analizi yapılmıştır.
Aristoteles, ideal devleti ise orta sınıf yaşam biçimine sahip herkesin aynı haklara ve eşitlikle yaşadıkları bir devletten söz etmektedir. Sokrates' e göre ise sadece ideal devlette eşit kazanç, güvenlik, aynı hakların bulunması yeterli değildir devlet vatandaşının mutluluğundan da sorumludur.
İlgili 18 soru bulundu
Hegel devleti tinin kendisini gerçekleştirdiği bir alan olarak görür, onun devleti tarihte gelinebilecek en yüksek aşama olan mutlak bir devlettir. Özgürlüğün, ahlaklılığın, evrenselliğin gerçekleşebileceği yegâne çatıdır.
Eflatun, algıladığımız dış dünyanın esas gerçek olan idealar ya da formlar dünyasının kusurlu kopyaları olduğunu, gerçeğe ancak düşünce ve tahayyül yoluyla ulaşılabileceğini savunmuş, insan ruhunun ölümden sonra beden dışında kalıcı olan idealar dünyasına ulaşacağını söylemiştir.
Gerçek bilginin ne olduğu konusunda idea nazariyesini benimsemiş olan Platon, ideal devlet konusunda da felsefe tarihinde bilinen ilk ütopya örneğini yazan filozoftur.
Bir felsefe klasiği. diyalog halinde geçen, biraz ağır giden bir kitap, fakat devlet kavramı adına sorgulamalar geliştirtiyor insana. Platonun mutlaka herkes tarafından okunması gereken eseri... kaç yuzyıl once yazılmasına ragmen bugune ait olgular,olaylar bulabileceksiniz....
Ütopya Latince'de "utopia", siyasi bir ideal olarak ifade edilen ve tasarlanan hayali bir ülke demektir. Birçok esere konu olan ütopyayı 1516 yılında İngiliz yazar ve siyasetçi olan Sir Thomas More Yunanca kelimelerden "eu- iyi topos-yer" birleştirerek oluşmuştur.
Dünya tarihinde ilk ütopyadır. Platon'un yaşadığı dönemde Yunanistan'daki demokrasi sona ermiştir. Platon, yaşadığı devrin özelliklerinden de etkilenerek, adaletli bir devletin nasıl olması gerektiği üzerinde araştırmalar yapmıştır. Bu eserde, filozof, ideal devletin özelliklerini ortaya koymaya çalışmıştır.
Devlet, sınırları belirlenmiş bir toprak parçası üzerinde yaşayan in- sanlardan oluşan bir toplumu düzen içerisinde yönetmek amacıyla, kurallar ve yasalar koyma erkine sahip kurumlar aracılığıyla otorite kullanan siyasal bir örgüttür1.
Yine devlet kitabında Sokrates'e göre, devletin bu üç sınıfı; yönetenler, askeri sınıf ve üreticiler olarak belirlenmiş, mayasında bulunan bileşene göre insanlar bu sınıflara ayrılmış ve devlet oluşumu için dört temel arete belirlenmiştir; bilgelik, cesaret, itidal, adalet.
Platon'a göre gerçek varlık, değişmeden kalabilen olmalıdır; aksi hâlde bilgisine ulaşılamaz. Platon'un varlık anlayışının temelinde akılla kavranabilen, değişmeyen, kendi kendinin nedeni olan gerçek varlıklar, idealar vardır. İdealar duyusal alanın dışındadır.
Platon'un Ütopyası
Platon, "Devlet" adlı eserinde ideal devletin nasıl olacağını belirtmiştir.
Platon'un düşüncesine göre insan sadece gerçekliğin ne ol- duğunu bilmekle yetinip diğer şeylere kayıtsız kalabilen bir varlık değildir. İnsan, bilgili olmanın yanı sıra ahlakî, estetik, toplumsal ve dinsel yönleri olan bir varlıktır.
Platon, insan tasvirinde belirttiği ruhun tek bir bölümünün değil, bütününün mutlu olması gerektiği gibi ideal bir devlet yapılanmasında da yalnızca yöneticilerin değil askerlerin ve halkın tamamının yani bütünün mutlu olması gerektiğini vurgulamaktadır.
Platon özellikleri
Antik Yunan filozofu Platon'un asıl adı Aristokles'dir. Sokrates'den önceki filozoflar, doğa filozofları olarak materyalist görüş ürettiler. Eflatun kurguladığı ürünlerini ustalıkla ve şiirsel özelliklerle süsleyerek asırlara ulaştırmayı başarmıştır. Ruhun ölümsüzlüğüne inanmaktadır.
Kendini idare etmesini bilmeyenler, kendi yurttaşlarını yönetmek iddiasında bulunamazlar. Kendini yönetirsen dünyayı yönetecek gücü bulabilirsin. Kimseye kendinizi sevdirmeye kalkmayın, yapılması gereken tek şey, sadece kendinizi sevilmeye bırakmaktır. Kötülüklerin ilki ve en büyüğü, haksızlıkların cezasız kalmasıdır.
I.
Ütopya kavramı, Sir Thomas More tarafından 1516'da ortaya konulmuş- tur. More'un Latinceden türettiği kavramın kökünde muhtemel iki yazılış şekli bulunmaktadır. More bu kavramı, yer anlamına gelen 'topos' kelime- si, iyi anlamına gelen 'eu' ve yok anlamına gelen 'ou' takılarını birleştirerek oluşturmuştur.
Çalışma esnasında yazınsal klasik ütopyalardan Platon (Eflatun)'un Devlet, Farabî'nin el-Medinetü'l Fâzıla, Thomas More'un Ütopya (1516), Tommaso Campanella'nın Güneş Ülkesi (1602) ve Francis Bacon'un Yeni Atlantis (1622) adlı eserleri kısa bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
Platon Batı felsefesinin şekillenmesinde de yol oynayan ilk önemli filozoftur. Atina'da Akademi isimli felsefe okulunun kurucusudur. Platon'un felsefi görüşlerinin üzerinde hâlâ tartışılmaktadır. Platon'un görüşleri İslam ve Hıristiyan felsefesine derin etkide bulunmuştur.
Platon'un varlık anlayışı "idealar Kuramı'na dayanır. Platon'un varlık anlayışının temelinde akılla kavranabilen, değişmeyen, kendi kendinin nedeni olan gerçek varlıklar, idealar vardır.
Platon bu durumu şöyle belirtiyor; Doğru bilgi ancak nesnel olan bilgidir ve böyle bir gerçek olan, gerçek olarak kabul edilmiş bilgidir. Örneğin matematik bilimine bakacak olursak, “2×2 = 4¨ böyle bir bilgidir. Bu bilgi insandan insana değişmeyen, herkes ve her zaman için geçerli bilgidir; çünkü akla dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri