Bazan vücuda yapışır ölçüde çok dar olarak giyildiği, 2. Ve Müslümanlarca genellikle hoş karşılanmadığı için mekruh olmaktan, yani hiç bir sakıncası yoktur denilmez.
Dar pantolonla namaz kılmak da namaza engeldir. Erkeklerin namaz kıyafeti tüm bu yönergelere uygun olmalıdır.
Avret yerlerini belirtecek kadar dar giysi giymek tesettür açısından uygun değildir. Bunun dışında kalan kısımlar için dar giyilmesinde sakınca yoktur.
Soru: Erkeğin sarı ve kırmızı elbise giymesi günah mıdır? Cevap: Sarı ve kırmızı elbise erkeklere yasaktır!
İlgili 29 soru bulundu
PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV)'İN EN SEVDİĞİ RENKLER. Efendimizin en sevdiği renk beyazdı.Beyaz giymeyi.
Bu arada, Rasûlullah Efendimiz (sav); giydikleri elbisede herhangi bir renk üzerinde ısrar etmemişlerdir. Öyle ki; beyaz, siyah, sarı, yeşil ve kırmızı renklerden yapılmış elbiseleri çeşitli zamanlarda giymişlerdir.
Kadınların namazda el, yüz ve ayakları dışında kalan bütün bedenleri avrettir (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Dolayısıyla vücut hatlarını belli etmeyen ve teni göstermeyen kıyafetlerle namaz kılmaları gerekir. Buna göre dar ve şeffaf olmayan pantolonla bayanların namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Çünkü tesettürü daha iyi sağlamak özelliği söz konusudur. Pantolon üzerine giyilen elbisenin ayaklara kadar inmesi tercih edilmelidir. Ancak giyilen pantolon dar değilse diz kapaklarına inen bir örtü giymek de yeterlidir.
Giyilen tunik dizlere kadar geliyorsa altına giydiğimiz pantolonun dar olması (yani dizden aşağıda gözüken pantolon kısmı) tesettür açısından günah mıdır ? Dizden yukarıda kalan pantolon kısmı dar olsa da tunik o bölgeyi örttüğü için vücut hatları görülemez ve bu sebeple sakıncası yoktur.
Bu çerçevede özür sahibi kimsenin çamaşırına özür yerinden çıkarak bulaşan kan, irin, idrar, cerahat gibi şeyler özür hali devam ettiği müddetçe namaza engel olmaz.
Gusül abdesti için iç çamaşır ile alınması uygun görülmüştür. Fakat normal abdest alınırken mahrem yerlerin kapalı olma şartıyla kol ve ayakların yarıya kadar açık olması bir sorun teşkil etmemektedir. Erkekler içinde atlet ile abdest alınması, evde çocuklarının ve eşinin yanında normal görünmektedir.
Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur. Ancak mescitlere çorapsız girmek sağlık, temizlik vb. nedenlerden ötürü örfte hoş karşılanmıyorsa, bundan kaçınmak uygun olur. Çorap giyenlerin de çorapları temiz olmalıdır.
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez.
El yüz ve ayaklar dışındaki beden azaları avrettir. Ayaklardan dizlere kadar kalın çorap ve ona benzer ayak hatlarını saran kıyafetler giyilmesi caizdir. Ama diz kapak altından yukarı doğru olan vücut azalarını belli eden kıyafetlerle dışarı çıkılması caiz değildir.
Dizden aşağı topuklara kadar olan kısım da kendi başına bir organ kabul edilmiştir. Sahih olan da budur. Dizden tenasül aletine kadar olan kısım da kendi başına bir organdır. Bu bakımdan namaz kılınırken diz kapakları açılırsa namaz caizdir.
el Cevab: Kot pantolon, yüze makyaj, süslenme hükmünde fiillerdir. Bunlar dış kıyafet olarak kullanılmaları caiz olmaz.
ÖRTÜNMENİN GAYESİ
Ahzâb Sûresi'nin 59. âyetinde; de "Ey Peygamber eşlerine, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına söyle: (Evden çıkarlarken) üstlerine vücutlarını iyice örten dış elbiselerini giysinler.
Bu sebeple müslüman kadın, dilediği renkte elbisegiyebilir (hicabı dilediği renkte olabilir). Ancak giydiği elbisenin rengi, erkeklere âit olan elbiselerin renginde olmaması ve zînet olan yani erkeklerin bakışlarını üzerine çeken (cezbeden) nakışlı ve süslü elbise giymemesi gerekir.
848- Namaz kılanın takke ve çorap gibi avret yerini örtmeyecek kadar küçük olan elbiseleri necis olursa, lâşe ve köpek gibi necis olan hayvandan yapılmadığı takdirde, onlarla kılınan namaz sahihtir. Ama onlardan yapılmışsa farz ihtiyata göre namazı batıldır.
Namazı, iş elbisesi ile ve büyüklerin yanına çıkamayacak elbise ile ve pis kokulu elbise ve çorap ile kılmak mekruhtur. Başka elbisesi yoksa, mekruh olmaz. Parası varsa, alması gerekir. Evinde temiz ve bol pijama ile veya gecelik ile namaz kılmak mekruh değildir.
Erkeğin namazda örtünmesi gereken yerleri göbek ile diz kapağı arası, kadının ise el ve yüz dışında bütün bedenidir. Buna göre erkeklerin pijama veya eşofmanla, kadınların da tesettürü sağlayabilecek şekilde dikilmiş olan gecelik ve sabahlıkla evlerinde namaz kılmaları mekruh olmaz.
Bayan sürücüler kırmızı rengi çok seviyorlar, özellikle keyfi olarak araç kullanan bayanlar… Otomobillerin renklerine göre fiyat farkı bulunmuyor. Ama bizde, kırmızı araba çok nazar çeker gibi bir de inanış söz konusu.
İslâm'a göre kadın ve erkek avret yerlerini örtmek zorundadır. Kadınlar için avret sınırı; yüz ve ellerin dışındaki bütün alanı kapsarken, erkekler için bu alan göbek ile diz kapağı arasıdır. Ayrıca elbisenin altını gösterecek kadar şeffaf , vücut hatlarını belirtecek kadar da dar olmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri