Aslında Platon'un kitapları için herhangi bir sıralama yok. Sizin tercihinize kalmış. Fakat ben kişisel olarak
Bu nedenle felsefe okumaya başlamadan önce bir de Felsefe Tarihi kitabı okumak gerekir. Ancak bu şekilde sağlıklı bir okuma yapmış olursunuz. Aynı şekilde Platon okumaya başlamak için de pre-sokratik filozoflar, sofistler ve Sokrates hakkında genel bir bilgiye sahip olmanız gerekir.
Devlet, şüphesiz ki Platon'un en büyük eserlerinden birisi. Kitaba başlamanızla birlikte antik yunan felsefesini de iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Yeni bir toplum kurarken ilgilenilen dönemin sanatçıları ve eserleri de ayrı bir lezzet katmış kitaba. Herkesin okuması gereken bir eser.
Platon, ideal bir devlet yapısı ve adalet anlayışı üzerine odaklanmıştır. "Devlet" adlı eserinde, bir devletin en iyi biçimi olarak düşündüğü "idealar devleti"ni ve adaletin önemini ele almıştır. Bu devlette adaletin, her bireyin yeteneklerine ve doğasına uygun bir iş yapmasıyla sağlanacağını savunmuştur.
Platon'un Yöntemi:
Karşılıklı konuşma olarak diyalog, dilin aracılığıyla mantığın, yani aklın evrenselliği çerçevesinde iki insanın konuşmasında her ikisinin doğrusundan başka bir doğrunun ortaya çıkışını gösteren bir yöntemdir.
İlgili 42 soru bulundu
Platon, başlangıçta oligarşi ve timarşiyi aristokrasinin formları olan rejimler olarak, aristokrasiden doğduğunu kabul etmektedir. Thykudides tarafından 'Yaşlı Oligarkh'ta kanıt olarak gösterildiği gibi Devlet'te de en iyi yönetim biçimi olarak aristokrasi olduğu ifade edilir.
Platon, Sokrates'in öğrencisidir. Sokrates'e ilişkin bilgilerin büyük çoğunluğu Platon'un yazılarından elde edilmektedir. Platon Sokrates'in anısını canlı tutmak için onu ve onun öğretilerini anlatan yazılar yazmıştır.
Buna göre; devlet, insanların bir araya gelerek kendi iradeleri ile kurduklan bir kurum olmayıp, doğal ve biyolojik yasalara göre kendiliğinden ortaya çıkan bir organizmadır. “Devlet” adlı yapıtında, Platon, “toplum bir tek insandan daha büyük birşeydir'^ diyerek insan ile toplum arasında bir paralellik kurar.
Platon'un düşüncesine göre insan sadece gerçekliğin ne ol- duğunu bilmekle yetinip diğer şeylere kayıtsız kalabilen bir varlık değildir. İnsan, bilgili olmanın yanı sıra ahlakî, estetik, toplumsal ve dinsel yönleri olan bir varlıktır.
Bilimsel analiz. Platon, İyinin Formunun (veya Fikrinin) bilginin kendisi olmasa da ve İyiden adil olan şeylerin yararlılıklarını ve değerlerini kazandığını yazar. İnsanlar iyinin peşinde koşmaya mecburdur, ancak hiç kimse felsefi mantık olmadan bunu başarılı bir şekilde yapmayı umut edemez.
Devlet ve İnsan
Platon, devleti başka deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olamayacak; toplum da bireylerle var olacaktır.
Dünyada üniversite düzeyindeki ilk kurumlardan biri olan (ve bu kurumlara günümüzdeki adını veren) Akademi'nin kurucusu olan ve düşünce tarihinde bir dönüm noktası teşkil eden Platon, felsefe ve bilim tarihindeki pek çok tartışmanın temellerini atmış, Hristiyanlık ve İslam gibi pek çok dini de derinden etkilemiştir.
5. Kitap - İdeal devletin radikal sonuçları
İdeal bir devlette bekçiler ve yöneticiler birbirleriyle arkadaş olmalıdırlar. Bekçilerin mülk sahibi olmaları zaten yasaktır. Bunun ötesinde Sokrates'e göre en özel alanlardan birisi olan aile hayatı ortadan kaldırılmalıdır.
Devlet ya da Politeia, Antik Yunan filozofu ve bilgesi Platon (MÖ 427-347) tarafından kaleme alınan ve Sokrates ile yanındakiler arasındaki diyaloglar aracılığıyla Sokrates'in sağlıklı ve mutlu bir toplum yaşamı için düşündüğü devlet modelini anlatan eserdir.
Platon' a göre ruh ölümsüzdür ve ahiret hayatı ruhlar için son durak değildir. Ruhlar defalarca tekrar bedenlere dönerler. İslam dini de ruhun gerçeği, mahiyeti, sır ve incelikleri üzerinde durmuştur.
Ruhun idealara yönelmiş akıl yönü, akla uyan irade yönü ve ona uyan içgüdüsel yönü olmak üzere üç yönü vardır.
Duyulur evrenin mahiyetini oluşturan İdealar ise dış dünyada bulunmayan değişmez, hakiki varlıklardır. Platon'a göre İdea var olan bir şey ya da kavram değil, varlığın ta kendisi olarak bulunan, duyulur nesnenin özünü oluşturan gerçekliktir.
Platon, iyi ve mutlu bir yaşamı adil/doğru bir yaşamla, adil/doğru bir yaşamı da filozofça bir yaşamla özdeşleştirmiştir. Platon düşüncesinde adalet/doğruluk, herkesin kendi işini düzgün bir biçimde yaptığı, bir başkasının işine karışmadığı ideal bir polisde/kentte tecelli etmektedir.
Platon için adalet bir idea olmanın yanı sıra ayrıca bir erdemdir ve bir erdem olarak diğer erdemlerden kopuk değildir. Onun varlığı diğer erdemlerin varlığıyla ilişkilidir. Adaletle beraber ölçülülük, cesaret ve bilgeliği de birer erdem olarak gören Platon, bu erdemleri ruhun üçlü yapısıyla ilişkilendirmiştir.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Maalesef çağın çok ilerisinde düşünceleri olduğu için iyi bir şekilde anlaşılamamıştır. 1) kesinlikle Aristotelestir. herif tanrısal. şiir, siyaset, doğa, biyoloji, ontoloji, epistemoloji ve daha bir çok konuda daha makul ve tutarlı bir adam yok.
Antik Yunanistan'daki felsefenin babası Thales'tir. Thales determinist ve indeterminist tartışmasını da başlatan kişidir.
Sokrates, ahlaki, dinî ve siyasi meseleler hakkında felsefi tartışmalara girmesi nedeniyle idama mahkum edilmişti. Sokrates asla araştırdığı soruların cevaplarına sahip olduğunu iddia etmese de, muhataplarının da (aksini iddia etseler bile) bu sorulara cevapları olmadığını gösterirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri