Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Gastrit Belirtileri Nelerdir? Yemek yedikten sonra karnın üst kısmında meydana gelen şiddetli ve yakıcı ağrı veya hazımsızlık, gastritin en yaygın ve erken belirtisi olarak gösterilir. Diğer yandan sırt ağrısı, mide bulantısı ve kusma, şişkinlik, geğirme ve iştah kaybı da gastrit belirtileri arasında sayılır.
Gastroenterit geçiren kişilerde mide ağrısı, ishal, bulantı, kusma gibi semptomlar görülür. Yine bu kişilerde baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrısı gibi belirtiler de ortaya çıkar.
Gastrit; mide iç yüzeyini kaplayan tabakada, kızarıklık ve şişlik şeklinde beliren yangı olayıdır. Karnın üst bölümünde ağrı, yanma, ekşime; mide bulantısı, gaz, şişkinlik hissi, siyah renkli dışkı gastritin belirtilerindendir.
Sinirsel gastrit belirtileri, midenin iç kısmında mukoza tabakasının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan mide ağrısı, yanma ve bulantı şeklindedir. Bu gastritin oluşumuna neden olan şey kişinin yaşamış olduğu üzüntü, travma ve strestir.
İlgili 16 soru bulundu
Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Gastrit belirtileri ve semptomları arasında öncelikle üst karın bölgesinde kazınma, yanma hissi veya ağrı bulunur. Bu rahatsızlıklar yemek yenilmesi sonucunda hafifleyebilir ya da artabilir. Aynı zamanda mide bulantısı, kusma ve yemek yedikten sonra karın bölgesinde dolgunluk hissi de gastrit belirtileri arasındadır.
Gelişmekte olan ülkelerde genellikle çocukluk çağında alındığından gastrit tedavisi yapılmadığında mide mukozasında hayat boyu süren bir kronik iltihaba sebep olur. Yaşlı popülasyonda daha fazla olmak üzere toplumumuzun yaklaşık %80 inin bu bakteri ile enfekte olduğu gösterilmiştir.
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Yemeklerden sonra mide yanması problemini sık yaşayan kişilerin, günde bir fincan kekik çayı tüketmesi gerekir. MADEN SUYU Etli ve karbonhidratlı yemekler bazı kişilerde mide yanmasına neden olur. Yemeklerden 20 dakika sonra bir bardak tüketilen maden suyu midenizi rahatlatacaktır.
Mide kanseri olan kişilerin yarısından fazlasında görülen en belirgin belirtilerden biridir. Bu semptomlara mide ya da göğüs kemiğinin altındaki ağrı da eşlik eder.
Yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve mide hastalıklarından şüphelenilen durumlarda endoskopi işlemi yapılmaktadır. Ağıza acı su gelme, yutkunma, ekşime, kazınma, şişkinlik veya hazımsızlık ya da kanama şüphesi olan hastalara mutlaka endoskopi yapılması gereklidir.
Siyah renkli dışkılama mide ve bağırsak duvarından küçük çaplı da olsa kanama olduğunu gösterir. Hıçkırık, göğüs ağrısı ve çabuk doyma: Midede yaşanılan Gastrit şikâyetinde hastalar en çok bu tarz belirtilerden yakınırlar. Akut gastrit ve kronik gastrit olarak ikiye ayrılan Gastrit 'in belirtileri de farklı olabilir.
GASTRİT TEDAVİSİ
Antibiyotiklere ek olarak, gastrit tedavisinde birkaç başka ilaç türü kullanılır. Omeprazol, lansoprazol, rabeprazol ve pantoprazol içeren ilaçlar bu ilaçlardandır. Ayrıca mide asidini nötralize eden antasitler de tedavi için kullanılan ilaçlar arasındadır.
Özellikle akut gastritin ortaya çıkmasına neden olan ilaç kullanımı veya sağlıksız gıdalarla düzensiz beslenme durumu ortadan kalktığında, hastalığa ait belirtiler de kendiliğinden ortadan kalkabilir. Bakteriyel enfeksiyona sebebiyle yaşanan kronik gastrit için ise antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
Akut gastritiniz varsa ebegümeci çayına başvurabilirsiniz. Rezene, sindirim ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Gastrit semptomlarını iyileştirmek için tek başına veya papatya, ebegümeci ve meyan kökü ile birlikte çay olarak kullanılabilirler.
Gastriti olan kişiler bazı yiyecek ve içecekleri beslenme listelerine koyarak, hastalık belirtilerini önemli bir ölçüde azaltabilmektedir. Bu bağlamda maden suyu ve yoğurt tüketimi öncelikli olarak tavsiye edilen besinler arasında yer almaktadır.
Mide ağrısının en tehlikeli vurma bölgesi bel ve sırt bölgelerinedir. Bu durumda ciddi bir sağlık sorununun ortaya çıktığına işarettir. Mide ağrısı nedeniyle mideye bağlı olan kan damarlarında kasılmalar sonucu kramplar girebilir.
Sırta Vuran Mide Ağrısı Nedir? Kıvrandıran mide ağrısı sırta, göğüs bölgesine ve bazı durumlarda da sağ yan ağrısına neden olur. Sırta vuran mide ağrısı, midede yaşanan ağrılar mideyi kasılmaya zorlar ve bu durum mide spazmına neden olur. Mide spazmı ise sırt ve bel bölgesinde ağrı yaratır.
Tabii bu süreçte doktor kontrolündeki tedaviye ek olarak beslenme şeklimize ve düzenimize de dikkat etmemiz gerekiyor. Mesela, uzun süreler aç kalmak gastriti olanlarda kötü etkiler yaratırken mide asidini artırmayacak, hazmı kolay sebzeler gastriti tetiklemediğinden mideyi rahatlatıyor.
Gastrit ve ülser şikayeti olan hastalar çoğunlukla hekime başvurmadan bir mide koruyucu ilaç kullanmaya başlamaktadır. Mide koruyucu diye isimlendirilen bu ilaçlar midenin asit salgılanmasını durdurarak etki etmektedirler.
Şiddetli mide ağrısına dikkat!
Ancak hastalarda ağrı şiddetli ise, aşırı veya sürekli bulantı ve kusma varsa ve buna kilo kaybı da eşlik ediyorsa, ilaç kullanımına rağmen iyileşme olmuyorsa veya bu şikayetler 55 yaşın üzerindeki bir kişide yeni ortaya çıkmışsa hasta ileri tetkiklerle değerlendirilmelidir.
GastroPanel test, hastadan kan alınarak yapılmaktadır. Herhangi bir cihaz yutmak gerekmiyor. Alınan kan ile, mideyi yöneten Pepsinojen 1, Pepsinojen 2 , Gastrin-17 hormonları ve Helikobakter pilori mikrobunun antikor düzeyi ölçülerek, GastroSoft isimli akıllı bir programa verilmekte ve sonuçlar alınmaktadır.
Ülserin en sık belirtisi ağrıdır. Ağrı, yanma ve tırmalanma şeklinde olabilir. Hastaların çok büyük bir bölümünde ağrı görülür. Bunun yanı sıra iştahsızlık, bulantı, kusma, şişkinlik ve erken doyma hissi de ülser belirtisi olabilir.
Röntgen sonucunda midede herhangi bir anormallik olup olmadığı tespit edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri