Rutin hemogramda bakılan bir parametre olan trombosit büyük hücre oranı (P-LCR), trombotik olaylarla daha yakından ilişkili olan trombositlerin en büyük fraksiyonunun ölçümüdür.
PLCR (Plateletcrit), trombositlerin (kan pulcukları) toplam kan hacmi içindeki yüzde oranını gösteren bir ölçümdür. Trombositler, kan pıhtılaşması ve yara iyileşmesi süreçlerinde önemli bir rol oynar. PLCR, kanın pıhtılaşma yeteneğini ve trombositlerin genel fonksiyonunu değerlendirmek için kullanılır.
Ciltte yaşanan morluklar, burun kanaması, iç kanama, kanın pıhtılaşması durumu ve adet kanamalarının artması PLCR değerlerinin ölçülmesini gerektirebilir. PLCR değerlerinin düşük olarak çıkması, hayati risklerin var olduğu anlamına gelebilir. Bununla ilgili değerlendirmeler uzmanlar tarafından yapılmalıdır.
Yüksek plcr değerleri, trombositoz hastalığına sebebiyet vermektedir. Vücuttaki kan hücreleri normalden daha erken bir zamanda yıkıma uğrarsa, demir yönünden eksik bir beslenme söz konusuysa, vücutta alerjik tepkiler varsa ve dalak aldırma ameliyatı geçirilmişse, plcr değerleri yükselmektedir.
Yeni doğan bebeklerde 9000 – 30000 mcL aralığında, 2 yaşına kadar olan çocuklarda ise 6000-17000 mcL aralığında olması normal değer kabul edilir. Ancak bu değerlerin yorumlanmasının elbette uzman hekimler tarafından yapılması gerektiği unutulmamalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
PLT yüksekliği olarak bilinen trombositoz bebekler ve çocuklarda yapılan tam kan sayımından sonra görülen yaygın bir bulgudur. Genellikle geçicidir ve trombosit sayısındaki artış, iltihaplı hastalıklar nedeniyle meydana gelir.
Trombosit testi kemik iliği kaynaklı sorunların teşhisinde kullanılır. Trombosit yüksekliği sadece kemik iliğine bağlı olmayabilir. Bunun dışında demir eksikliği, bazı enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, kullanılan bazı ilaçlar da trombosit yüksekliğine sebep olabilir.
Sağlıklı bireylerde PLT değerleri, referans aralığında olmalıdır. Referans değeri olarak kabul edilen PLT değerleri, 150 bin ile 450 bin mikrolitre arasındadır. 450 bin mikrolitreden daha fazla olması, PLT yüksekliği yani trombositoz söz konusudur.
Trombosit sayınız mikrolitre başına 10.000 trombositin altına düştüğünde tehlikeli iç kanama meydana gelebilir. Nadiren de olsa ciddi trombositopeni, ölümcül olabilen beyin kanamasına neden olabilir.
Periferik yayma bir hematoloji testi olmaktadır. Bu nedenle uygun koşulların sağlanmış olduğu laboratuvar ortamlarında işinde uzman kişiler tarafından yapılmaktadır. Bu test laboratuvar yöntemi ile lösemi, lenfoma, anemi gibi hastalıkların teşhis edilmesinde kullanılmaktadır.
Trombosit sayısının normalden daha düşük olması durumunda kan damarları yaralanmaya ve kanamaya yatkın hale geleceğinden yaralanmalarda aşırı kan kaybı görülebilir, yara iyileşmesi gecikebilir ve kanın pıhtılaşma süresi uzar.
PDW Kaç Olursa Tehlikeli? PDW oranı 9.0-14.0 fL aralığının altında ya da üstünde bir değerse vücudunuzda bir sağlık probleminin olduğu göstergesidir.
Protrombin Zamanı diğer ifadeleriyle PT yahut INR değerinin yüksek durumda olması kanın geç pıhtılaştığını göstermektedir. Söz konusu değerlerin yüksek olması ise kanın kanın normalden çok daha hızlı bir biçimde pıhtılaştığını ortaya koymaktadır.
PLT Kan Değeri Kaç Olmalı? Trombositler sağlığı yerinde olan bir bireyde 150 bin ila 450 bin mikrolitre seviyeleri arasındadır. Trombositlerin kanda 450 binden çok olması tıp kavramında trombositoz olarak tanımlanır.
Analizör P-LCR ve P-LCC'yi trombosit histogramından hesaplamaktadır. P-LCR 12 fL den büyük lenfositlerin total trombosit sayımına oranıdır. % olarak tanımlanmıştır. P-LCC ise 12 fL den büyük trombositlerin sayı (109/L) olarak değeridir.
PDW düşüklüğü, trombosit boyutlarının daha homojen olduğu anlamına gelir. PDW düşüklüğü, bazı durumlarda trombositlerin üretiminin veya işlevinin bozulduğuna işaret edebilir. Ancak, düşük PDW değerlerinin önemi, diğer kan testleri ve klinik bulgularla birlikte değerlendirilmelidir.
Kandaki trombosit seviyesinin, bir hastalık ya da dış etkenden dolayı normalden fazla olduğu durumlardır. Trombosit seviyesini yükselttiği bilinen en yaygın hastalıklar kanser, hemolitik anemi ve demir eksikliğidir.
Kronik lösemi olarak bilinen yavaş seyirli lösemilerde (kronik myeloid lösemi) ve myeloproliferatif hastalık şeklinde adlandırılan lösemi dışı kontrolsüz kemik iliği üretimi ile giden bazı hastalıklarda trombosit yüksekliği olabilir. Organ kanserlerinde (akciğer, karaciğer, mide vb) de trombosit yüksekliği olabilir.
Kan hücrelerinin üretimi ve miktarının düzenlenmesi ile ilişkili olan mekanizmalarda veya hormonal dengede oluşan sorunlar, trombosit üretiminde artışa neden olabilir. Yine benzer şekilde kullanılan bazı ilaçlar veya kişide bulunan çeşitli hastalıklar trombosit sayısının yükselmesinde etkili olabilir.
Platelet ifadesinin kısaltması olan PLT, kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol üstlenen hücre pulcuklarını tanımlar. Akyuvar ve alyuvar hücrelerinden daha küçük bir yapıya sahip olan bu maddelerin sayıları kan tahlili ile saptanabilmektedir.
Trombosit Düşüklüğü Kanser Belirtisi midir? “Trombosit düşüklüğü kanser belirtisi midir?” sorusu da merak edilenler arasında. Trombositin düşük olması bir kanser belirtisi değildir.
Sarımsağın içinde bulunan “ajoene” isimli madde trombositlerin fibrinojene ve diğer trombositlere bağlanarak sağlam bir pıhtı oluşturmalarını engeller. Ayrıca yaygın olarak kullanılan bazı baharatlar (kimyon, zerdeçal, karanfil) da trombositlerin fonksiyonlarını çeşitli mekanizmalarla bozabilirler.
Çocuklarda reaktif trombositoz en sık enfeksiyonlara bağlı olur. Enfeksiyonlara bağlı trombositoz sıklığı yüzde 37-78 arasında bildirilmektedir. Enfeksiyonlarda trombositoz olması nedeni artmış trombosit üretimine bağlı olarak trombosit yapımının artmasıdır.
Dalak genişlemesi, gebelik, kandaki bakteriyel bir enfeksiyon, hemolitik üremik sendrom, romatoid artrit gibi otoimmün bozukluklar PLT düşüklüğüne yol açan sağlık sorunlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri