Kuruyemişler: Fındık, badem ve ceviz gibi kuruyemişler, düzenli tüketildiklerinde kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcıdırlar. İçerdikleri çoklu doymamış yağ asitleri de, damar sağlığının korunmasına yardımcı olurlar.
Fındık, ceviz ve badem kolesterolü düşürür.
4) Kolesterol ve trigliserid seviyesini düşürür
Kuruyemişlerin kolesterol düşürücü gücü, yüksek oranda tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri içeriğinden olabilir. Badem ve fındıkların “iyi” HDL kolesterolü artırdığı ve toplam “kötü” LDL kolesterolü azalttığı görülmektedir.
Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer.
İlgili 29 soru bulundu
Tüm çalışmaların %85'i yumurtanın kolesterolü yükselttiğini göstermektedir.
Konuyla ilgili yayınlar, stanol' içeren yoğurtların LDL kolesterol dediğimiz kötü kolesterolü, 21 günlük kullanım sonucunda %9-10 kadar düşürdüğünü gösteriyor.
Sonuç olarak sarmısağın kolesterol seviyesi üzerinde klinik olarak etkili olduğu, sarmısak tozunun total ve LDL-kolesterolü düşürürken, sarmısak yağının HDL-kolesterol seviyesini belirgin şekilde artırdığı, ancak total gliserit seviyesi üzerinde etkisinin bulunmadığı görülüyor.
Çay tüketimi kolesterol seviyelerini düşürürken kalp hastalıkları riskini azaltır.
Günde 2 litre sıcak su içmek, günde 1 saat yürüyüş yapmak ve gece dolu mideyle yatağa girmemek de kolesterolü düşürür. Ayrıca bütün narenciyelerin (portakal, mandalin, limon, greyfurt) gibi içindeki beyaz kısmının iyi bir kolesterol düşürücü olduğunu unutmayın.
Oleik asit zengini zeytin, LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesinin düşmesine yardımcı olarak kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine destek olur.
Hayvansal kaynaklı olduğu için peynirin doymuş yağ oranı yüksektir ve bu da kolesterolü yükseltmek için bir nedendir.
Yapılan bilimsel çalışmalar maden suyunun, magnezyum ve potasyum içeriği sayesinde kötü kolesterolü düşürücü etkisini olduğunu ortaya koyuyor.
Fast food besinler, kruvasan, kızartmalar, sakatatlar, işlenmiş etler, kek, tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt, şeker barları, margarinler ve tereyağları kolesterolü yükseltir. Hayvansal gıdalar ve sayılan diğer gıdaların çok fazla tüketimi kolesterol seviyesini yükseltecektir.
Günde 1 adet muz yemek gibi kolay bir şey, genel sağlığınızı iyileştirebilir. Bu meyve sadece enerji sağlamakla kalmaz, aynı zamanda zengin smoothieler hazırlayarak kolesterolü düşüren mükemmel bir içeriktir. Muz yağ bakımından çok düşüktür.
Haftada 3-4 kere kuru baklagil tüketin, pirinç yerine bulgur pilavını tercih edin çünkü bulgur kolesterolün düşmesinde en faydalı tahıldır.
Kahve Kolesterolü Yükseltir Mi? Kahve açıkçası orta düzeyde tüketildiğinde ve kahvenin çeşidi her ne olursa olsun filtre edilerek içildiğinde kan kolesterolü üzerinde direk olumsuz yükseltici etkisi bulunmamaktadır.
Çalışmalar, genel olarak kahvenin kolesterolü yükselttiğini ortaya koysa da, filtre kahvenin kan kolesterolü üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını gösteriyor. Çünkü kahvenin içeriğindeki yağ, filtrelendiğinde filtre kağıdı tarafından emilir. Böylece kandaki kolesterol ve yağ oranları olumsuz şekilde etkilenmez.
Kandaki Kolesterol ve Trigliseritleri Düşürür
Bal tüketiminin kolesterol üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmalar kötü kolesterolde (LDL) bir azalma ve iyi kolesterolde (HDL) bir artış olduğunu göstermiştir.
Bir diğer etkisi ise içerdiği fenoller sayesinde kötü kolesterolü (LDL) düşürmesidir. 160 kadın üzerinde gerçekleştirilen bir çalışmaya göre; 6 ay boyunca günde 75 gram kuru elma yiyen kadınlarda, hem LDL kolesterol seviyesi azalıyor, hem de iyi kolesterol (HDL) düzeyi artıyor.
10- Kolesterolü düşürür
Yapılan araştırmalarda, limonda bulunan diosmin ve hesperidin isimli maddelerin kolesterolü düşürdüğü görüldü.
Cevizin omega-3 yağları ve bitkisel sterollerden zengin olması onu kolesterolü yüksek olanlara tavsiye edilen besinlerin birinci sırasına yerleştirdi.
Günlük B6 vitamini ihtiyacının % 15'i pekmezle karşılanırken, içeriğimde bulunan (B6) vitamini sayesinde vücuttaki yağ ve kolesterol miktarının kontrolüne yardımcı olur.
Tedavi edilmediğinde başka hastalıklara da sebep olan kolesterol ileride geri dönüşü olmayan kalp ve damar hastalıklarına neden olabiliyor. Peki, kolesterole ne iyi gelir? Sabah'ta yer alan habere göre maydanoz kürü kolesterole iyi geliyor.
Zeytinyağının diğer sıvı yağlardan farkı, kötü kolesterolü (LDL) azaltıcı etkiyi iyi kolesterolü (HDL) yükselterek sağlayabilmesidir. Diğer bitkisel yağlar da, doymuş yağ yerine kullanıldıklarında toplam ve kötü kolesterolü azaltıyorlar ama bunu iyi kolesterol HDL' yi de azaltarak başarabiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri