Sağlıklı bir insanda trombist değeri mikrolitrede 150 bin ile 450 bin arasındadır. Eğer 450 binden fazla olursa
PLT Değeri Kaç Olursa Tehlikeli? Kanda blulunan PLT oranının mikrolitrede 500.000'den fazla çıkması trombositoz, yani PLT yüksekliği olduğunu gösterir. PLT oranının fazla olması kanın damar içinde pıhtı oluşturmasına sebep olur ve bu önemli bir olaydır.
Trombosit Düşüklüğü Tedavi Edilmezse? Trombosit sayınız mikrolitre başına 10.000 trombositin altına düştüğünde tehlikeli iç kanama meydana gelebilir. Nadiren de olsa ciddi trombositopeni, ölümcül olabilen beyin kanamasına neden olabilir.
Trombosit sayısı, kişiden kişiye ve günden güne önemli farklılıklar gösterebilir. Ancak sağlıklı yetişkin bireylerde ortalama trombosit sayısının 150.000 ile 450.000 hücre/mL aralığında olması beklenir. Dolayısıyla PLT değeri kaç olmalı sorusu 150 ile 450 bin trombosit arası olarak yanıtlanabilir.
Kanserler: Lösemi, lenfoma ve böbrek kanseri gibi bazı kanser türleri trombosit seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Cerrahi Müdahaleler: Cerrahi müdahaleler sonrası trombosit seviyeleri geçici olarak yükselebilir. İlaçlar: Bazı ilaçlar, trombosit seviyelerini artırabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Kandaki trombosit seviyesinin, bir hastalık ya da dış etkenden dolayı normalden fazla olduğu durumlardır. Trombosit seviyesini yükselttiği bilinen en yaygın hastalıklar kanser, hemolitik anemi ve demir eksikliğidir.
PLT yüksekliği olarak bilinen trombositoz bebekler ve çocuklarda yapılan tam kan sayımından sonra görülen yaygın bir bulgudur. Genellikle geçicidir ve trombosit sayısındaki artış, iltihaplı hastalıklar nedeniyle meydana gelir.
Kandaki PLT değerinin mikrolitrede 500.000'den yüksek olması trombositoz, yani PLT yüksekliği varlığına işaret eder. PLT değerinin yüksek olması kanın damar içinde pıhtılaşmasına neden olur ve bu ciddi bir durumdur. Çünkü kan damar içinde pıhtılaşırsa dolaşım aksar, doku ve organlara yeterli miktarda kan ulaşamaz.
Bu işlem için diyaliz cihazına benzer bir cihaz kullanılır. Hastanın kanı bir koldan alınarak, içindeki trombositler ayrılır ve eş zamanlı olarak kanın geri kalan kısmı diğer koldan hastaya geri verilir. Bu şekilde trombositlerin uzaklaştırılması ile trombosit sayısı düşürülmüş olur.
Trombosit Yüksekliği Belirtileri
Ama çok ciddi bir artış söz konusu ise; baş ağrısı ve baş dönmesi şikayeti, göğüs ağrısı, görme sıkıntısı, bitkinlik, el ve ayaklarda meydana gelen şişlik ve uyuşma sıkıntısı, kaşıntı, dalak şişliği, vücutta meydana gelen kolay kanama ve morarma hali gibi semptomlara maruz kalınabilir.
Tam kan sayımı sonuç belgenizde 'PLT' ifadesi trombosit değerini temsil etmektedir. Normal yetişkin bir insanda mikrolitre kan başına 150.000-450.000 trombosit bulunmaktadır. Doktor trombosit değerinin normal aralıkta olup olmadığını kontrol eder.
Trombosit üretimini artıran ilaçlar: aralarında romiplostim ve eltrombopag gibi ilaçların bulunduğu trombopoetin reseptör agonistleri kemik iliğinin daha fazla trombosit üretmesine yardımcı olur.
“Trombosit düşüklüğü kanser belirtisi midir?” sorusu da merak edilenler arasında. Trombositin düşük olması bir kanser belirtisi değildir. Ancak kemik iliği kanseri ve kan kanseri türleri bu düşüklüğe neden olabilir.
Sağlıklı çocuklarda normal trombosit sayısı 250.000 μL ile 450.000 μL arasındadır.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, hemoglobin değerinin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda ise 12 g/dL'nin altında olması anemi olarak adlandırılır. Hematokrit değeri ortalama eritrosit hacmi (MCV) ile eritrosit sayısının (RBC) çarpılması ile hesaplanır. Erişkin bireylerde normal Hct değeri %35-45 arasındadır.
PDW Kaç Olursa Tehlikeli? PDW oranı 9.0-14.0 fL aralığının altında ya da üstünde bir değerse vücudunuzda bir sağlık probleminin olduğu göstergesidir.
Trombosit düşüklüğü için öneri; yeşil mercimektir. Haftda en az üç-dört kez çok az sıvı yağ ve az su kullanarak yapılmış yeşil mercimek tüketiniz.Bir aylık mercimek çorbası, trombositlerin normal seviyelerine gelmesinde mükemmel bir takviye oluşturacaktır.
Trombositler, vücudumuzda beyaz kan hücreleri (lökosit) ve kırmızı kan hücreleri (eritrosit) ile birlikte kemik iliği adını verdiğimiz, bazı kemiklerin içerisinde bulunan bölümler de üretilir. Bazı kemoterapi ilaçları kemik iliğine etki ederek bu hücrelerin yapımını engeller ve sayılarının azalmasına neden olabilir.
Sarımsağın içinde bulunan “ajoene” isimli madde trombositlerin fibrinojene ve diğer trombositlere bağlanarak sağlam bir pıhtı oluşturmalarını engeller. Ayrıca yaygın olarak kullanılan bazı baharatlar (kimyon, zerdeçal, karanfil) da trombositlerin fonksiyonlarını çeşitli mekanizmalarla bozabilirler.
Trombositoz olarak adlandırılan PLT yüksekliği, trombositlerin, mikrolitrede 450 binin üzerinde olması durumuna denip, kan pıhtılaşması veya felç riski bulunduğu anlamına gelir.
Kan Tahlili Vermeden Önceki Açlık – Tokluk Durumu
Yemek yemek, kan değerlerinde değişikliğe sebep olacağı için açken uygulanması gerekir. Aksi halde yanlış sonuçlarla karşılaşılabilir. Kan tahlilini etkileyen diğer bir etken de, kişinin stres durumudur. Aşırı stres, kişinin vücudundaki bazı hormonları etkilemektedir.
Trombosit, platelet veya kan pulcukları; kanımızda bulunan kırmızı ve beyaz kan hücreleri gibi hücresel elemanlardan biridir. Trombositler kemiklerimizin merkezinde bulunan kemik iliği dokusunda megakaryosit adı verilen hücrelerin olgunlaştıktan sonra kana geçerken parçalanması ile oluşan hücre parçacıklarıdır.
Trombosit yüksekliği nedenleri arasında şunlar sayılabilir: Kandaki kırmızı kan hücrelerinin (hct değeri) normalden daha erken yıkıldığı bir tür anemi (hemolitik anemi) Düşük demir, orak hücre hastalığına bağlı anemi. Bazı enfeksiyonlardan sonra, büyük cerrahi veya travma.
Beyaz kan Hücrelerinin normal değeri 4.000-9.000 a/mm3 arasındadır. Kemoterapi kürleri arasında beyaz kan hücrelerinizin 1000-3000 /mm3 arasında değişmesi beklenen bir olaydır. Ancak, 1500'ün altındaki değerlerde mutlaka doktorunuza haber veriniz..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri