PNG dosya formatı, web sitelerinde yüksek kaliteli dijital görüntüler göstermek için yaygın olarak kullanılır. GIF dosyalarından daha yüksek performans sunacak şekilde oluşturulan PNG'ler kayıpsız sıkıştırmanın yanı sıra çok daha geniş ve parlak bir renk paleti de sunar.
Portable Network Graphics, kısaca PNG, Türkçesi ile Taşınabilir Ağ Grafiği; görüntü saklama amacıyla kullanılan bir görsel dosya formatıdır. JPG ve JPEG dosya formatlarından sonra en çok kullanılan görüntü saklama biçimi olan PNG, diğer görsel dosya formatlarından farklı olarak pek çok avantaj da sunar.
PNG dosyası nedir? Portable Network Graphics (PNG'ler) sıkıştırılabilir dosyalardır ve JPEG'ler gibi 16 milyon rengi işleyebilir. Bunlar, JPEG'lerden daha fazla depolama alanı kapladığı için yüksek kaliteli fotoğraflar yerine çoğunlukla web grafikleri, logolar, tablolar ve illüstrasyonlar için kullanılır.
PNG dosyaları, daha büyük dosya boyutuna sahiptir ve görüntü kalitesini korur. JPG dosyaları ise, bir miktar kalite kaybına uğrasa da dosya boyutları çok daha küçüktür ve dosyalar çok yönlüdür. JPG, resimleri depolamak için varsayılan dosya biçimidir.
PNG dosya uzantısına sahip durumda olan bir dosya bir Taşınabilir Ağ Grafikleri dosyasıdır. PNG formatı kayıpsız sıkıştırmayı kullanmakta olup genelde GIF görüntü formatının yerine geçtiği kabul edilmektedir. Fakat, PNG dosyası, GIF'den farklı olarak, animasyonları desteklememektedir.
İlgili 39 soru bulundu
JPG ve PNG arasındaki fark, görüntüleri sıkıştırmak için kullandıkları algoritmadır. JPG'ler daha küçük olma eğilimindedir, ancak kayıplı sıkıştırma kullanırlar, yani onları her kaydettiğinizde bir miktar kalite kaybedersiniz. PNG'ler daha büyüktür ancak kalite kaybı olmaz.
Dijital ortamda, JPEG dijital fotoğraf (resim) için kayıplı sıkıştırma yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. depolama boyutu ve görüntü kalitesi arasında seçilebilir değişim sağlayan ayarlanabilir dereceli sıkıştırmadır. JPEG genellikle görüntü kalitesinde az algılanabilir kaybı ile 10:01 sıkıştırma sağlar.
Dosyaların boyutu önemli değil ve daha yoğun bir görüntü üzerine çalışıyorsanız PNG seçiminiz en doğru seçim olacaktır. GIF gibi PNG'de kayıpsız bir görüntü sunar bu nedenle sıkıştırmalarda veri kaybı yaşamazsınız. Ayrıntılı görseller için PNG seçimi idealdir, saydamlık desteği de en büyük avantajı.
PNG ile TIFF dosyaları arasından hangisi fotoğraflar için daha iyi? TIFF dosyaları baskı fotoğrafçılığı için daha iyidir ama PNG'ler ekranlar için en iyi sonucu verir. Bununla birlikte, büyük dosya boyutları nedeniyle her iki seçenek de web kullanımı için ideal değildir.
Daha gerçek bir görüntü.
Bir BMP dosyası koleksiyonu hızlı bir şekilde çok miktarda bellek ve alan tüketecektir. PNG dosyaları yüksek kaliteli görüntüler sağlar ancak BMP'lerin aksine sıkıştırma kullanır. Bu dosyalar; simgeler, logolar, çizimler, karikatürler ve gömülü grafikler gibi basit görseller için kullanışlıdır.
PNG görüntü dosyası, görüntüleri kayıpsız sıkıştırarak kaydeden bir dosya saklama şeklidir. Portable Network Graphics kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmasıdır. Türkçeye Taşınabilir Ağ Grafiği olarak çevrilir.
Portable Network Graphic (PNG) dosyası, kayıpsız sıkıştırma kullanan bir raster görüntüdür. Bu, PNG'lerin sıkıştırıldıklarında tüm orijinal dosya verilerini koruyabileceği ve böylece çok daha fazla görüntü ayrıntısı içerebileceği anlamına gelir. Ayrıca opaklığı ve saydamlığı da destekler.
PNG ile biten dosyalar görüntü dosyalarıdır. Genellikle fotoğraflar, çizimler, ekran görüntüleri veya diğer medya türleri gibi görsel bilgiler içerirler. Ancak JPG'ler (veya bazen JPEG'ler) PNG'lerden farklıdır. Bir JPG ile, kayıplı kaliteye sahip bir dosyanız olur.
Özetle, SVG'ler vektör dosyalarıyken PNG'ler ise raster dosyalarıdır. Bir PNG dosyasını çok fazla genişletirseniz veya çok sıkıştırırsanız bulanık ve piksellenmiş hale gelir. SVG'ler hiç piksel içermediği için çözünürlüğünü asla kaybetmez. Ayrıca PNG'ler animasyonu desteklemez.
.png Uzantılı Dosyalar İçin Alternatif Programlar
Png formatı aklınıza gelebilecek tüm görsel düzenleme programı ile açılabilir ve düzenlenebilir. Bu programlardan bazıları ise şöyledir; Paint, Microsoft Windows Photos, Adobe Photoshop, CorelDRAW ve Gimp.
Serigrafi baskı: Dayanıklılığı çok yüksek, her türlü kumaşa uygulanabilen bir baskı çeşididir. En çok tercih edilen ve müşteri memnuniyeti çok yüksek olan bir baskı tekniğidir.
Baskı için hazırlık aşamasında kullanılacak imajların formatları, TIF, JPEG veya EPS olmalıdır. Bu çalışmalar RGB (4 renge ayrılmamış mod) değil CMYK modunda çalışılmış olmalıdır. Eğer dosya RGB formatı kaynaklıysa, CMYK moduna geçişte doğru profilde olması çok önemlidir.
Serigrafi baskı; düz bir yüzeye sahip olan her tür ürüne uygulanabilen, kimyasal açıdan çok dayanıklı bir baskı yöntemi. Pratik ve kaliteli olduğu için uzun zamandır kullanılıyor.
Dijital Baskı ( DTG ) İçin;
Çalışmalarınızı 300 dpi çözünürlük, CMYK renk modu, 8 bit ile, arkası TRANSPARAN olarak çalışınız. TIFF dosyası olarak, LZW compress ile, Katmanları dahil etmeden, transparanlığı dahil ederek kayıt ediniz.
Görseller en az 150 DPI (inç başına nokta) olmalıdır. Bazı özel tişört markaları daha büyük bir DPI gerektirebilir, bu nedenle tasarımınızı yüklemeden önce iki kez kontrol edin. Tasarımınız JPG ve PNG formatlarında yüklenebilir. Yazdırma dosyaları CMYK'ye değil sRGB'ye kaydedilmelidir.
Format atmak, bilgisayarınızın yavaşlamış veya sorunlu çalıştığı durumlarda, kötü amaçlı yazılımların temizlenmesi gerektiğinde veya kişisel verilerinizin tamamen silinmesi gerektiğinde kullanılabilir. Ancak, format işlemi bilgisayarınızdaki tüm verileri ve ayarları sileceği için dikkatli ve önemli bir işlemdir.
JPG'ler ve JPEG'ler aynı dosya formatıdır. JPG ve JPEG, Joint Photographic Experts Group'un kısaltmasıdır ve her ikisi de raster görüntü dosyası türleridir. JPG'nin dört karakter yerine üç karakter uzunluğunda olmasının tek nedeni Windows'un ilk sürümlerinin dosya adları için üç harfli bir uzantı gerektirmesidir.
Dünyanın her yerindeki web tarayıcılarında ve akıllı telefonlarda görülen JPEG, günlük görüntü dosyası depolama ve görüntüleme için kullanılan en yaygın dosya formatıdır.
Sıkıştırılmış (sıkıştırılmış) dosyalar daha az depolama alanı kaplar ve sıkıştırılmamış dosyalardan daha hızlı bir şekilde diğer bilgisayarlara aktarılabilir. Windows'da sıkıştırılmış dosya ve klasörlerle, sıkıştırılmamış dosya ve klasörlerle aynı şekilde çalışırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri