200 derecelik fırında altı üstü pişene kadar pişirilir. Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Poğaça, mayalı veya mayasız olmasına göre genelde 175-200 derece arasında değişen bir fırın ısısında pişirilir. Dolayısıyla özellikle mayalı poğaça tariflerinde fırın ısısının 150 derece olarak ayarlanmasının belirtilmediği görülür.
Dereotlu poğaçalarımızı önceden ısıttığımız 170 derece alt-üst fansız ayarda çalıştırdığımız fırına verelim. Poğaçalarımızı yaklaşık 30 dakika kadar pişmeye bırakalım. Pişme süresi poğaçaların büyüklüğüne veya fırınınıza göre biraz değişiklik gösterebilir. Altı üstü güzelce kızaran poğaçalarımızı fırından alabiliriz.
10) 180 Derece Candır ;)
Hazırlanan hamurun içi ve dışı tam olarak pişsin istiyorsanız, 180 derecenin altında pişirmemelisiniz. Bazı poğaça tariflerinde 200 derecede alt üst pişirmeniz önerilmektedir. Kullanacağınız malzemeler pişirme derecesini de etkiler. Bu nedenle tarife sadık kalmanız iyi olur.
İlgili 43 soru bulundu
200 derecelik fırında altı üstü pişene kadar pişirilir. Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Eğer tarifte özel olarak bir sıcaklığa uymanız gerekiyorsa mutlaka termometre kullanın. Süt ya da su gibi malzemeleri belirli bir sıcaklığa getirmek için termometre kullanmak hamur kıvamı için önemlidir. Mayalı yumuşak poğaça hazırlarken fırını önceden ısıtmak poğaçaların güzel bir şekilde pişmesini sağlar.
Ayrıca fanlı fırınlar yemeklerin üstünde oluşan buharda daha az yoğunlaşır ve buharın çıkması daha hızlı olduğu için yemeklerin üstleri daha kıtır bir şekilde pişer. Bu özellik özellikle kek, kurabiye, ekmek gibi hamur işleri pişirirken ve et, sebze gibi yiyecekleri kızartırken tercih edilir.
Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir. Ancak bu programının kek, börek, ekmek gibi kabarması gereken yiyeceklere uygun olmadığını belirtmeliyiz.
Poğaça kaç derecede pişer? Poğaça pişirmek için genel olarak 170 ya da 180 derecelik bir ısı yeterlidir. Bu aralık içerisinde ele alınacak olan dereceyi tam olarak 175 derecesi üzerinden ele almak mümkün.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir. Tarifler sıcak veya ılık servis yapılabilir.
Fırının turbo özelliği sadece dışı içine göre daha fazla pişmiş yiyeceklerde kullanılır. Kek, poğaça, börek gibi hamur işleri içi ve dışı eşit oranda pişmesi ve kabarması gereken yiyecekler olduğundan turbo ayarı hamur işleri için uygun değildir.
Eğer poğaçalarınızı daha küçük yaparsanız 15-16 adet poğaça elde edebilirsiniz. Fırına sürmeden önce bir süre hamuru dinlendirmenizi öneririm. Poğaçalarımızı fırına sürelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Bugünkü fırınlara baktığımızda "orta sıcaklık" ifadesinin tam da 180 dereceye tekabül ettiğini görebiliyoruz. Öte yandan fırında her şeyi 180 derecede pişireceğiz diye bir şey de yok. Örneğin milföy hamuru ya da turta hamuru gibi yağlı hamurları daha yüksek sıcaklıklarda pişirdiğinizde hamur daha gevrek oluyor.
Son mayalandırma işlemi için 10-15 dakika kadar poğaçaları tepside bekletin ve önceden ısıtılmış 190 derece fırında 20 dakika kadar pişirin.
Simfer fırında kek kaç dakikada pişer? Turbo ayarı açık bir şekilde önceden 180 derecede ısıtılmış Simfer fırında kekin pişme süresi 40-45 dakika sürer.
Asla böreği yüksek ısıda pişirmeyiniz kat kat olmaz içi pişmez. 2. Böreği fanlı fırında da pişirmeyiniz aksi takdirde kurur.
Turbo fırınlar, fırının içerisinde bulunan fan ve arka ısıtıcı yardımıyla yemeklerinizi pişiriyor. Fırının arka duvarında bulunan fanın sağladığı eşit ısı dağılımı sayesinde, fırına birden fazla tepsi yerleştirip yemeklerinizi aynı düzeyde pişirebiliyorsunuz.
Halka içinde pervane simgesi: Arka ısıtıcı ile ısıtılan sıcak hava, fan vasıtasıyla fırının her yerine eşit ve hızlı bir şekilde dağıtılır. Çok tepsili pişirmelere uygundur.
Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. 180 derecelik fırınınızda kekiniz pişerken sürekli olarak kapağını açıp kontrol etmemelisiniz. Lezzetli bir kek yapmak istiyorsanız yapımında bazı püf noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir.
Siz hamuru hazırlarken fırınınızı 120 derecede ısıtmaya başlayın. Yaklaşık 15 dakika fırınınızı bu ısıda ısıtın, içerisine de içi su dolu bir kap koyun ki nem dengesizliği yaşanmasın. Ardından fırının kapağını kapalı bir şekilde bırakın ve fırınınızı kapatın. 5 dakika kadar bu şekilde dinlendirin.
Özellikle pişirme derecesi ve dakikası büyük bir öneme sahiptir. Kek Fırında Kaç Derecede, Ne Kadar Sürede (Dakikada) Pişer? Keki pişirmek için fırın derecesi 180'e getirilmelidir. Bu ısıda kek istenilen kıvamı yakalar ve harika bir dolgunluk ile güzel bir lezzet sunar.
Poğaçalarınıza şekil verdikten sonra üzerini hafif nemli bir bezle örtün ve ikinci kez mayalandırın. Bu şekilde o şahane yumuşacık poğaçalar için yapabileceğiniz en güzel şeyi bir kez daha yapmış olursunuz. Daha sonra verin fırına. Fırını önceden ısıtmayı ihmal etmeyin.
Mayalı poğaçalarımızın üzerine çırpılmış yumurta sürüp susam serperek 10-15dakika kadar tepsi mayasının gelmesi için bekletelim. Ardından poğaçalarımızı önceden ısıtılmış 180°C fırında alt-üst fansız ayarda yaklaşık 20-25 dakika pişmeye bırakalım. Pişen poğaçalarımız servise hazır. Afiyet olsun!
Eğer poğaça yapma konusunda pek tecrübeniz yoksa ya da bir türlü istediğiniz kabarıklıkta poğaçalar elde edemiyorsanız minik bir lezzet sırrı gelsin: Poğaça hamurunu ele yapışmayacak bir hal alana kadar güzelce yoğurmalı, malzemelerin birbirine iyice karışmasını ve hamurun homojen bir kıvam almasını sağlamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri