Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Poğaça hamuru neden kabarmaz? Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler.
Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor. Yapılan bir diğer hata ise şekerle birlikte tuzu da ilave etmek ve o şekilde mayayı karıştırmak.
Süt ya da su gibi malzemeleri belirli bir sıcaklığa getirmek için termometre kullanmak hamur kıvamı için önemlidir. Mayalı yumuşak poğaça hazırlarken fırını önceden ısıtmak poğaçaların güzel bir şekilde pişmesini sağlar. Soğuk fırına giren poğaçalar kabarıklığını kaybedip, sertleşebilir.
Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
Hamur kabını orta rafa yerleştirin ve fırın kapısını kapatın ve hamurun kabarmasına izin verin. Daha fazla maya ekleyin. Sıcak ve nemli ortam mayayı aktive etmiyorsa daha fazla maya eklemeyi deneyebilirsiniz. Yeni bir maya paketi açın ve bir çay kaşığı mayayı 1 bardak ılık ve 1 yemek kaşığı şekerle karıştırın.
İlgili 17 soru bulundu
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Pofuduk poğaçalar yapmak, o poğaçaların yumuşacık olmasını sağlamak istiyorsanız tüm malzemelerin oda sıcaklığına gelmesini beklemeniz yetmez. Kullanacağınız süt ve suyun ılık olması gerekir. Bunun için de süt ve su, ayrı ayrı kaplarda biraz ısıtılır, el yakmayacak bir sıcaklığa geldiğinde kullanıma hazır demektir.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler. Bu nedenle herbirinin kullanım yerleri farklılık gösterir.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir. Tarifler sıcak veya ılık servis yapılabilir.
Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Poğaça hamuru yoğrulduğunda 25 dereceyi geçmemesi gerekir. Bunun için hamurun içine koyulan malzemelerin özellikle yaz aylarında soğuk olmasına dikkat edilmesi gerekir. Fırınınızın kapağını pişme esnasında çok açmış olmanız veya kullandığınız yağ oranının çok yüksek olması poğaçalarınızın kabarmasına engel olabilir.
Poğaça kaç derecede pişer? Poğaça pişirmek için genel olarak 170 ya da 180 derecelik bir ısı yeterlidir. Bu aralık içerisinde ele alınacak olan dereceyi tam olarak 175 derecesi üzerinden ele almak mümkün. Tabii mutlaka belirli aralıklarla fırın içerisindeki poğaçaları kontrol etmek önemlidir.
Hamuru en az 1-2 saat mayalanmaya bırakın
Hamur mayalandıkça kabarır. Bunun için sabırlı olmalı ve en az 1-2 saat beklemelisiniz. 3-4 saat bekletirseniz iyice kabarmış bir hamur elde edersiniz.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
321 poğaça tarifi fırın ayarınıza göre değişmekle birlikte ortalama 25-35 dakika arasında pişer.
1 su bardağı ılık su ve 1 su bardağı ılık sütü geniş bir karıştırma kabına alın. 2 paket kuru maya ve 4 yemek kaşığı toz şekeri ekleyip karıştırdıktan sonra mayanın aktive olması için 5 dakika kadar bekletin. Maya tamamen eridikten sonra 1 su bardağı sıvı yağ , 1 adet yumurta ve 2 çay kaşığı tuzu ekleyin.
Ancak suyu kullanırken hem doku hem de lezzet açısından bir alt seviyede bir yiyecek elde edeceğinizi kabul ederek başlayın işe. Örneğin poğaçanızı süt yerine su ile yaptığınızda tam bir poğaça değil de ekmeğe yakın bir poğaça elde edersiniz.
1 su bardağı süt (oda ısısında) 1 çay bardağı sıvı yağ
Ekmek tahtasının üzerinde cevizden biraz büyük parçalar açılarak iç malzemesi konulur. Üzerine yumurta sarısı/susam serpilir. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 15 dakika pişirilir.
Mayalı poğaçalar genelde sade yani iç harçsız olarak hazırlanıp 20-25 dakika boyunca pişirilir. Ayrıca tercihe göre iç harçlı olarak da hazırlanabilen bu poğaçaların minimum 180 derecede pişirilmesi önerilir.
3. 30 dakika sonunda hamurunuz mayalanmış olacaktır.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Mayada kullanacağınız sıvı ister su ister süt olsun, mutlaka ılık olmalı. Çünkü ılık su ya da sütün içindeki mayalar daha hızlı aktif hale gelecek ve hamurunuzun kabarmasını sağlayacaktır.
Poğaça mayası neden gelmez? Yani çok sıcak veya çok soğukken eklenen su, süt gibi maddeler mayanın yapısını bozar ve kabarmasını engeller. Bir diğer hata da mayaya şeker ve tuzu karıştırmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri