Poğaçadan keke, kızartmadan, et marinasyonuna, krepten böreğe kadar geniş bir yelpazede kullanılabilen maden suyu; genellikle ürünü kabartmak, yumuşaklık ve çıtırlık kazandırmak, yağ çekmemesini sağlamak, bayatlamasını engellemek, marinasyonda ete yumuşaklık vermek amacıyla tercih edilir.
Maden suyu mayalı hamuru daha bir puf puf ve pamuk gibi yumuşak yapıyor, iç harcını istediğiniz şekilde yapabilirsiniz patatesli kıymalı lorlu vs. yapabilirsiniz. Dilersseniz bezeleri küçük tutarak 2 tepsi poğaça elde edebilirsiniz. Afiyet olsun inşallah.
Poğaçaların içerisine giren soda, hamurun kocaman bir şekilde kabarmasına yardımıc oluyor. Mayalanırken hamurunuzun iki - üç katına çıktığını görürseniz sebebi sodadır diyebiliriz. Bunun yanında poğaça hamurunun içine konan soda yumuşacık bir şekilde pişmesini de sağlıyor.
Mayalı poğaçalarda kullanılan mayanın türü ne olursa olsun bir süre hamurun bekletilmesi önerilmektedir. Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
Maden suyu, tuz ve un yavaş yavaş ilâve edilerek yoğrulur. Eğer ele yapışırsa sıvı yağ ile eller yağlanır. Bu şekilde yoğrulur ve 45 dk mayalandırılır.
İlgili 31 soru bulundu
Sodanın kabartma özelliğini bilmeyen yoktur. Hamurun ve böreğinizin kabarması için, yufkaların arasına sürdüğünüz sosta mutlaka soda olmalıdır. Çünkü soda; içeriğinde antiasit bulunduğu için kabartma özelliğine sahiptir. Böylece hamurun ve yufkanın hacmini istediğiniz kadar artırmış olacaksınız.
1 limonun suyunu sıkın ve bardağa boşaltın üzerine 1 kaşık karbonat ekleyip bir cimdik tuzda ekleyip karıştırın zaten iyice köpürmeye başlayacak. Üzerine de su ekleyip maden suyumuz hazır bire bir hazır maden suyu olmasa da tadı maden suyunu andırır yemek sonrası şişkinliğe birebir.
Soda ve maden suyu arasındaki ne fark olduğu sıklıkla karıştırılan bir konudur. Soda ve maden suyu arasındaki temel fark sodanın yapay, maden suyunun ise doğal bir içecek olmasıdır. Soda normal bir suya karbondioksit gazı eklenmesiyle elde edilen gazlı bir içecektir.
Maden suyu ihtiva ettiği alkali oluşturucu minerallerle vücudun çeşitli elektrolitlerinin konsantrasyonunu düzenler ve özellikle sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat yoğunluğunu dengeler. Bu mineraller, organizmanın biyokimyasal reaksiyonlarına aktif olarak katılır ve düzenler.
Poğaçaların içerisine giren soda, hamurun kocaman bir şekilde kabarmasına yardımıc oluyor. Mayalanırken hamurunuzun iki - üç katına çıktığını görürseniz sebebi sodadır diyebiliriz. Bunun yanında poğaça hamurunun içine konan soda yumuşacık bir şekilde pişmesini de sağlıyor.
Eğer böreklerin kabarmasını istiyorsanız yufkaların arasına süreceğiniz sosta soda kullanmalısınız. l Yufkaları sodalı ve yağlı bir karışıma batırarak ıslatabilirsiniz veya tepsiye serdiğiniz her katın üzerine bu sostan sürebilirsiniz. Böylelikle böreğiniz hem kabarır hem de kurumaz.
KARBONAT VE ASİT
Maya yerine kullanabileceklerinizin başında karbonat ve limon suyu gelir. Mayayı un ve suyla bir araya getirdiğinizde, undaki şeker açığa çıkar, maya bu şekeri tüketir ve açığa karbondioksit çıkar. Hamur işlerinin kabarmasını sağlayan da budur.
Maya olmadığında kabartma tozu ve maden suyu (soda) ile birlikte de nefis bir ekmek hazırlama şansına sahipsiniz. Ilık süt, soda ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ilavesiyle klasik ekmek tariflerini deneyebilirsiniz. Evde bu farklı malzemelerle kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz.
Kabartma tozu yerine maden suyu da kullanabilirsiniz. Yine asitli özelliğiyle kabartma tozunu aratmayacaktır.
Hazırladığınız hamuru oda sıcaklığında mayalandırın. Mayaladığınız ortamın çok soğuk ya da sıcak olmamasına özen gösterin. Çok soğuk bir yerde mayalarsanız hamurunuz çok yavaş ve geç mayalanır. Beklediğiniz kıvama gelmez ve sertleşebilir.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler. Bu nedenle herbirinin kullanım yerleri farklılık gösterir.
Sütsüz Yoğurtsuz Yumuşak Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle hamuru için 1 su bardağı ılık su, yarım su bardağı sıvı yağ, 1 yumurtanın akı, 1,5 yemek kaşığı toz şeker ve yarım tatlı kaşığı tuzu uygun bir karıştırma kabına alalım. Tel Çırpıcı ile malzemelerimizi çırpalım.
Nişasta, içerisine girdiği hamur işlerinin ağızda dağılan bir yapıda olmasını sağlar.
Yaş ya da kuru mayalı, ılık sütlü az yağlı poğaça hamurlarına katıldığında, sirke bu poğaçaların çok daha uzun süre dayanmasına yardımcı oluyor. Bol yağlı, kabartma tozlu poğaçaların içerisinde ise ağızda dağılan bir hamur yapmanıza yardımcı oluyor.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
1 su bardağı ılık su ve 1 su bardağı ılık sütü geniş bir karıştırma kabına alın. 2 paket kuru maya ve 4 yemek kaşığı toz şekeri ekleyip karıştırdıktan sonra mayanın aktive olması için 5 dakika kadar bekletin. Maya tamamen eridikten sonra 1 su bardağı sıvı yağ , 1 adet yumurta ve 2 çay kaşığı tuzu ekleyin.
Soda, Maden Suyu ve Gazoz
Kısaca, soda içinde çözülmüş halde karbondioksit gazı bulunan sudur ve çoğu gazlı içeceğin ana maddesini teşkil eder. Şekerli, aromalı ve sitrik asit içeren soda türleri de gazoz olarak nitelendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri