Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
Derin bir kaba un konur. Maya ve kabartma tozu dökülür ve karıştırılır. Daha sonra katı yağ, sıvı yağ, yoğurt, ılık süt, şeker, tuz ve yumurtanın akı konur ve yoğurulur. 1 tabağa beyaz peynir rendelenir ve içerisine kırmızı biber ve kekik konur.
Belki biraz kabarma ve yumuşaklık sorunu olabilir. Eline sağlık yine de bir dahakine mükemmel olacaktır eminim.
Bunun dışında yumurta sarısı özellikle hamur işlerinin ve fırına verilen tatlıların üst kısımlarını daha güzel renk alması için de kullanılır. Yumurta sarısı sürülen poğaça, kurabiye, tart gibi hamur işleri ya da fırın sütlaç gibi tarifler göze hitap eden, nar gibi kızaran bir görüntüye kavuşur.
Tüm süreç bu sıra ile ilerlerse en güzel poğaçayı yapmak için dikkat etmeniz gereken pek çok püf noktayı gerçekleştirmiş olursunuz. İlk mayalanma işlemi bittikten sonra hamuru yoğurup şekillendirin ve üzerine hiçbir şekilde yumurta sarısı, susam ya da çörek otu gibi malzemeler koymadan ikinci kez mayalandırın.
İlgili 34 soru bulundu
Normalde iyi kabarmayan bir kek her ne kadar çok iştah açıcı olmasa da en azından bir başka tarifte değerlendirilebilecek kadar pişer. Ancak iş yumurta akı ile kabaran pandispanyaya gelince durum pek öyle olmaz. Hamur üzerine oturulmuş gibi ezik ve sert olur.
Poğaça hamurlarına mutlaka şeker ilave edin. Mayanızın daha aktif olmasına yardımcı olacaktır. Bu şekilde birkaç dakika bekletin, tarifinizde varsa sıvı yağ, soda, sirke gibi malzemeleri ekleyin. Özellikle soda ilavesi poğaçalarınızın daha kabarık olmasına yardımcı olacaktır.
Poğaçalarınıza şekil verdikten sonra üzerini hafif nemli bir bezle örtün ve ikinci kez mayalandırın. Bu şekilde o şahane yumuşacık poğaçalar için yapabileceğiniz en güzel şeyi bir kez daha yapmış olursunuz. Daha sonra verin fırına.
Üzüm pekmezi ve yumurta sarısını yumurta fırçanızla iyice çırpın. Azar azar poğaçalarınzın üzerine sürün. Önceden ısıtılmış frıında poğaçalarınızı pişirin. Afiyet olsun.
Hamuru yarım ay şeklinde katlayıp yapışması için yine elinizin aynı bölümüyle bastırın. Daha sonra oda sıcaklığında 40 dk bekletin. Mayalanan poğaçaların üzerine çırpılmış yumurtayı sürün ve 200° C fırında 20 dk pişirin.
Şekillendirdiğimiz poğaçalarımızın üst kısmını galeta ununa bulayalım ve pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim. Önceden ısıttığımız 180°C fırında kontrollü bir şekilde yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakalım. Pişen yumurtasız poğaçalarımız servise hazır. Afiyet olsun.
Yumurta yerine kullanabileceğiniz en iyi alternatiflerden biri de yağ-su-kabartma tozu karışımıdır. 2 yemek kaşığı su, 2 tatlı kaşığı kabartma tozu ve 1 tatlı kaşığı bitkisel yağ ile elde edeceğiniz karışım 1 adet yumurtaya denk gelir.
Eğer yumurta olmasaydı pastacılık olmazdı. Yumurtanın yapısında hava kabarcıkları olduğu için mayalanma sürecinde hamurun gelişmesini sağlar. Bağlayıcı özelliği ile de hamurun nemini korur, böylelikle raf ömrü uzar.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Poğaça hamurunu mandalina boyutlarında parçalara ayırın elinizle inceltin ve tam ortasına iç malzemeyi koyun. Şekil verin. Peynirin akmaması için kenarlarının sıkıca kapandığından emin olun.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Pastane Poğaçası Tarifi İçin Malzemeler
1 yumurta sarısı 1 tatlı kaşığı sıvı yağ Çay kaşığı ucuyla kakao. Susam çörek otu.
Genel olarak 180 ila 200 derece arasında poğaça pişer. Örneğin mayalı hamurların ele alınması ile beraber ortalama poğaça 190 derecede pişirilerek hazır hale getirilmektedir. Tarife ve malzemeye sadık kalarak buna uygun şekilde poğaçaların pişirilmesi önemlidir.
Kek sıvı miktarı yüksek bir hamur olduğu için tereyağ veya margarinden gelecek sıvıya (hani o %80 yağ dışındaki sıvılar) ihtiyaç duymaz. Ancak poğaça, kurabiye veya tart hamuru gibi sıvı miktarı düşük hamurlar tereyağ veya margarinden gelen sıvıyı kabarmak için kullanırlar.
Poğaçalarınız ve ekmekleriniz için; pişip oda sıcaklığında dinlendikten sonra eğer hemen tüketmeyeceksiniz buzdolabı poşetine yerleştirerek buzluğa kaldırabilirsiniz. Dilediğiniz zaman çıkarıp ısıtarak tüketebilirsiniz.
Poğaça hamuru yoğrulduğunda 25 dereceyi geçmemesi gerekir. Bunun için hamurun içine koyulan malzemelerin özellikle yaz aylarında soğuk olmasına dikkat edilmesi gerekir. Fırınınızın kapağını pişme esnasında çok açmış olmanız veya kullandığınız yağ oranının çok yüksek olması poğaçalarınızın kabarmasına engel olabilir.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Kural: Mayalı hamurunuza şeker ekleyin.
Kısacası şeker açığa çıkar. Mayanın içindeki mantarlar da işte bu şekerle beslenir. Hamura ekstra şeker ilavesi yapmak yani mantarları daha çok beslemek hamurunuzun daha iyi kabarmasını sağlar.
200 derecelik fırında altı üstü pişene kadar pişirilir. Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri