Polarize gözlüklerin ışığı dengeleyici bir işlevi bulunmaktadır. Bu da kullanıcılarda ilk başlarda biraz baş ağrısı yapabilmektedir.
Bu nedenle henüz denemeyen insanlar “Polarize güneş gözlüğü baş ağrısı yapar mı?” sorusunun cevabını merak eder. Güneş gözlüğü kullanmaya alışkın olmayan insanlar için polarize gözlüğün ışığı dengeleyici etkisi ilk başta hafif baş ağrısı yapabilir.
Gözlüklerinizi ilk taktığınızda her şey bulanık görünebilir. Düzeltici camların arkasından görmeye alışırken, baş ağrısı ve mide bulantısı olabilir. Tüm bunlar, normaldir. Bu belirtiler, yeni gözlük takıldığında çok sık yaşanmakta ve genelde yalnızca birkaç gün sürmektedir.
Cam renginin polarize özellik veya gözlüğün UV ışınlarına karşı koruma düzeyiyle bir ilgisi yoktur. Bu nedenle gözlük satın alırken göz sağlığına uygun olup olmadığına cam rengine göre karar vermemelisiniz.
Yansımanın kişiyi rahatsız ettiği herkes polarize güneş gözlükleri kullanarak konforlu bir görüş sağlayabilir. Balıkçılar, su sporlarıyla uğraşanlar, araç kullananlar, sürücüler, kayakçılar, golfçüler, bisikletçiler, ışığa çok duyarlı kişiler, 60 yaş sonrası katarakt ameliyatı olanlara önerilir.
İlgili 40 soru bulundu
Polarize Camlar Kimlere Tavsiye Edilmez? Polarize güneş gözlükleri, yorgun ve uykusuz sürücüler için tehlike yaratabilir. Koyu tonlarda tasarlanan bu gözlük modelleri, uyku düzeyini artırabilir. Bu nedenle yorgun sürücülerin kullanımı için uygun değildir.
Polarize güneş gözlükleri, gözlerinizin maruz kaldığı UV ışınlarına karşı da koruma sağlar. Özellikle UV koruma faktörü yüksek olan modelleri seçerseniz, gözlerinizi bu zararlı ışınların etkilerinden korumuş olursunuz. Polarize güneş gözlükleri faydalarından bir diğeri ise, göz yorgunluğunu azaltmalarıdır.
Göz sağlığının korunması için en temel işleve sahip olan UV camın bütün güneş gözlüklerinde bulunması gerekir ancak polarize filtreli cam bir tercihtir. Güneş gözlüğünde polarize camın bulunmaması göz sağlığının bozulmasına neden olmaz fakat UV koruması olmayan bir gözlük kalıcı göz hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Bütün renkli filmler, gümüş içermeyen siyah-beyaz filmler, üzerinde görüntü olan negatifler, buzlu camlar, güneş gözlükleri, fotografik nötral ve polarize filtreler güvenli değillerdir. Bunların çoğu termal retinal yanığa neden olabilen görünmez kırmızı ötesi ışınımı geçirir.
Güneşten gelen UV ışınları ve parlamaları kırmanın en iyi yolu polarize camlı gözlük kullanmaktır. Yüksek performansa sahip olan bu camlar ISO standartları açısından da uygun özellikler sergiler. Polarize camlar dayanıklıdır ve kullanım sonucu renginde herhangi bir solma olmaz.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Ancak, kullanılan gözlük camındaki her türlü leke ya da çizik, beyne aktarılan görüntülerde önemli farklılıklara neden olur. Bu lekeler, beyne giden iki farklı görüntüden birinin silinmesine yol açar. Bu durum, beynin ilgili bölümünü yorduğu için, kişide can sıkıntısı ve baş ağrısına neden olur.
Kırma kusurları, gözde baş ağrısı yapan en önemli sebeplerin başında gelip miyop, hipermetrop ve astigmatizm olarak bilinen ve kişinin görmesini etkileyen göz kusurlarıdır.
Polarize güneş gözlüğü nedir sorusunun yanıtı, istenmeyen tüm ışık yansımalarını engelleyen gözlük filtresine sahip tasarımlara işaret eder. Polarize güneş gözlüğü modelleri ile özellikle de güneş ışığının çok yoğun olduğu mevsim koşullarında ışık yansımaları azaltılarak göz konforu artırılabilir.
Polarize güneş gözlüğü testi yapmak için cep telefonunuzu elinize almanız yeterli. Telefonun ekranı açıkken, güneş gözlüğünü ekranın üzerine tutun ve yavaşça yatay konumdan dikey konuma getirin. Görüntü tamamen kararıyorsa veya renk değiştiriyorsa, güneş gözlüğünüz polarize camlı demektir.
Kalitesiz Güneş Gözlüğü Kullanımı
Ultraviyole ışınlar başta katarakt olmak üzere, göz kuruluğu, görme bozukluğu gibi ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedirler. Bu nedenle özellikle yazın gözü ultraviyole ışınlardan korumak oldukça önemlidir.
normal gozluklerinde UV filtresi var raybanin, polarize sadece cakma ucuz gozluklerde etkili olur. Polarize camlar, ek bir koruma sağlamaz ama normal camla görünmeyen [bozulan], yansımadan dolayı oluşan görüntüleri görmemizi sağlar.
Güneş tutulmasını izleyebilmek için özel filtreli gözlükler kullanılması gerekmektedir. 3D gözlükler içerisinde bu tip bir filtre bulunmamaktadır.
Şurada Paylaş! Tıpkı bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi göz üzerinde bulunan sarı benek olarak bilinen bölgelerde yanıklara sebebiyet verir. Güneşin ultraviyole ışınları, bu bölgelerde kısa sürelerde su toplanmasına neden olur. Çok uzun süre bakılması ciddi derecede görme kayıplarını meydana getirebilir.
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Sürüş söz konusu olduğunda tüm güneş gözlükleri eşit değildir. Araç kullanırken kullanılması gereken en iyi cam renkleri gri ve kahverengidir. Bu renkler nötr olduklarından trafik ışıkları gibi önemli renk kontrastlarına müdahale etmezler. Aynı şekilde sarı ve kehribar renk tonları da iyi seçimlerdir.
Polarize cam ise UV ışınlarını engellemez ve yerden ya da farklı yüzeylerden gelen yansımaları filtreler. Başka bir deyişle güneşten gelen zararlı ışınlardan korunmak için organik cam muhafazası polarize cam ise tercihtir.
Gözlüğün çerçevesi yüzünün genişliği kadar olmalı. Ray-Ban gözlük seçerken, çerçevenin üst kısmının kaşlarını kapatmadığından da emin olmalısın. Oval ve yuvarlak çerçeveli, yumuşak çizgilere sahip Ray-Ban gözlük modelleri sana uygun olacaktır.
Etikette UV400 yazmalı ve gözlüğün UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağladığını belirtmelidir. Etiketin üzerinde UV400 yazmıyorsa, bu gözlük güneşin zararlı ışınlarına karşı herhangi bir koruma sağlamıyor demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri