Hastanın tanısı dışlama yöntemi ile konur. Tedavisi kliniğin ciddiyetine göre belirlenir. Hafif ve orta düzey olgularda su kısıtlanması ve hastanın eğitilmesi yeterli gelirken, ciddi olgularda tuz infüzyonu, diüretikler, antikonvülzan ilaçlar verilmelidir (5).
Poliüri- Polidipsi : Hipergliseminin en sık rastlanan semptomudur. İdrar miktarının ozmotik diürezden dolayı artmasıdır. Çok su içme ise sıvı kaybına bağlı dehidratasyon ve susamaya bağlıdır.
Şekersiz şeker hastalığı bazen hastada hiçbir sorun olmamasına rağmen çok sık su içme dolayısıyla çok sık idrara çıkma belirtileri olan psikojenik polidipsi adı verilen hastalıkla karıştırılabilmektedir. Günde 4-5 litrenin üzerinde su içilirse böbrek fazla suyu atmak için idrara çıkacaktır.
Sıvı kaybı veya vücut sıvılarının hipertonisitesine bağlı olmadan, gereksiz ve aşırı sıvı alımı birincil polidipsi olarak tanımlanmaktadır.
Poliüri çok sık duyulan ancak anlamı pek bilinmeyen bir tıp terimidir. Poliüri aslında idrar yolları ile ilgili bir rahatsızlığı tanımlamak için kullanılmaktadır. Kişide fazla idrar olması anlamına gelen bu hastalık ve belirtileri sık sık internet ortamında aranmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Kompülsif su içme veya psikojenik polidipsi, susama duymaksızın sürekli veya alışkanlık haline gelen normalden fazla su içme ile karakterize psikiyatrik bir tablodur (1). Kompülsif su içme bazı psikiyatrik bozukluklarda özellikle de şizofrenide iyi tanımlanmıştır.
Poliüri belli bir zaman aralığında yüksek miktarda idrarın üretilip atılmasıdır. Kahve, alkol ve kola gibi diüretik maddeler içeren içeceklerin tüketilmesi idrar miktarının artışına sebep olur.
Diabetes insipidus (Yalancı Diyabet) aşırı idrara çıkma, aşırı susama ve aşırı su içme ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Sık idrara çıkma (özellikle gece idrara çıkma) ve gece idrar kaçırma en önemli belirtileridir. İdrar soluktur, renksizdir ve konsantrasyonu düşüktür.
Diabetus insipidus (yalancı diyabet, şekersiz şeker hastalığı), antidiüretik hormonun algılanamaması, fazla veya eksik üretilmesi sonucu meydana gelir. Bu farklılaşma vücudun sıvı düzenleme sistemlerini bozar çünkü böbreklerde suyun emilimini ve atılımını kontrol eden hormon antidiüretik (vazopressin, ADH) hormondur.
Belirtiler. Poliüri (çok ve sık idrara çıkma), polidipsi (susama hissi ve sıvı alımındaki aşırı artış) ve polifaji (iştah artışı) diyabetin üç klasik belirtisidir. Tip 1 diyabette ve özellikle çocuklarda bu belirtiler çok kısa süre içinde (haftalar ya da aylar) ortaya çıkabilir.
Sürekli Su İçme İsteği Diyabet Hastalığından Kaynaklı Olabilir. Yaptığınız fiziksel aktivite, terleme ve aldığınız ilaçları da göz önünde bulundurduğunuzda vücudunuzun ihtiyaç duyabileceğinden fazla su içme isteğiniz varsa bunun nedeni şeker hastalığı olabilir.
Şekersiz diyabet dediğimiz hastalık Antidiüretik hormonun eksikliği veya etkisini gösterememesinden kaynaklanır. Sonuç olarak bu hormon eksikliğinde vücutta su tutulamaz, aşırı idrarla atılır ve susamayla birlikte çok su içme oluşur.” Doç. Dr.
Şeker sağlık açısından zararlı mı? Evet, şeker kalp hastalıklarından diyabete kadar çeşitli hastalıklarla ilişkilendiriliyor. Şeker kullanmayı bıraktığınızda sizi bekleyen baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, tatlı krizleri ve mide bulantısı gibi belirtilere hazırlıklı olun.
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.
Diyabet hastalığının başlangıcı kabul edilen pre-diyabet (gizli şeker) önlenebilir bir sorun olmakla birlikte, araştırmalar Türkiye'de, her 3 kişiden 1'inin pre-diyabet hastası olduğunu göstermektedir.
Sürekli kilo kaybedilmesi, el ve ayaklarda yaşanan titremeler, ağız ve cilt kurulukları, bulanık görme, odaklanma sorunları, güçsüzlük, sıklıkla idrara çıkma; sinirsel şeker hastalığının belirtileri arasında yer alır. Bu belirtiler; her insanda ortaya çıkabilir.
Yaşanan Olayların Şeker Hastalığına Etkisi. Diyabet hastalığının nedenleri tam olarak netleşmemiş olmasına rağmen genetik ve fiziksel sorunlarının neden olduğu gibi yaşanan olaylara bağlı olarak gelişen ruhsal sorunlarında şeker hastalığına neden olduğu bilinmektedir.
“Yapılan araştırmalara göre stresin şeker hastalığıyla doğrudan bir bağlantısı olmadığı kanıtlamıştır. Şeker hastalığı, genetik olarak aileden geçen bir hastalık türüdür.
Desmopressin sık idrara çıkmayı ve sıkışma semptomlarını iyileştirir, fakat idrar kaçırmayı iyileştirmez ya da tedavi etmez. İlacın uzun süreli kullanımı önerilmez. İlaç tablet, nazal sprey, ağızda eriyen tablet şeklindedir, yatmadan hemen önce alınır. İlaç 4 saat boyunca etkilidir.
Yaş ve cinsiyete bağlı olarak insanlar daha az veya fazla suya ihtiyaç duyabiliyor. Şurada Paylaş! Çok fazla su içmek, idrara sık çıkılmasına yol açıyor ve vücuttaki suyu boşaltmanıza neden oluyor. Şurada Paylaş!
Poliüri idrar volümünün günde üç litrenin üstünde olmasıdır. Yetişkinde 2ml/dk'nın üstünde idrar çıkışı demektir. İstemli olarak çok su içip, çok idrar çıkaran kişileri bu tarifin dışında tutmak gerekir. Çok sık ve az az idrar yapmayı poliüriden ayırt etmelidir.
Hastalık, belirli bir hormonun beyinde yeterince üretilmemesi veya böbrekte etki göstermemesi nedeniyle oluşur. Diabetes insipidus genellikle ilaçla ve tuz ve protein açısından düşük bir diyetle iyi bir şekilde tedavi edilebilir.
Dehidrasyon, aldığınızdan daha fazla sıvı kullandığınızda ya da kaybettiğinizde ve neticesinde vücutta normal işlevleri yerine getirmek adına yeterli su ve sıvı mevcut olmadığında meydana gelmektedir. İnsan vücudunun yaklaşık %65'i sudan meydana gelir ve günlük ortalama olarak 2, 5-3litre su kaybeder.
Vücuda giren şeker oranını azaltmak bir çok sağlık risklerini ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Şekerin vücudumuza ve organlarımıza verdiği zararlar göz önüne alınarak şekersiz 21 gün diyette uzman diyetisyenler kontrolünde kişinin sağlıklı kilo vermesi amaçlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri