Polietilen (PE), çok çeşitli ürünlerde kullanılan bir termoplastiktir. İsmini monomer haldeki etilenden alır. Etilen kullanılarak polietilen üretilir. Plastik endüstrisinde genelde adı PE olarak bilinir.
Polietilen, çok çeşitli ürünlerde kullanılan bir termoplastiktir. İsmini monomer haldeki etilenden alır, etilen kullanılarak polietilen üretilir.
Polietilen son derece dayanıklı, kimyasallara karşı dirençli ve çok çeşitli ürünlerde kullanılan bir mühendislik plastiğidir. Plastik endüstrisinde genelde ismi kısaca PE (POLİETİLEN) olarak kullanılır. Etilen molekülü C2H4 , çift bağ ile bağlanmış iki CH2'den oluşur.
Polietilen ismini monomer haldeki etilenden almaktadır ve endüstride kısaca PE diye isimlendirilmektedir. Polietilen (PE), suyu çok az emen sert, sağlam, dayanıklı, boyut kararlılığına sahip, dielektrik özellikte ve kolay işlenebilir bir malzeme türüdür. Formülü ise (C2H4)n dir.
İnşaat sektöründe, plastik sanayiinde ve kozmetik sanayiinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu sektörlere biraz daha spesifik olarak bakılacak olursa endüstriyel su tankı yapımında, oyuncak yapımında, çocuk parkları yapımında, bidon yapımında ve ev eşyalarının üretiminde kullanılabilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Zararsızdır. 2 numara: HDPE ve polietileni işaret eder. Genelde deterjan ambalajları ve pet sütlerde bulunur. Bu da sağlığa zararlı değildir.
• Sentetik polimerler
En basit sentetik polimer olan polietilen örnek verilebilir.
Pvc dünyada en çok üretilen üçüncü sentetik plastik malzemedir. Dünyada en çok üretilen ve kullanılan birinci malzemeyi Polietilen oluşturmaktadır.
Bu torba ve örtüler “polietilen” adlı plastikten yapılır ve kimyasal olarak naylon ile hiçbir benzerliği yoktur. Polietilen, sadece karbon ve hidrojen atomlarından oluşur. Naylon ise karbon ve hidrojene ek olarak azot atomu da içerir.
Polietilen Tereftalat diğer adlarıyla PET veya PETE genellikle tek kullanımlık su şişelerinin yapımında tercih edilen termoplastik bir malzemedir.
Polietilen (PE), monomer alt birimlerinin polimerizasyonu ile yapılan organik bir polimerdir. Polietilenin kimyasal formülü (C2H4)n'dir.
Polietilen kaynak ise PE borularının birbirlerine bağlanması işlemidir. Alın kaynak yöntemi veya ek parçalar yardımıyla birbirlerine kaynatılan borular yeraltı ve yerüstü olmak üzere birçok işlemde fazlasıyla tercih edilmektedir. Polietilen kaynağın hammaddesi petroldür.
Kapalı gözenekli polietilen köpük, kendinden yapışkanlı esnek bantlar, beyaz renkli, farklı kalınlık ve genişlikte, ısı, ses, nem ve yağmur geçirimsiz, çürümez özellikte elastik bir yapı malzemesidir.
Polipropilen, otomotiv sanayinde kullanılan parçalardan, tekstil ve yiyecek paketlemesine kadar çok geniş kullanım alanı olan termoplastik bir polimerdir. Monomer propilenin polimer hale getirilmesi ile elde edilen polipropilen kimyasal solventlere (asit ve bazlar) karşı aşırı derecede dirençlidir.
Polietilenler en çok ambalaj ve naylon yapımında kullanılırlar. Bu ambalaj ve naylonlar uzun uzun isimlendirilmek yerine PE naylon adını alırlar. Ambalajlar genel olarak üretilmiş herhangi bir ürünü darbelerden kirden ve tozdan koruyan sıcak ile şekillenip ürün üzerine yerleştirilmiş koruyucu plastik ürünlerdir.
Naylon, İngilizce Nylon sözcüğünden türetilmiş isim. Kimyasal adı polihekzametien adipamid'dir.
Florlu Polimerler
PTFE, en pürüzsüz ve en sağlam malzemelerden biridir.
Poliproplen ve PVC'ye nazaran daha yumuşak ve daha az rijit malzemedir. Polietilen'i karakterize eden unsur moleküler ağırlıktır. Düşük moleküler ağırlık, yüksek moleküler ağırlık ve ultra high moleküler ağırlık olmak üzere üç grupta toplanabilir. (PE 300, PE 500, PE 1000 ).
PVC tam olarak Poli Vinil Clorür'ün kısaltılmış hali olarak karşımıza çıkar. Petrol ve tuz karışımı olan PVC, aynı zamanda polimer türlerinden biridir. Birtakım katkı maddeleri ile harmanlanarak yüksek sıcaklık altında şekillendirilen PVC, polimer zincirinde klor atomu taşır.
Polivinil klorür, (genelde kısaltılmış olarak PVC diye kullanılır) oldukça geniş kullanım alanı olan bir plastik polimer. Vinil klorürün polimerleştirilmesi ile elde edilir. Polietilen ve polipropilenden sonra dünyada en çok üretilen üçüncü sentetik plastik polimerdir.
Polyester: Tekstil sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Sert ve ısıya dayanıklı, kötü hava koşullarından etkilenmeyen ve kimyasallara karşı dayanıklı bir plastik çeşididir.
PE 300 VE PE 500:
KİMYASAL DAYANIMI YÜKSEKTİR. GIDAYA UYGUNDUR. SU DAYANIMI YÜKSEKTİR.
Polietilen, sarı bir ucu olan mavi bir alevle yavaşça yanar ve bir parafin kokusu ( mum alevi gibi) verir. Alev kaynağının uzaklaştırılmasından sonra malzeme yanmaya devam eder ve bir damla oluşturur.
1933 – Günümüzde en yaygın olarak kullanılan polimer olan polietilen plastik, Northwich, İngiltere'deki bir kimya tesisinde tesadüfen üretildi. Polietilen daha önce de küçük parçalar halinde üretilmişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri