Her ne kadar çok tüyleri olsa da kediler üşüyebilir. Soğuk havalarda kediler soğuktan etkilenir ve tüyleri yetersiz kalabilir. Kedilerin üşümediği düşüncesi yanlış bir bilgidir.
Kedilerin vücut sıcaklıkları 37.8°C'ın altına düşmeye başladığında hipotermi geçirme riskiyle karşı karşıya kalırlar. Uzun süre soğuya maruz kalan kedi eğer ısınmazsa ölümle sonuçlanabilir.
Üşüme Belirtileri ve Davranışları
Üşüyen kedilerin ilk olarak kulakları, patileri ve kuyruğunun ucu soğuyacaktır. Bu uzuvlarının ısısını kaybettiğini fark ederseniz kediniz muhtemelen onu rahatsız hissettirecek kadar üşümüştür. Böyle bir durumda kediler sıcak bir yer arayacaktır.
Kediler de tüm canlılar gibi üşümeye meyillidir. Elbette üşüme oranları, sahip olduğu tüy yapısı, tüy uzunluğu ve sıklığına göre değişiklik gösterir.
Üşüyen kediler genellikle sıcak yerlere sığınma isteğinde olurlar. Eğer kediniz üşüyorsa, battaniye ve yorgan benzeri tüylü örtülerin altına sığınabilir, kucağınıza sokabilir ve kalorifer peteği gibi ısıtıcıların yanında yatabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Kediler çoğunlukla battaniye, yatak, yorgan, yastık veya kendilerine ait yataklarında uyumayı severler. Aynı zamanda kedi kulesi gibi yüksek alanlar da kedilerin uyumayı sevdiği yerlerden biridir. Ancak genel olarak kedilerin yumuşak alanları sevdiği ve bu alanlarda uyumayı tercih ettikleri bilinir.
Özellikle uyurken kediler güvende hissetmek ve kendilerini sıcak tutmak isterler. Bu nedenle çoğu sahiplerinin yanlarında, kucaklarında ve üstlerinde uyurlar. Kediler için güvende olmak en önemli şeylerden biridir. Bu nedenle uyurken sahiplerine yakın yerlerde olmayı tercih ederler.
Özellikle de yaz aylarında kediler banyo gibi güneş almayan daha izole yerlerde yatmayı tercih ederler. Ancak kedim soğuk yere yatıyor diyenler arasında yer alıyorsanız bu durumun tek nedeninin sıcaklık olmadığını bilmenizde fayda var. Kediler kendilerini daha iyi hissetmek için soğuk yerlerde yatabilir.
Kedilerin ne kadar sıcaklığa dayanabileceği, çeşitli faktörlere bağlıdır, ancak genellikle 30-37 derece arasındaki sıcaklıklarda rahat hissederler. Kedilerin vücut sıcaklığı, yaklaşık 38-39 derece arasında değişir.
Her ne kadar çok tüyleri olsa da kediler üşüyebilir. Soğuk havalarda kediler soğuktan etkilenir ve tüyleri yetersiz kalabilir. Kedilerin üşümediği düşüncesi yanlış bir bilgidir. Kediler de diğer canlılar gibi soğuktan etkilenebilen canlılar arasındadır.
Kediniz üşüyorsa aslında ilk yapmak isteyeceği şey sıcak bir yere sığınmak olacaktır. Kendisini sıcak tutmak için battaniyenize, yorgan altına veya kalorifere yakın bir yere sokulabilir. Elbette çoğu kediler özellikle yanınıza sokulmayı severler.
Kediler zifiri karanlıkta aynı biz insanlar gibi göremezler. Yalnız karanlık ortama ufacık bir ışık düştüğünde bile bizlerden çok daha iyi görebilirler.Odaya ay ışığı sızması bile yeteli olabilir. Tapetum lucidum, kedilerin gördüğü ışık seviyesini artırır. Tapetum lucidumun görevi hayvanların ışığı %50 fazla almasıdır.
Soğukta kedilerin 6, köpeklerin 17 saat aç kalırlarsa donarak öldüklerine dikkat çeken Şebnem Erkan, “Onların vücut sistemleri yemek yiyerek ısı salgılayabiliyor.
Yani kedilerin tüyleri kedileri sadece belirli ısılara kadar soğuktan koruyabilir. Kediler hava sıcaklığı 20-22 dereceye düştüğü zaman kediler üşümeye başlar.
Klimalı ortamların hayvanlar üzerinde yarattığı olumsuzluk genelde solunum yolu problemleri ve allerjik problemlerdir. Klimaların temizliğinin yapılması onlar için de önemli bir unsurdur. Klimanın yönü direk hayvanın üzerine doğru olmamalıdır.
Yetişkin ve sağlıklı kedinizi yanınızda götürme şansınız yoksa onu 1 gün, maksimum 2 gün yalnız bırakmanız mümkündür.
Cilt elastikliğinden kedinin vücudunun suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için oldukça basit bir test yapabilirsiniz. Kedinin kürek kemikleri arasındaki deriyi nazikçe çekip bıraktıktan sonra deri eski haline hemen dönmüyorsa bu, susuzluk yaşadığı anlamına gelebilir5.
Kediler günlük işlevlerini gerçekleştirebilmek için uzunca bir süre uykuya ihtiyaç duyarlar. Kedilerin gün içinde uykuya ayırdıkları zaman, yaş ve aktiviteye bağlı olarak 14 ile 18 saat arasında değişmektedir.
Yani bir kedinin sırtüstü yatması sahiplerine güvendiğinin göstergesidir. Unutmayın kediler sırtüstü yattıklarında savunmasız ve korunmasız olurlar. Bu da sizin yanınızda korunma gerekliliği hissetmediği anlamını taşır.
Kendilerini Güvende Hissederler
Battaniyelerin altına yuva yapmak, kedilerin kendilerini güvende hissetmelerini sağladığı gibi aynı zamanda onları emniyetli hale getirir. Bu şekilde davranmalarının bir diğer sebebi de hem av hem de avcı olarak içgüdülerinin bir yansıması olduğu içindir.
Kedinizin, kapı önünde yatması ya da sizi kapıda karşılaması aslında son derece anlamlı bir davranıştır. Kedilerin kapı önünde yatması, sizi ve yaşam alanınızı korumaya çalıştıklarını gösterir. Kendilerini bir koruyucu olarak gören kedi, sizi güvenli bir alana alır ve size olan sevgisini bu şekilde gösterir.
Kedi ile uyumak sağlıklı mı sorusunun olumsuz yanıtlarından biri ne yazık ki astım ve alerji riskleridir. Astım ya da alerji gibi hastalıklara maruz kalabileceğiniz gibi var olan sorunlar da artabilir. Bu nedenle kedinizden ayrı uyumayı tercih etmeniz sizin için en iyisidir.
Kedinizi asla ceza vererek bir odaya kapatmamalısınız. Çünkü kedilere ceza vermek oldukça yanlıştır.
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri