Polikistik over sendromu, cinsel isteksizlik yarattığı gibi hem de cinsel ilişki sırasında ağrı yaratmaktadır.
Kronik Kasık Ağrısı
İleri düzeyde polikistik over sendromu vakası, yumurtalıkların büyümesine sebebiyet verir ve bu büyüme kasık bölgesinde sürekli bir ağrıya neden olur.
Ciddi bir hastalık olan polikistik over sendromu uzun bir süre boyunca tedavi edilmez ise karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom, kısırlık, depresyon ve anksiyete bozuklukları, hipertansiyon, uyku apnesi gibi pek çok önemli soruna yol açabilir.
Nispeten ender görülen bir belirtidir. Cinsellik İsteğinde artış(Libido): Libidoyu yöneten hormon testosteron hormonudur ve kadında seviyenin artması libidonun artmasına neden olabilir. Çok geri planda polikistik over sendromunu düşündüren bir belirtidir.
Polikistik Over Sendromu (PCOS)
Yaygın bulgular aşırı tüylenme, ciltte yağlanma, sivilce oluşumu, şişmanlık, düzensiz veya hiç olmayan adet dönemleri, yumurtlama bozuklukları ve kısırlıktır. Kasık ağrılarına neden olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Ağrıyı önlemek için farklı bir pozisyon çalışırken sert hareketlerden kaçınmanızda fayda var. Orgazm sırasında pelvik kaslarınız kasılır. Bazı insanlar için bu kasılmalar alt karın ve pelviste ağrılı kas spazmlarına neden olur. Orgazm sırasında veya sonrasında ağrı disorgazmi olarak da bilinir.
Polikistik Over Sendromu Tanısı
Hormon ve kan şekeri testleri için kan alınarak laboratuvar sonuçları gözlemlenir. Son olarak alttan ultrason yani transvajinal ultrason ile yumurtalılarda kistlerin varlığına bakılır.
Cinsel ilişki esnasında vajina bölgesinde hissedilen yüzeyel ağrılar vajinit, vulvanın tahrişi ve egzaması, genital uçuk, menopoza bağlı esnekliğini yitirmiş atrofik vajina ve doğum dikişlerinin nedbelerinden kaynaklanabilir. Yüzeyel ağrılar daha çok yanma, kesilme, batma tarzında hissedilebilir.
Kişide en çok adet düzensizliği (özellikle uzun aralıklarla adet görme), tüylenme, sivilcelenme, kilo artışı gibi etkileri mevcuttur. Uzun dönemde ise şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kısırlık, depresyon, anksiyete bozuklukları, metabolik sendrom gibi önemli sorunlara yol açabilir.
Polikistik Over Sendromu Geçer mi? Polikistik over ve hamilelik arasındaki bağı bilen her kadının aklına şu soru gelir “polikistik over sendromu tamamen geçer mi?” Maalesef geçmez. Ancak, düzenli ve dengeli beslenme, fazla kilolardan kurtulma, ilaç tedavisi veya cerrahi operasyon ile tedavi edilebilir.
Hatta bazı PKOS hastalar sadece ilaç kullanarak adet olurlar. Geç adet olduğu gibi bazı PKOS hastalar da sık adet olurlar. PKOS hastalarının yaklaşık %65'i 35 günden daha geç adet olur, %5' i 3 aydan daha geç olur ve %30'u da yumurtlama olmadığı halde düzenli olarak ayda bir adet görebilir.
Polikistik Over ve Hamilelik
Tüp bebek tedavisi gören hastaların yaklaşık %15-20'si polikistik over sendromuna sahip hastalardan oluşmaktadır. Bu sendroma sahip hastalar bazen tedavi olmadığından gebe kalabilmektedir. Ancak bu son derece nadir görülen bir durumdur.
Kandaki androjen hormonlarının seviyesi ile FSH ve LH adlı hormonların seviyelerinin tespiti polikistik over sendromu tanısı konmasında oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra ultrasonografiyle yumurtalıkların polikistik yapısının gösterilmesi tanı koydurucudur.
PKOS tanısının konulması için sadece ultrasonda PKO görüntüsünün olması, sadece yumurtlamanın olmaması ya da sadece hiperandojenizm olması tek başlarına yeterli değildir. Bu bulgulardan en az iki tanesi aynı anda gözlenmelidir. PKOS tanısını koyduran spesifik bir test yoktur.
Polikistik Over Sendromu, her 10 kadından birinde görülebilmektedir. Yumurtalıklarda oluşan küçük iyi huylu kistlerle kendini gösteren hastalık, kadınlarda adet düzensizliği ile birlikte tüylenme, kilo alma ve sivilcelenmeye de neden oluyor.
Eğer, kişinin yaşam tarzını değiştirmesi polikistik over sendromu sorununu çözmediyse medikal (ilaç) tedaviye geçilebilir. Medikal yoldan yumurtlama elde edilemediği hallerde cerrahi müdahale yöntemiyle yumurtlama sağlanmaya çalışılır. Polikistik over sendromu ameliyatı laparoskopik yöntemle yapılmaktadır.
Genel olarak yumurtalık kisti bitkisel tedavi süreçlerinde adını sık sık duyduğumuz polikistik over sendromu da bir yumurtalık kisti çeşididir.
Polikistik Over Sendromu için Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Haftada en az 150 dakika egzersiz yapmak idealdir. Egzersizin yanı sıra karbonhidrat miktarını sınırlandırmak insülin direncini azaltmaya yardımcı olabilir. Günlük aktivite, düşük şeker alımı ve düşük iltihaplı diyet kilo kaybına yardımcı olur.
Kızlık zarı bozulduktan sonra genellikle genital bölgede sızlama, yanma, batma tarzı ağrılar olmaktadır. 1-2 gün içinde kendiliğinden geçen acılardır. Ancak çok rahatsızlık verirse lokal anestezik kremler ve buz uygulaması çözüm olmaktadır.
İlişki sırasında zorlanma ve ağrı olması vajinal kasları refleks olarak harekete geçirir. Vajinal kanal kapanır ve ilişkiye girmek daha da zorlaşır. Bu yüzden ön sevişmede vücut masajı, genital bölge, meme başı ve çevresine masaj yapılması gerekir.
Vajinal akıntı ve vajinal enfeksiyona bağlı acı, yanma ve ağrılarda medikal tedavi uygulanmaktadır. Vajinal kuruluk nedeni ile verilen vajina içine krem, fitil, jel, sprey formundaki ilaçlar fayda sağlamaktadır. Menopoz döneminde verilen lokal estojen ilaçları doktor kontrolünde oldukça güvenlidir.
Gözlemsel çalışmalar D vitamini eksikliğinin de PKOS gelişiminde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. PKOS'lu kadınlarda D vitamini eksikliği yaygın görülen bir sorundur. PKOS'lu kadınların %67-85'inin ortalama 25-hidroksi vitamin D (25OHD) düzeyleri 20 ng/mL'nin altındadır.
İnsülin direnci PCOS'nun gelişmesinde anahtar rol oynamaktadır ve tedavi şeklide şeker ilaçları olarak bilinen insülin düşürücü ilaçlardır. Yapılan araştırmalar sonrasında en etkili ajan metformindir.
Adet görmemesi, tüylenme sesin kalınlaşması, aşırı saç dökülmesi gibi sorunlara yaşayıp yaşamadığı da önemlidir Ayrıca, ultrasonografi çekilerek rahim ve yumurtalıklar detaylı bir şekilde incelenmektedir Adetin 3. gününde kan testi yapılır ve hormon seviyeleri ölçülmektedir ve böylece polikistik over sendromu tanısı ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri