Polikistik Over Sendromu Geçer mi? Polikistik over ve hamilelik arasındaki bağı bilen her kadının aklına şu soru gelir “polikistik over sendromu tamamen geçer mi?” Maalesef geçmez. Ancak, düzenli ve dengeli beslenme, fazla kilolardan kurtulma, ilaç tedavisi veya cerrahi operasyon ile tedavi edilebilir.
Aynı zamanda adet düzensizliği, aşırı tüylenme ve bunun yanında birçok hastalığa da sebebiyet verebilmektedir. Polikistik over sendromu tamamen ortadan kalkmaz ancak uygulanacak olan bazı tedavi yöntemleri ile ilerleyişi durdurulabilmektedir.
PCOS'u kökten tedavi edecek bir ilaç tedavisi olmamakla birlikte, doğum kontrol hapları adet döngüsünün düzenini sağlamakta ve kıllanma artışı, sivilcelenme gibi istenmeyen belirtiler üzerinde etkili olmaktadır. Metformin türü ilaçlar da insülin seviyelerini düzenleyerek PCOS hastalarında olumlu etki göstermektedir.
Oluşan tüylerin tedavisinin tek yolu epilasyondur. İlaç tedavi çıkan tüylerin tekrardan yok olmasını sağlamaz. Polikistik Over Sendromunu tanısı tek bir bulguya dayanarak konulamayan, %100 iyileşmenin söz konusu olmadığı düzenli kontrol altında tutulması gereken bir hastalıktır.
Polikistik Over ve Hamilelik
Tüp bebek tedavisi gören hastaların yaklaşık %15-20'si polikistik over sendromuna sahip hastalardan oluşmaktadır. Bu sendroma sahip hastalar bazen tedavi olmadığından gebe kalabilmektedir. Ancak bu son derece nadir görülen bir durumdur.
İlgili 29 soru bulundu
Hatta bazı PKOS hastalar sadece ilaç kullanarak adet olurlar. Geç adet olduğu gibi bazı PKOS hastalar da sık adet olurlar. PKOS hastalarının yaklaşık %65'i 35 günden daha geç adet olur, %5' i 3 aydan daha geç olur ve %30'u da yumurtlama olmadığı halde düzenli olarak ayda bir adet görebilir.
PCOS ile Hamile Kalma Şansı
İlaç tedavisi hamile kalmanıza yardımcı olmazsa, doktorunuz tüp bebek tedavileri önerebilir. PCOS'lu çoğu kadının IVF tedavisi ile hamile kalma şansı yüzde 20 ila 40'tır. 35 yaş ve üstü veya fazla kilolu kadınların hamile kalma şansı daha düşüktür.
Ciddi bir hastalık olan polikistik over sendromu uzun bir süre boyunca tedavi edilmez ise karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom, kısırlık, depresyon ve anksiyete bozuklukları, hipertansiyon, uyku apnesi gibi pek çok önemli soruna yol açabilir.
Genel olarak yumurtalık kisti bitkisel tedavi süreçlerinde adını sık sık duyduğumuz polikistik over sendromu da bir yumurtalık kisti çeşididir.
Uzun dönemde ise şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kısırlık, depresyon, anksiyete bozuklukları, metabolik sendrom gibi önemli sorunlara yol açabilir. Polikistik over sendromunun nedeni net olarak bilinmemekle birlikte, genetik ve aile öyküsü önemli rol taşır.
Üreme çağındaki her 10 kadından birinde görülebilen Polikistik Over Sendromu, ihmal edilmemelidir. Zira PKOS tedavi edilmediği takdirde kalp hastaları, hipertansiyon, rahim kanseri, şeker hastalığı riski artar.
Yani kilo verince polikistik over kendiliğinden geçebilir. PCOS lu hastaların vücut kitle endeksi 25'in altında olması gerekir.
D vitamini
Kan şekeri dengesi ve insülin salınımı için de gereklidir. PKOS'lu kadınların yaklaşık %75'inde D vitamini eksiktir. Çalışmalar, PCOS'lu kadınlarda D vitamini desteğinin doğurganlığı iyileştirdiğini, testosteron seviyelerini düşürdüğünü ve iltihabı azalttığını göstermiştir.
Polikistik Over Sendromu evlenince geçer mi? Polikistik over sendromu evlenince ya da doğum sonrası iyileşen bir rahatsızlık değildir.
Günümüzdeki teknolojik koşulların yardımıyla, polikistik over hastalarının gebe kalması mümkün hâle gelmiştir. Her ne kadar bazı hastalarda ilaç tedavisi sayesinde ovülasyonun gerçekleştirilmesi sağlanarak gebelik elde edilebilse de; hastaların büyük bir kısmında ilaç tedavisi ile başarı sağlanması mümkün olmamaktadır.
Dr. Korhan Kahraman, polikistik over sendromunun (PKOS) tüm dünyada oldukça yaygın görülen bir hastalık olup yaklaşık olarak her 10 genç kadından birinde görüldüğüne dikkat çekerek, "Hastalık sıklıkla geç ergenlik ve genç erişkin yaş dönemlerinde 18-25 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır.
Kist patladığı takdirde acil müdahale etmek gerekebilir. Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Eğer, kişinin yaşam tarzını değiştirmesi polikistik over sendromu sorununu çözmediyse medikal (ilaç) tedaviye geçilebilir. Medikal yoldan yumurtlama elde edilemediği hallerde cerrahi müdahale yöntemiyle yumurtlama sağlanmaya çalışılır. Polikistik over sendromu ameliyatı laparoskopik yöntemle yapılmaktadır.
Polikistik over sendromu hormonal bir bozukluktur. Bir kadında her ay 1 yumurta büyür ve olgunlaştığında çatlar. Polikistik overde ise yumurta büyümez veya çatlamaz.
Kandaki androjen hormonlarının seviyesi ile FSH ve LH adlı hormonların seviyelerinin tespiti polikistik over sendromu tanısı konmasında oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra ultrasonografiyle yumurtalıkların polikistik yapısının gösterilmesi tanı koydurucudur.
ADRENAL PCOS
Bunun sonucunda böbrek üstü bezlerden kortizol , adrenalin ,nöradrenalin ayrıca aynı zamanda DHEA, DHEA-S , ANDROSTENEDİON salgılanır. ( cevre dokularda testesterona çevrilebilir ) Buyüzdendir ki kronik stress hem vücutta androjen hormon fazlalığına hem de polikistik over sendromuna neden olabilmektedir .
Aslında bir hastalık değil, doğuştan gelen bir özellik. Sorunun temelinde yatan ise insülin direnci ve dolayısıyla fazla kilosu olan kadınlar polikistik over sendromu açısından riskli grup içinde.
Polikistik over sendromu buluğ çağından yaşamın geç dönemlerinde kadar sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Kadınların yüzde 6-8'inde yani başka bir deyişle her 12-15 kadından birinde polikistik over sendromu görülmekte.
İlaç uygulamasından sonra yumurtalar 40 saat içinde gelişerek karın boşluğunda çatlar ve kendiliğinden yumurtlama olur. Tüp bebek tedavisinde yapılan iğnelerden 36 saat kadar sonra yumurtlama gerçekleşmeden yumurtaların toplanması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri