Açılımı sentetik polimer olan polyester, basitçe bir plastik çeşidi olarak tarif edilmektedir. Bu kumaş çeşidi genellikle farklı kumaşlarla karıştırılarak kullanılmaktadır. Polyesterin giyim sektöründe kullanım amacı, doğal ürünlere esneklik katmak ve kırışma oranlarını azaltmaktır.
Poliviskon kumaşlar terletirler. Poliviskon kumaşın içerisinde polyester buludnuğu için terletme özelliğine sahiptir. Polyester doğal olmayan bir kumaştır ve basit bir anlatımla plastikten elde edilmektedir.
Polyamid kumaşın en önemli özelliği esnekliğidir. Isı tutuşu veya nem emişi diğer kumaşlara göre güçlü olmasa da özellikle külotlu çoraplarda yoğunlukla kullanılır. Geçirdiği kimyasal etkimeler ve ısı ve basınç gibi fiziksel müdahaleler sayesinde oldukça dayanıklı bir kumaş.
Poliviskon kumaşa; polyester dayanıklı yapı ve kırışıklıklara dayanıklı olmasını sağlar. Poli-viskon kumaşlar daha pahalı yün kumaşlardan neredeyse ayırt edilemez benzer görünüm özelliklerine sahiptir. Bir başka mükemmel faydası da makinede yıkanabilir olmasıdır. Poli-viskon kumaşlar lekelere karşı dayanıklıdır.
Polyester bir diğer adı ile PES kıyafet üretiminde kullanılan sentetik bir ipliktir. Organik asit ve alkolün sonucu oluşan bu sentetik iplik oldukça sağlam bir malzemedir. Küf, güve ve mantar gibi biyolojik etkenlere karşı dayanıklıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Polyester kumaş terletir mi diye düşünüyor olabilirsiniz. Polyester kumaşlar yaz aylarında tercih edilen kumaş türleri arasında yer alır. Polyester kumaşların hafif ve neme dayanıklı olmasından kaynaklanır.
Viskon kumaş hatalı yıkama yapılırsa çeker ve özelliğini büyük ölçüde kaybeder. Özellikle üreticinin önerdiği kullanım ve yıkama talimatlarına uygun kullanıldığında viskon kumaş uzun ömürlü olur ve yıllar boyunca kullanılabilir. Esnek ve zarif bir kumaş olduğundan yüksek sıcaklıklarda yıkanmamalıdır.
Poliviskon, viskon kumaş ile polislerin karışımından elde edilmiş bir üründür. Ağırlıklı olarak polyester kullanımı ile beraber viskon özelliği de taşımaktadır. Bu yüzden genelde polyester kumaşa daha yakın bir ürün olduğunu söylemek mümkün.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
Polyamid kumaş, petrol bazlı plastik polimerlerden yapılan sentetik bir tekstil ürünüdür. Polyamid kumaşın en önemli özellikleri arasında esnek yapısı gelir. Esnekliği sayesinde çok yönlü bir malzeme haline gelen polyamid, çoraplardan koltuk kumaşlarına kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Polyamid kumaş toplum arasında naylon kumaş olarak da bilinmektedir. Belli başlı kimyasal işlemler uygulanan polyamid kumaş plastikten üretilmektedir.
Polyamid kumaş aynı zamanda naylon kumaş olarak da bilinmektedir. Plastikten üretimi gerçekleştirilmiş ve yüksek ısı ile basınca maruz kalarak, belli başlı bazı kimyasal aşamalar kapsamında üretilen bir kumaş olduğunu söylemek mümkün.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Etek, ceket, pantolon ve klasik takım dikimine uygundur. Tok bir kumaştır. İç göstermez.
Pamukla karışık, polyesterle karışık veya sade viskondan üretilen iplik çeşitleri vardır. Polyesterle karışık olanına poliviskon iplik denir. Poliviskon iplik, %80 polyester %20 viskon malzeme içerir.
Dikkat çeken bir diğer özelliği ise viskon kumaşların oldukça esnek bir yapıya sahip olmasıdır. Tamamen doğal yöntemler kullanılarak geliştirilen viskon kumaşlar ilk olarak kadın iç çamaşırı için tercih edilir.
Viskon kumaş terletir mi sorusu da sorulabilir. Doğal içeriğe sahip olması kumaşın hava almasını sağlar. Bu nedenle viskon kumaşlar terletmez özelliğiyle öne çıkmaktadır. Nevresim takımı gibi evlerde günlük olarak kullanılan tekstil ürünlerinin yapımında da yine viskon kumaşlar tercih edilebilir.
Viskon polyester içermez doğal bir tekstil maddesidir, kayın ağacından elde edilir, pamukdan daha hafif ve tiril tiril bir yapısı vardır, dokumasında kullanılan iplik 0 viskondur. Polyester kumaşlar gibi alerji yapmaz, yakmaz, terletmez.
Bu iki kelime de aynı kumaşı ifade etmektedir. Viskoz, İngilizce'de yer alan Viscose kelimesinin dilimizdeki karşılığıdır. Viskon ise Türkçe sözlüklerdeki karşılığıdır. Her iki kelime de aynı kumaşı anlatmak için kullanılır.
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Kalitesiz kumaş nasıl anlaşılır? Elde sıkıştırdıktan sonra doğal kırışıklık dışında kağıt gibi keskin çizgiler şeklinde hızlı buruşan, esnedikten sonra eski şeklini almayan veya yüzeyinde renk farklılıkları olan kumaş kalitesiz kumaştır.
“Hangi kumaş terletmez?” sorusuna herkesin vereceği cevap şüphesiz ki pamuklulardır. En az terleten kumaş kategorisinde birinciliği kimseye kaptırmayan pamuklular vegan olma özelliği ile de gönülleri fethetmektedir.
Her ikisi de giysi yapımında kullanılan kumaştır. Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri