Plastikler veya sentetik polimerler, ahşap, kâğıt, pamuk, ka- uçuk ve yün gibi doğal polimerlerle kimyasal açıdan benzerdir. Hem sentetik ve hem de doğal polimerler büyük oranda kar- bon, hidrojen ve oksijenden oluştuğundan yanabilir. Plastikler diğer organik malzemelere benzer yangın davranışları sergiler.
4.1. Fiziksel özellikleri denildiğinde; polimerin kristal, yarı kristal ve amorf denilen şekilsiz yapıları, ısı iletkenliği, ısıl genleşmesi, ısıya karşı dayanıklılığı, erime sertleşme noktası, yanma oranı gibi ısısal davranışları, çözünürlükleri akla gelir.
Bu özellikler sayesinde polimerler kullanımda karşılaşılabilen sert darbelere dayanıklı hale gelerek yapı kimyasalları üretimi için en uygun seçenekler arasına girer. Suya, kimyasal maddelere karşı dayanıklı olan polimer bazlı yapı malzemeleri bu nedenle oldukça popülerdir.
Plastik; karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve diğer organik ya da inorganik elementlerin oluşturduğu monomer adı verilen; basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir.
Polimerlerin karakteristik özellikleri arasında düşük yoğunluklu, düşük dayanımlı ve yüksek mekanik sönümleme özellikleri gösterilebilir. Polimerler, genellikle düşük ve yüksek sıcaklıklara karşı direnç gösterememekte ve oda sıcaklıklarında kullanılmaktadırlar.
İlgili 34 soru bulundu
Polimer malzemeler düşük ısıl iletkenlik özelliğine sahip olmasının yanında iyi işlenebilirlik, yüksek elektriksel direnç, yüksek kopma mukavemeti, korozyon direnci ve en önemlisi de düşük maliyet sayesinde endüstride çok geniş uygulama alanlarına sahip malzemelerdir [2].
Kimyasal bozunma polimer üzerinde; solma, kırılganlık, yüzey çatlamaları, terleme, ufalanma (özellikle köpüklerde), koku, yüzey asitliği, yüzeyde madde toplanması, metal bulunan parçalarda korozyon gibi sonuçlara yol açar.
Polietilen çok çeşitli sektörlerde kullanılabilen bir mühendislik plastiğidir. Yüksek kimyasal dirence sahip olan polietilen -50 ile 80 derece aralığındaki sıcaklıklara dayanabilmektedir.
Poliester grubundan olan PET, doğrusal bir termoplastik polimerdir ve çoğunlukla sentetik elyaf, yiyecek paketleme endüstrisi ve özellikle şişeleme gibi alanlarda karşımıza çıkar.
Polimer hammaddesi, polimer molekülünü oluşturan tekli moleküllerdir, yani monomerler. Monomerler, polimerizasyon sürecinde birbirlerine kovalent bağlar oluşturarak, uzun ve kompleks polimer moleküllerini oluştururlar.
Polimerler elektrik ve ısıya karşı yalıtkan melzemelerdir. Elektriğe karşı yalıtkan olmaları kablo yalıtım ve kılıflamasında kullanımının en temel sebebidir. Başka bir nedende kimyasal korozyana ve etkilerine karşı dayanıklı olmasıdır.
moleküllerin kimyasal bağlarla bağlanması sonucu oluşan yüksek molekül ağırlıklı maddelerdir. Günümüzde polimerik malzemeler çok yaygın bir kullanım alanına sahiptir. PVC, naylon ve teflon polimerik malzemelere verilebilecek en basit örneklerdir. Plastik ve kauçuk malzemelerin tümü polimer esaslıdır.
İletken polimerler, elektriksel direnci metallerden yüksek olmasının yanı sıra elektriksel iletim sağlayabilen malzemelerdir. Bu yapıların en büyük avantajı ise metallere kıyasla oldukça kolay proses edilebilmeleridir.
110-120 °C arasında düzgün bir şekilde erir.Camsı geçiş pek gözlenmez. Her türlü malzeme yapımında kullanılabilir. Leğen, kova, masa ,sandalye gibi günlük yaşantımızda kullanılan polimer malzemelerin neredeyse yarısı polietilenden üretilir.
Erime noktası düşük olduğu için 90-110°C sıcaklık aralığı gibi düşük sıcaklıklarda kullanılabilir. Yükleme yapılmadığında 140°C dolayındaki sıcaklıklara dayanabilir.
Polietilen, sarı bir ucu olan mavi bir alevle yavaşça yanar ve bir parafin kokusu ( mum alevi gibi) verir. Alev kaynağının uzaklaştırılmasından sonra malzeme yanmaya devam eder ve bir damla oluşturur.
Özellikle çok dayanıklı bir malzemedir hatta kurşun geçirmez cam yapımında da kullanılmaktadır. Işık geçirgenliği yüksek olup, şeffaf bir malzemedir. Halk dilinde polikarbon olarak bilinir ve evlerimizde damacana su şişesi olarak oldukça yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Sen pet şişenin plastiğine ısı yönelttiğinde bu ısı o noktadaki plastiği eritecek sıcaklığa ulaşamadan içinde bulunan suya geçiyor ve su içinde dağılıyor. Dolayısıyla plastiğin yüzeyinde asla eritecek kadar ısı kalmıyor..
Plastikler; yangın durumunda hızlı yanar, erir ve yanıcı sıvı- lar gibi davranış göstererek yanar fazla duman üretir, zehirli gaz çıkartır ve yüksek sıcaklık oluşturur.
Zararsızdır. 2 numara: HDPE ve polietileni işaret eder. Genelde deterjan ambalajları ve pet sütlerde bulunur. Bu da sağlığa zararlı değildir.
Polimerler doğal (organik) ya da sentetik uzun zincirli yapılardır. Polimerler kozmetik, şampuan ve diğer saç bakım ürünleri, gıda (nişasta, jelatin, sakız vb.), plastik (şişe, oyuncak, ambalaj), kumaş, top, ayakkabı ve DNA'da yer almaktadır. Polimerler katı, sıvı ya da çözelti halinde bulunabilirler.
Öncelikle Polimer kil test edilmiş ve toksik olmadığı onaylanmıştır. Belirtildiği gibi kullanıldığında sizi hasta edecek veya zarar verecek bir şey değildir.
Polimerler doğal (organik) veya sentetik olabilir. Kozmetik, şampuan ve diğer saç bakım ürünleri, kontakt lensler, doğa (yengeç kabuğu, kehribar), gıda (protein, nişasta, jelatin, sakız, gluten), plastik (şişeler, oyuncaklar, vinil kaplamalar, ambalajlar) kumaş, top, ayakkabı ve DNA'nızda bile! yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri