Bazı durumlarda, altta yatan neden tedavi edilirse polinöropati semptomları azalabilir veya tamamen geçebilir. Ancak bazı durumlardaysa, özellikle hastalık ilerlemişse, sinir hasarı kalıcı olabilir.
Polinöropati hastalığında vücuttaki sinirler fonksiyonlarını kaybeder ve ortaya nörolojik kayıplar çıkar. Hastalık sırasında duygu ve hareketleri kontrol etmemizi sağlayan sinirler hasar görebileceği gibi, otonom sinirlerin hasar görmesi de mümkündür.
Polinöropatinin önemli bir nedeni ilaç kullanımıdır, bazı ilaçlar sinirleri olumsuz etkileyebilir, ilaçların kesilmesiyle hastalık yavaş yavaş düzelir.
Polinöropatinin sinirin hangi bölümünü etkilediğine göre ise siniri saran kılıfın hasarına bağlı 'demiyelinizan' veya sinirin ana gövdesinin hasarına bağlı 'aksonal' polinöropatiler vardır. Hastalığın gelişme hızına göre polinöropatiler akut (hızlı) gelişen veya kronik (yavaş gelişen) olarak da ayrılır.
Polinöropatinin tedavisi, temel olarak altta yatan hastalığın veya sinir hasarına neden olan sebebin tedavisi şeklinde oluyor. Kortizon gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar da duruma göre kullanılabiliyor. Eğer tablo, şeker hastalığına bağlı geliştiyse kan şekerini kontrol altına almak en önemli adım.
İlgili 21 soru bulundu
Bazı vakalarda nöropatik ağrı kendiliğinden geçebilir ama bazı vakalarda ise aylar yıllar sürebilir. Ağrılar zamanla sinir hücre kılıfında yapısal değişiklikler oluşturur ve ağrıyı kalıcı hale getirir. Herkese faydası dokunabilen tek bir tedavi yöntemi yoktur. Bazen ilaçlarla, bazen aktivitelerle ilerlenir.
Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.
Polinöropati için ideal olan üç ana egzersiz türü vardır: aerobik, denge ve esneme. Egzersizlere başlamadan önce, dinamik esneme ile kaslarınızı ısıtmanız gerekir.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Nöropatik ağrı için uygulanacak tedavi, neden olan mevcut hastalığın süresiyle ilgili değildir. Diyabetik nöropatide olduğu gibi hastalık devam etse de çeşitli yöntemlerle nöropati kontrol altına alındığında belirli bir süre sonra nöropati tedavisi kesilirken, diyabetin tedavisi ömür boyu sürer.
Polinöropatinin yaygın olarak bilinen nedeni şeker hastalığıdır. Bunun ile birlikte hipotiroidizm, alkol kullanımı, kemoterapi için kullanılan ilaçlar, kanser hastalıkları, enfeksiyon, karaciğer ya da böbrek yetmezliği, B1, B12 vitamin yoksunluğu ve ağır metal zehirlenmesi gibi türlü sebepler olabilmektedir.
Nöropatik ağrılar da benzer şekilde sinir sistemindeki lezyonlarda bozukluk olduğunu gösteren uyarıcı ağrılardır. Sinir hücresindeki hasar bölgede yapısal değişiklikler meydana getirir ve ağrının kalıcı hale gelmesine neden olur.
Polinöropati, sinir sisteminin periferik bölgelerini etkileyen bir hastalıktır. Sinirler, vücudun farklı bölgelerine iletişim sağlar ve hareket, duyu ve otonom fonksiyonları kontrol eder. Polinöropati, sinirlerin hasar görmesi veya işlevlerinin bozulması sonucunda ortaya çıkar.
Romatoid artrit, Sjögren sendromu, PAN, SLE gibi hastalıklarda çok sık nöropati görülür. Kalıtsal nöropatiler: Kalıtsal nedenlere bağlı olarak gelişen bu nöropatiler, çocukluk çağında başlamakta ve ilerlemektedir. En sık görülen örneklerden biri Charcot- Marie-Tooth hastalığıdır.
Kronik inflamatuar demyelinizan polinöropatiler (CIDP), bağışıklık sisteminde meydana gelen anormallikler neticesinde çevresel sinir liflerinin etrafındaki miyelin kılıfın zarar görmesi sonucunda ortaya çıkar. Edinsel hastalık kategorisinde yer aldığı için uygun tedavi yöntemleri çerçevesinde tedavi edilebilmektedir.
Nöropatik ağrı türleri de öncelikle periferik (çevresel) ve santral olarak ikiye ayrılabilir. Periferik nöropatik ağrı türü, her tür çevresel sinir hasarlarını içerir, örneğin diyabet ve diğer nedenlere bağlı her tür polinöropati, sinir sıkışmaları, sinir yaralanmaları, injeksiyon nöropatileri, sinir kesileri gibi.
Sinir hücrelerinin sürekli bir hasarı değil, yalnızca basit, geçici bir hasarıdır.
Doku ağrılarından farklı olarak nöropatik ağrılar gece ortaya çıkar ve artar. Üstüne üstlük sadece ağrı değil uykusuzluk ve buna bağlı olarak gelişen başka sorunlarda ortaya çıkabiliyor.
Eğer şikayetler ileri düzeyde değilse hastanın şikayetleri genellikle kendiliğinden bir ay içinde düzelir.
Nöropatiyi tedavi etmenin birkaç yolu vardır. Bu tedaviler arasında ilaç, cerrahi, akupunktur, masaj terapisi, kayropraktik bakım, egzersiz, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yer alır. Periferik nöropati uyuşukluk, karıncalanma, yanma ağrısı, halsizlik ve bazen felce neden olur.
Polinöropati (PNP) değişik hastalık ve nedenlere bağlı olarak kol ve bacaklarımızda bulunan, his ve motor hareketleri sağlayan sinirlerin simetrik şekilde tahribata uğraması sonucunda ortaya çıkar. Bu durumun en sık görülen şekli diyabette rastlanan polinöropatidir.
Nöropatik ağrı tedavisi çok yönlüdür, çeşitli ilaçlar ve ilaca yanıtsız hastalarda girişimsel tedavi alternatifleri vardır. Tedavide özel sara ilaçları, ritim bozukluğu ilaçları, özgün kas gevşeticiler, morfin türevi ilaçlar, lokal anestezikler kullanılabilir.
Nöronlar, hasar gördüklerinde özellikle gliyaların yardımıyla, kendilerini yenileyebilirler. Hatta belli bölgelerdeki (özellikle koku bölgesi ve hipokampüsteki) nöronlar, henüz tam olarak olgunlaşmadıkları için çoğalabilirler ve görev yerlerine göç edebilirler.
Periferik sinirler beyni ve omuriliği kaslara, cilde ve iç organlara bağlayan karmaşık bir ağ oluştururlar. Bu sinirlerin hasar görmesi, beyin ile vücudun diğer bölümleri arasındaki iletişimi kesintiye uğratarak kas hareketlerini zayıflatabilir, kol ve bacaklardaki normal hissi önleyebilir ve ağrıya neden olabilir.
İnsanlarda sinir hücrelerinin yenilenme sürecinin tam olarak durduğunu söylemek doğru olmasa da sinir hücrelerinin kendini yenileme yeteneği çok sınırlıdır. Vücudumuzdaki her hücre belli bir amacı gerçekleştirmek üzere özelleşmiştir. Ancak başlangıçta herhangi bir amaçları yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri