Uzay sondası, Dünya'nın çekim alanından kurtulup, Ay'a, diğer gökcisimlerine, gezegenlerarası ya da galaksilerarası uzay boşluğuna gönderilerek veri toplamaya yarayan robotik uzay aracı ve bu aracın yerine getirdiği göreve verilen addır. Halihazırda etkin durumda yaklaşık 20 uzay sondası görev yapmaktadır.
İnsanoğlu gizemli bulduğu Güneş‟i daha yakından tanımak için, uzaydan gözlem çalışmalarına 2 Ocak 1959 yılında Sovyetler Birliği‟nin Ay‟a gönderdiği LUNA 1 uydusu ile başlamıştır.
Uzay sondası: Uzaktan kumanda ile uzaya gönderilen ve uzay araştırmalarında kullanılan araçtır. Özellikle toprak ve atmosfer analizi yaparken, ilgili bölge hakkında fotoğraflar çeker.
MUFS Projesi kapsamında milli teknolojilerle fırlatılan ilk yerli sonda roketi 130 kilometre irtifaya çıkarak, uzayın sınırı kabul edilen 100 kilometre çizgisini aştı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı projesiyle ilk yerli sonda roketi, uzay sınırını geçen ilk Türk aracı oldu.
Ay'a, gök cisimlerine, gezegenlerarası ya da galaksilerarası uzay boşluğuna gönderilerek veri toplamaya yararlar. Uzay sondalarının içinde astronot bulunmaz. Bundan dolayı insansız uzay aracı olarak da bilinmektedirler. Uzan sondaları topladıkları verileri, genellikle radyo sinyalleri aracılığıyla Dünya'ya iletir.
İlgili 18 soru bulundu
Uzay sondaları, içinde kimsenin bulunmadığı, uzayı ve genellikle diğer gezegenleri, asteroitleri, kuyruklu yıldızları ve diğer gök cisimlerini keşfetmek ve bilgi toplamak için üretilmiş robotik uzay araçlarıdır.
Uzay sondaları, uzay boşluğuna gönderilen ve veri toplamaya yarayan robotik araçlardır. Günümüzde 20'ye yakın uzay sondası görev yapmaktadır. Dünya dışına gönderilen bu araçlar tekrardan Dünya'ya geri dönmezler. Uzay mekikleri uydu gibi bazı yükleri yörüngeye taşımakla görevlidirler.
Bu araçlar hakkında merak edilen, uzay sondası içinde insan var mıdır sorusuna ise hayır cevabı verilebilir. İnsansız uzay aracı olarak da bilinen uzay sondasının içinde bu nedenle astronot olmaz.
Roketsan tarafından ileri mühendislik teknolojileri ile geliştirilen sonda roketi, İğneada'dan başarıyla fırlatıldı.
Fédération Aéronautique Internationale (FAI) tarafından yapılan tanımlamaya göre ise uzayın deniz seviyesinden itibaren yaklaşık 100 kilometre yüksekte başladığı kabul ediliyor.
Uzay sondası, Dünya'nın çekim alanından kurtulup, Ay'a, diğer gökcisimlerine, gezegenlerarası ya da galaksilerarası uzay boşluğuna gönderilerek veri toplamaya yarayan robotik uzay aracı ve bu aracın yerine getirdiği göreve verilen addır.
Moskova sokaklarından toplanan melez bir köpek olan Layka, 3 Kasım 1957 tarihinde fırlatılan Sputnik 2 uzay aracının yolcusu olarak seçildi.
Uzay Yarışı, yapay uyduların öncü fırlatmalarını, Ay'a, Venüs'e ve Mars'a robotik uzay sondalarını ve alçak Dünya yörüngesinde ve nihayetinde Ay'da insanlı uzay uçuşunu getirmiştir. Sol üstten saat yönünde: Sputnik 1 uydusunun bir modeli. Ay'daki astronot Buzz Aldrin. Apollo 11 görevinde Saturn V roketi havalanıyor.
Ardından 1958'de ABD, Explorer 1 adındaki sondayı uzaya gönderdi. Explorer 1'in görevi, Dünya'nın çevresindeki radyasyonu ölçmekti. Yaklaşık 4 ay boyunca Dünya'nın çevresindeki yörüngesinde kalarak topladığı bilgileri iletti. Yeryüzüne ilettiği son bilginin ardından 12 yıl kadar daha yörüngesinde kaldı.
Uzay aracı ya da uzay gemisi, Dünya'nın atmosferi dışında, özellikle dış uzayda çalışmak üzere tasarlanmış araç ya da makinedir.
Sputnik 1 (Rusça: Спутник-1), Dünya'nın ilk yapay uydusu. Sputnik serisinden ilk uzay aracı. SSCB tarafından 4 Ekim 1957'de yörüngeye oturtuldu. Sputnik 1'in uzaya gönderilmesi soğuk savaş yıllarında gerçekleşti ve süper güçler arasında yeni bir rekabet olan Uzay Yarışı'nı başlattı.
Sonda roketleri istenilen görevlerde taşıdığı faydalı yük diye adlandırılan cihazlar sayesinde atmosferik ve fiziksel parametreleri ölçebilen ve bilimsel deneylerin yapılmasını sağlayan roketlerdir. Genel hatlarıyla motor, gövde ve faydalı yük kısımlarından meydana gelirler.
Voyager 1, Voyager programı kapsamında NASA tarafından dış Güneş Sistemi'ni ve Güneş'in heliosferinin ötesindeki yıldızlararası uzayı araştırmak için 5 Eylül 1977'de fırlatılan uzay sondasıdır.
Sonda sistemleri, yer çekiminin etkisiyle balistik yörünge izleyen yörünge altı roketlerdir. Sonda roketleri birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Bunlara uzaya düşük maliyetli erişim, mikro-yerçekimi ortamında yapılan deneyler, atmosfere geri giriş deneyleri, hipersonik testler ve hedef sistemleri de dahildir.
Bunu sağlamak amacıyla çeşitli sondalar çeşitli görevlerde kullanılmak üzere uzaya yollanıyor. Bunlar arasında en önemlilerinden bazıları bilindiği gibi; Cassini, Dawn, Voyager, Pioneer ve New Horizons'dur. Bu sondalar sık sık uzay sondaları ne işe yarar gibi düşünceleri akıllara getirebilir.
uzay sondaları başka gezegenlerin yüzeyine iniş yaparak bilgi toplar, yapay uydular ise haberleşme görüntüleme vb alanlar için kullanılan uydulardır. uzay sondaları başka gezegenlerin yüzeyine iniş yaparak bilgi toplar, yapay uydular ise haberleşme görüntüleme vb alanlar için kullanılan uydulardır.
Uzay araçlarıyla iletişim radyo dalgaları kullanılarak sağlanıyor. Her uzay aracında radyo dalgalarını alan ve radyo dalgaları yayan sistemler bulunuyor. Uzay araçları tarafından gönderilen sinyaller ise Dünya üzerindeki çok büyük antenler tarafından algılanıyor.
Astronotların Ay ortamında hayatlarını devam ettirebilmesi için gerekli şeylerin yanı sıra itki sistemleri ve yakıt tankları içeriyordu. Kütlece komuta modülünün yarısı kadar olan bu modül, astronotların Ay'ın yüzeyinden komuta modülüne geri dönmesini sağladıktan sonra Ay'ın yörüngesinde bırakıldı.
En yaygın insansız uzay gemileri robotik uzay gemileri, insansız yeniden ikmâl araçları, uzay sondaları ve uzay rasathaneleridir. Her insansız uzay gemisi robotik olmamaktadır. Meselâ uzaya yollanan bir yansıtıcı top, robotik değildir.
Uzay yolculuğu alanında fırlatma aracı ya da taşıyıcı roket bir görev-yükünü Dünya'nın yüzeyinden uzaya taşımak için kullanılan bir rokettir. Bir fırlatma sistemi fırlatma aracından, fırlatma rampasından (İng:launch pad), ve diğer çeşitli altyapı bileşeninden oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri