Polinöropati hastalığında vücuttaki sinirler fonksiyonlarını kaybeder ve ortaya nörolojik kayıplar çıkar. Hastalık sırasında duygu ve hareketleri kontrol etmemizi sağlayan sinirler hasar görebileceği gibi, otonom sinirlerin hasar görmesi de mümkündür.
Bazı durumlarda, altta yatan neden tedavi edilirse polinöropati semptomları azalabilir veya tamamen geçebilir. Ancak bazı durumlardaysa, özellikle hastalık ilerlemişse, sinir hasarı kalıcı olabilir.
Polinöropatinin tedavisi, temel olarak altta yatan hastalığın veya sinir hasarına neden olan sebebin tedavisi şeklinde oluyor. Kortizon gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar da duruma göre kullanılabiliyor. Eğer tablo, şeker hastalığına bağlı geliştiyse kan şekerini kontrol altına almak en önemli adım.
Bilek sinirlerinin sıkışması sonucu ortaya çıkan karpal tünel sendromu en yaygın görülen tuzak nöropati çeşididir. Kaslarda meydana gelen güçsüzlüğün ilerlemesi ile işgücü ve beceri kaybı gibi günlük yaşamı sekteye uğratacak problemler meydana gelebilir.
Polinöropati; erken teşhis edildiğinde ve altında yatan nedenler belirlendiğinde daha kolay tedavi edilebilen, doğru tedavi planı ile ilerlemesi yavaşlatılabilen bir rahatsızlıktır. Eğer altta yatan nedenler kesin olarak saptanabiliyorsa, kalıcı olarak tedavisi bile mümkündür.
İlgili 20 soru bulundu
Kanser hastalarında polinöropati yaygın olarak görülen bir durumdur. Hatta bazı hastalarda kanser tanısı konmadan önce polinöropati tanısı konur ve nedeni araştırılırken altta yatan nedenin kanser olduğu ortaya çıkar. Buna 'paraneoplastik sendrom' denilmektedir.
Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.
Periferik nöropati kendiliğinden düzelen bir durum değildir. Mutlaka kaynağı bulunmalı ve tedavi sürecine başlanmalıdır. Aksi takdirde bir çok vakada zaman içinde kötüleşerek vücut içinde yayılmaya ve daha ağır komplikasyonlara yol açmaya devam eder.
Nöropatiyi tedavi etmenin birkaç yolu vardır. Bu tedaviler arasında ilaç, cerrahi, akupunktur, masaj terapisi, kayropraktik bakım, egzersiz, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yer alır. Periferik nöropati uyuşukluk, karıncalanma, yanma ağrısı, halsizlik ve bazen felce neden olur.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Polinöropati için ideal olan üç ana egzersiz türü vardır: aerobik, denge ve esneme. Egzersizlere başlamadan önce, dinamik esneme ile kaslarınızı ısıtmanız gerekir.
Nöropatik ağrı için uygulanacak tedavi, neden olan mevcut hastalığın süresiyle ilgili değildir. Diyabetik nöropatide olduğu gibi hastalık devam etse de çeşitli yöntemlerle nöropati kontrol altına alındığında belirli bir süre sonra nöropati tedavisi kesilirken, diyabetin tedavisi ömür boyu sürer.
Nöropatik ağrı türleri de öncelikle periferik (çevresel) ve santral olarak ikiye ayrılabilir. Periferik nöropatik ağrı türü, her tür çevresel sinir hasarlarını içerir, örneğin diyabet ve diğer nedenlere bağlı her tür polinöropati, sinir sıkışmaları, sinir yaralanmaları, injeksiyon nöropatileri, sinir kesileri gibi.
Bu içeriği ortalama 5 dakikada okuyabilirsiniz. Guillain-Barre Sendromu, sinir sisteminde meydana gelen, vücutta kas güçsüzlüğüne, refleks kaybına, uyuşmaya, karıncalanmaya sebep olan ve geçici felç hali yaratabilen tedavi edilebilir bir nörolojik hastalıktır.
Enfeksiyon, metabolik bozukluk, travma, toksin kaynaklı veya genetik nedenlere bağlı olarak periferik sinirlerde meydana gelen hasarlar ile ortaya çıkan nöropati; ayaklarda ve ellerde uyuşma, yanma, ağrı ve kuvvet kaybına neden olabiliyor.
Nöropatik ağrılar da benzer şekilde sinir sistemindeki lezyonlarda bozukluk olduğunu gösteren uyarıcı ağrılardır. Sinir hücresindeki hasar bölgede yapısal değişiklikler meydana getirir ve ağrının kalıcı hale gelmesine neden olur.
Sinir sistemi fonksiyonlarının en iyi şekilde olması için özellikle B12 vitamini, tiamin, niasin, pridoksin, E vitamini, bakır ve folik asit önemlidir. Bu bozuklukların önlenebilir ve tedavi edilebilir özellikte olması bu konunun önemini arttırmaktadır.
Doku ağrılarından farklı olarak nöropatik ağrılar gece ortaya çıkar ve artar. Üstüne üstlük sadece ağrı değil uykusuzluk ve buna bağlı olarak gelişen başka sorunlarda ortaya çıkabiliyor.
Sonuç olarak, nöropatik ağrı yaşayan kişilerde B vitamini eksikliği olasılığı değerlendirilmelidir. Bu vitaminlerin yeterli alımı için doğru beslenme ve takviyeler önerilir. Ayrıca, nöropatik ağrı tedavisinde vitamin takviyelerinin faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Sinir hasarında ilk şikayet ayakta güçsüzlüktür. Yürürken ayak yere takılıyormuş gibi olur.Ani veya yavaş bir şekilde başlayan şikayetler giderek artar. Ağır hasarlarda düşük ayak gelişebilir. Ayrıca ayak sırtının ve bacağın ön yan yüzünde uyuşukluk görülebilir.
Diyabetle ilişkili bir tür sinir hasarı olan diyabetik nöropati cinsel sorunlara neden olabilir. Cinsel organlarda uyuşma, ağrı veya his kaybı da oluşabilir. Bu, erektil disfonksiyona (ED) yol açabilir.
Görüldüğü üzere, hastalıklar birbirini çok kolay tetikler ve etkiler. Nöropatik ağrı psikolojik değildir ama ağrılar sonrası psikoloji alt üst olur. Nöropatik ağrılar beraberinde çoğunlukla depresyon getirir. Depresyon da beyne bağlı psikolojik bir rahatsızlıktır.
Nöronlar, hasar gördüklerinde özellikle gliyaların yardımıyla, kendilerini yenileyebilirler. Hatta belli bölgelerdeki (özellikle koku bölgesi ve hipokampüsteki) nöronlar, henüz tam olarak olgunlaşmadıkları için çoğalabilirler ve görev yerlerine göç edebilirler.
Bir sinirde hasar olması, beyine giden ya da beyinden çıkan sinyallerin iletimini durdurabilir. Bu durum da kasların çalışmasını engelleyerek, o sinirin ulaştığı alanda bir hissizlik oluşmasına neden olabilir. Sinir lifleri bozulduğunda, sinirin beyinden en uzak olan ucu ölür ve yalıtımda herhangi bir bozukluk oluşmaz.
Müdahale ne kadar gecikirse sinirin iyileşme oranı da o kadar azalmaktadır. Sinir tamir edildiği zaman kesinin üzerindeki sağlam kısım aşağıya, yani hasara doğru ilerler. Bu büyüme günde 1 milimetre, ayda 3 cm, yılda ise 36 cm'ye kadardır. Sinirin iyileşmesi sonrası kaslarda yeniden hareket başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri