Poliplerin neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Herkeste görülebilen poliplerin oluşmasında risk faktörleri bulunmaktadır. Kontrol altında tutulmayan tip2 diyabet hastalarında polip gelişimi daha sık görülmektedir.
Kalın bağırsak polipleri herkeste ve her yaşta görülebilir. Ancak çoğunlukla, 40 yaşın üzerindeki kişilerde daha sık görülmektedir. 40 yaşından sonra ise risk, her on yılda ikiye katlanmaktadır.
Stres, ileri yaş, hareketsiz yaşam, dengesiz beslenme, aşırı kilolu olma ve sık alkol kullanımı bağırsakta polip oluşumu riskini arttırır. Bunların haricinde tüm polip türleri için genetik yatkınlık ve ailede kanser geçmişinin bulunması, polip oluşumuna zemin hazırlayan nedenler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır.
Poliplerin oluşma nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat polip riskini arttıran bazı durumlar söz konusudur. Rahimde olan endometrial poliplerde fazla olan östrojenin tetiklediği söylenebilir. Bazı kanser tedavisinde kullanılan ilaçların da polip riskini arttırdığı gözlemlenmiştir.
Burun içinin ayrıntılı muayene ile görüntülenmesi ile burunda polip olup olmadığı anlaşılır. Normal burun etleri ile anormal olan burun etlerinin görünüşleri birbirinden farklıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Sağlıklı beslenme kurallarının biri olan liften zengin yiyeceklerin tüketimi, Akdeniz diyeti ve birinci derecede akrabalarında polip öyküsü bulunan kişilerin 50 yaş sonrası düzenli kolonoskopi yaptırmasının da polip riskini önemli oranda azalttığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof.
Safra Kesesi Polipleri Kendiliğinden Geçer mi? Kolesterol polipleri ise safra içeriğine bağlı olarak bazen kendiliğinden yok olabilirler. Gerçek safra kesesi polipleri ise kendiliğinden yok olmaz.
Rahim polipleri nadiren 20 yaşın altındaki kadınlarda görülür. Aşırı kilolu veya obezseniz, yüksek tansiyonunuz(hipertansiyon) varsa veya meme kanseri tedavisi için tamoksifen kullanıyorsanız rahim polipleri geliştirme ihtimaliniz artabilir.
Rahim içi poliplerin belirtileri; adet düzensizlikleri, kısırlık ve kasık ağrısıdır. Adet düzensizlikleri; yoğun adet kanamaları ve ara kanamalar şeklinde olmaktadır. Rahim içi polipi olan kadınların %70 inde adet düzensizliği görülmektedir. Polip kanamasının en sık görülen şekli ara kanamalardır.
Klinik çalışmalarda, bağırsak polipleri, erişkin yaş grubunun % 1-12' sinde ve 70 yaştan sonra ise nüfusun % 40'ında görülürler. Elli yaşlardaki kişilerde, erkeklerde % 25, kadınlarda % 15 oranında görülmektedir. Bu poliplerin % 25' inin kalın bağırsak kanseri yönünden yüksek riskli olduğu belirtilmektedir.
Endometrial polip tanısı koyabilmek için gelişmiş bir ultrason cihazına ve bu konuda tecrübeli bir jinekoloğa ihtiyaç vardır. Ultrason ile tam tanı konamayan durumlarda rahim içine serum fizyolojik verilerek yapılan bir test (SİS) ile tanı doğrulanabilir. Rahim filmi (HSG) çekilerek rahim polipleri tanınabilir.
Rahim içi polipler tekrarlar mı? Histerektomi ile yapılan rahim içi polip tedavisi haricinde, poliplerin tekrarlama olasılığı bulunmaktadır. Çeşitli çalışmalar, menopoz öncesi kadınlarda endometriyal poliplerin tekrarlama riskinin %15 ile %43 aralığında olduğunu göstermiştir.
Rahim ağzında yerleşim gösteren polipler muayene esnasında saptanırken, rahim içindeki poliplerin teşhisi için adet döneminde ultrason yapılması yeterli olur. Kimi zaman teşhis 3 boyutlu ultrason, rahim filmi ya da rahim içerisine steril su verilerek netleştirilir.
Rahim içi polipler genellikle adet dönemlerinde ağrıya neden olabilir. Yine aynı yerde oluşan bir diğer sorun ise cinsel ilişki sırasında yaşanır. Servikal polipler vajinal ilişki sırasında veya sonrasında kanamaya yol açabilir. Polipler ağrı yapmamaları ve hissedilmemeleri nedeni ile yıllarca fark edilemez.
Eğer villöz polip 2 santimetreden büyük ise hastaların %55'inde bağırsak kanseri gelişir. Benzer şekilde düz poliplerde, saplı poliplere göre kanser gelişim riski daha yüksektir. Eğer bu polipler kansere daha dönüşmeden çıkartılabilirse bağırsak kanseri gelişimi de önlenmiş olur.
Polipler, içi boşluklu organlarımızın yüzeylerini örten tabakada meydana gelen, çoğunlukla kabartı şeklinde olan anormal doku büyümeleridir. Sıklıkla küçük ebatlıdırlar ve iki farklı formda görülürler. Bunlardan biri mantara benzer. Diğeri ise daha düz bir formdadır ve çevresine göre hafif bir tümseği vardır.
Rahim içerisindeki polipler düzensiz ve kahverengi kanamalar sebep olabilir. Eğer yeterince büyükse (genellikle 1 cm veya daha fazla) gebe kalmaya engelleyebilir ya da düşüklere neden olabilirler. Bu nedenle poliplerin cerrahi uygulamalar ile alınması gerekir.
Poliplerden rahim kanseri nadiren de olsa gelişebiliyor. Bu durumda poliplerin alınması büyük önem taşıyor.
Polip Ameliyatı ne kadar sürer ve sonrası
Normal şartlarda işlem 10-15 dakika sürer. ve sonrasında hasta uyandıktan ve kendine geldikten sonra 1-2 saat içinde hastaneyi terkeder. Ertesi gün normal hayatına devam eder ve işlemden sonra birkaç gün az az kanaması olabilir.
Miyomlar, adet dönemi sırasında ağrılı adet kanamaları, pelvik ağrı ve basınç gibi belirtilere yol açabilirler. Polipler: Polipler, vücudun birçok farklı bölgesinde oluşabilen küçük, et benzeri büyümelerdir.
Poliplerin çoğu herhangi bir belirti vermemekle birlikte sperm geçişine, embriyo tutunması ve gelişmesine engel olarak hamile kalmayı zorlaştırabilir, gebelik sırasında ise düşüğe yol açabilirler.
KALIN BAĞIRSAK POLİBİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ ? Kalın bağırsak Polipleri genellikle iyi huylu olmasına karşın kalın bağırsak kanserleri ile olan ilişkisi kesin olarak gösterilmiştir. Kalın bağırsak kanserlerinin %90 dan fazlası Polip zemininde gelişir. Bir Polipin kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre gerekir.
Poliplerin çoğu iyi huylu yapılardır fakat polipler nedeniyle nadiren rahim kanseri gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen şikayetlere yol açan veya rahim kanseri açısından riskli görülen polipler cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
Endometriyal polip, rahmin iç kısmını döşeyen endometrium tabakasından kaynaklanan, yüzeyden kabarık lezyonlardır. Bu lezyonlar şekil itibariyle cilltteki et benlerine benzer görünümdedir. Endometriyal polipler hem üreme çağında, hem de menopoz sonrasında saptanabilirler.
Polipin çeşit ve sayısına göre yapılan işlem değişebilmektedir. Polipektomi: Forseps veya tel döngü ile polipin kalın bağırsaktan çıkartılmasıdır. Polip 1 santimetreden daha büyükse, polipin çevre dokulardan uzaklaştırılması ve izole edilmesi için bir sıvı enjekte edilerek işlem gerçekleştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri