Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Avukat Sami Güleçyüz 'Herhangi bir video veya fotoğraf çekimi yasak. Biz kolluk kuvveti değiliz. Tam tersine fotoğraf veya video çekmek kanunda verilen görevler içinde sayılmıyor' dedi.
Uygulamaya göre, her vatandaş trafik ihlali yapan araçların fotoğrafını veya videosunu çekerek o sürücüye ceza yazdırılmasına yardımcı olabilecek.
E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulama
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Tasarı yasalaşınca trafik ihlalini fotoğraf ya da görüntüyle belgeleyen vatandaşlar, kusurlu sürücüye ceza yazılmasını sağlayabilecek. *Milletvekillerine trafik cezası yazılmayacak!
Çağdaş Hukukçular Derneği, polislerin görüntülerinin alınmasını yasaklayan Emniyet Genel Müdürlüğü “genelgesini” paylaştı. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, eylemler sırasında polislerin görüntülerini ya da seslerini kaydetmek yasaklandı.
İlgili 31 soru bulundu
En az bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası
"Kişinin, rızası dışında fotoğraf yahut videosunun çekilmesi, TCK 134'te düzenlenmiş olan 'özel hayatın gizliliğini ihlal' suçunu oluşturur.
Hukuki bir durumun tespiti amacıyla polisi kamera kaydına almanız halinde bunun suç teşkil etmeyeceği kanaatindeyim. Ancak çektiğiniz görüntülerin içeriğine göre özel hayatın gizliliğini ihlalden veya direnme durumunuza göre mukavemetten ceza alabilirsiniz.
EDS kameralarının algılama mesafesi
EDS sisteminde kural ihlali yapan araçlar sensörler ile tespit edilmekte ve ceza uygulanmaktadır. 7x24 kesintisiz olarak DSLR (Dijital tek mercekli refleks) kamera teknolojisi ve Machine Vision teknolojisi ile video kaydı alınmakta ve görüntüler depolanmaktadır.
Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Otoyollara kurulu 7/24 denetim sağlayan radar mekanizmaları da hız limitine uymayan araçlara trafik cezası kesebilmektedir. Bu yöntemle kesilen cezaların e-devlet sistemine işlenmesi 3 ila 7 iş günü sürmektedir. Cezanın tarafınıza tebliği ise 10 iş gününü bulmaktadır.
İmza atmadığın ceza pekala adresine de tebliğ edilebilir. Yaptırım, uygulama bakımından hiçbir farkı yoktur.
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir. Trafik cezası fiyatları suç durumuna göre değişebilmektedir.
Başvurduğunuz Yer karakol ya da Jandarma komutanlığıysa;
Polis tutanak tutmak istemezse, kendisine mutlaka tutanak tutması gerektiğini, bunu yapmaması halinde cezai işlem uygulanacağını hatırlatın ve görevini ihmal ettiğini söyleyin.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Bu haliyle yasal dayanaktan yoksun bir uygulamaya bağlı olarak kolluk biriminin ceza kesmesi de mümkün değildir. Kesilen cezalar mutlaka yargıya taşınmalıdır.”
Aksaray'da trafik ekipleri, yaya geçidine park edilen polis aracına ceza yazdı.Emniyet'ten yapılan açıklamada hiçbir kurum, kişi ayırt edilmeksizin kusurlu görülen araçlara gerekli cezai işlemlerin uygulandığı vurgulandı.
Alkollü araç kullanma sebebiyle adli para cezasına mahkum olmak hem polisliğe hem de bekçiliğe atanmaya engel teşkil etmemektedir. Ancak konu polis ve bekçi kadrosuna atamayla ilgili olduğundan, ayrıca güvenlik soruşturması bağlamında değerlendirme yapılması gerekmektedir.
Polis, müdahaleden önce telsizle MOBESE merkezine bilgi veriyor. MOBESE yetkilileri de görüntüleri izleyerek polis müdahalesiyle hareket eden sürücülere herhangi bir ceza uygulamıyor.
Mesaj Yolu ile Trafik Cezası Sorgulama
Sorgulama yapmak istediğiniz plaka kodunu, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı mesaj kısmına yazıp 1189'a SMS yollayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Kişinin haberi olmadan ses kaydı veya görüntü kaydının alınması, fotoğrafının çekilmesi veya videosunun çekilmesi Türk Ceza Kanunu'na göre suç teşkil eder. Dolayısıyla ses, görüntü kaydı alan kişilerin elde ettiği verilerin hukuka aykırı olmasının yanı sıra bu eyleminin suç teşkil etmesi de söz konusu olabilecektir.
TERS YÖN CEZASI PLAKAYA YAZILIR MI? Günümüzdeki teknolojilerle beraber trafik denetimleri daha da arttı. Mobese gibi kamera sistemleri ile ters yön ihlalleri tespit edilebilmektedir. Daha sonra aracın plakasına ilgili ceza tutarı yazılabilir.
Gizli/izinsiz bir şekilde alınan ses, fotoğraf veya video kayıtları, belli usullere riayet edilerek hukuka uygun bir şekilde elde edildikleri takdirde özel hukuk davalarında ve ceza yargılamalarında delil değerine sahiptir.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Danıştay 10. Dairesi, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün polislerin görüntülerinin alınmasını yasaklayan genelgesine "dur" dedi. Karar oybirliğiyle alındı. Söz konusu genelgenin haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığı vurgulanarak, temel hak ve hürriyetlerin sadece kanunla sınırlandırılabileceği belirtildi.
Türk Ceza Kanunu 278'nci madde 1'nci fıkrasında diyor ki 'İşlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyenler 1 yıl hapis cezasıyla cezalandırılır. ' Dolayısıyla suçu görüp de bununla ilgili elinde kamera kaydı, fotoğraf varsa bunu kamu makamlarına, adli birimlere bildirmemek suç.
Konuyla ilgili ise Duman, şu bilgileri verdi: “Kişinin izinsiz olarak özel hayatının gizliliğini ihlal edecek nitelikte fotoğraf/video çekimine maruz kalması halinde 6 ay içerisinde Cumhuriyet Başsavcılığına yahut kolluk kuvvetlerine şikayetini bildirmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri