Salatalık hem çok faydalı bir besin ve hem de çok lezzetli bir besindir. Salatalık aynı zamanda gaz problemine de iyi gelmektedir. Yine de salatalığın besin değeri düşüktür.
Nane çayı mide gazına en etkili çözümdür. Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Salatalık da bazı zamanlarda gaz oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle dikkatli yemek gerekir. Özellikle de fazla salatalık tüketimi, emziren annelerde ve bebeklerde şişkinlik ve gaz oluşumuna neden olabilir.
Özellikle yemeklerden sonra meydana gelen gaz problemi sindirim sisteminin her gıdayı sindirememesi nedeniyle meydana gelir. Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
Mide Gazını Alan Meyveler
Sindirim sistemini rahatlatan meyveleri çilek, kuru kayısı, erik, yaban mersini, ananas, kavun, kivi, avokado, muz, portakal ve karpuz olarak sıralayabiliriz. Bu meyveleri tüketerek midenizdeki gazdan kurtulabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
FODMAP adı verilen karbonhidratlar, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir. Bunun için yüksek FODMAP içeren (buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, elma, armut ve karpuz) uzak durulması önerilir.
Gazlı içecekler fazla tüketildiğinde mide gazı daha da artar. Bu da şişkinliğe, hareketlerin kısıtlanmasına ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Gazlı içecekler tüketmek yerine şişkinliği giderecek limonlu su, salatalık suyu veya nane çayı gibi sağlıklı alternatiflere yer verebilirsiniz.
Yetişkinlerde genel olarak marul çok fazla tüketilmesi ile beraber gaz ve şişkinlik yapabilir. Bu sebepten dolayı doğal olarak emzirme dönemindeki anneler için de bu durumun yaşanabileceğini ifade etmek gerekir.
Fasulye, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz, armut, elma, şeftali, kuru erik, tam buğday ve kepek oldukça fazla lif içerir ve fazla tüketilmesi gaz oluşumuna neden olur.
Salatalıkta bulunan cucurbitacin maddesi bazı insanlarda hazımsızlığı körükleyebilir. Özellikle hassas bir sindirim sistemi olanlarda bu durum daha belirgin hale gelir. Bunun neticesinde şişkinlik ve gaz ortaya çıkar.
Salatalık vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin bir sebzedir. A, B, C, K vitaminleri ve potasyum, magnezyum, fosfor yönünden besin değerleri ile öne çıkmaktadır. Salatalık vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra lifli bir gıda olması sebebiyle mide ve bağırsaklar açısından da olumlu etkilere sahiptir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Hızlı yemek yiyen kişilerde mide gazı problemi daha çok görülür. Çünkü hızlı yemek yemek kişilerin hava yutmasına neden olur. Ayrıca stres nedeniyle de mide stresten etkilenerek gaz oluşumu yapar. Mide gazına en çok yol açan neden ise aşırı yağlı, asitli, ve baharatlı gıdalar tüketmektir.
Hava yutulması (Aerofaji) midedeki gazın en önemli nedenidir. Herkes yemek yerken veya su içerken az miktarda hava yutar. Fakat hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sakız çiğnemek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak yutulan hava miktarını arttırır.
Pişmiş ve Çiğ Domates Yemek Gaz Yapar mı? (
Bu özelliği sayesinde de bağırsaklara faydası bulunmaktadır. Çiğ ve pişmiş domatesin gaz yapıp yapmadığı araştırıldığında herhangi bir sorun oluşturmadığı görülür.
Brokoli, soğan, karnabahar, lahana, greyfurt, portakal, limon gibi sebze ve meyveler gaz oluşumuna neden olur. Kahve, kola, çay gibi kafeinli içecekler de gaz oluşumunda etkilidir.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.
Çoğu geğirme aşırı havanın yutulmasından kaynaklanır. Bu hava çoğu zaman mideye bile ulaşmaz, ancak yemek borusunda birikir. Çok hızlı yerseniz veya içerseniz aşırı havayı yutabilir, yerken konuşabilir, sakız çiğneyebilir veya sert şekerleri emebilir, gazlı içecekler içebilir veya sigara içebilirsiniz.
İbrahim Saraçoğlu'nun gaz sıkışmasına karşı önerdiği bu kürü mutlaka denemelisiniz. Hazırlaması oldukça kolay olan bu kürü uygulayabilmek için sadece bir tutam süpürge otu ve birkaç yudum içme suyuna ihtiyacınız olacak. Yapmanız gereken tek şey süpürge otunu havanda dövmek ve birkaç yudum içme suyuyla birlikte yutmak.
Soda da mide şişkinliğini ve mide gazını ortadan kaldıran en doğal etmenlerden biridir. Soda tedavisi özellikle mide şişkinliği geçirilmesi açısından bilinen en bilindik tedavi seçenekleri arasındadır.
1 bardak kaynar suyun içine 1 yemek kaşığı ilave edilen sirke ile bu şekilde mide gazı şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri