Anayasa Mahkemesi HAGB Güvenlik Soruşturması İptal Kararı Emniyet ve Mit kişi hakkında kanuna aykırı olarak (HAGB) Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararlarına ulaşamayacaktır. Zira bu HAGB kararı özel bir sicilde tutulur. İlgili hakim savcı hariç kimse erişemez.
Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması güvenlik soruşturması anlamında etki etmekte ve adaylar elenmektedir. Ancak bu sebeple kişilerin güvenlik soruşturmasında olumsuzluk yaşamasının hukuka aykırı olduğu bir çok emsal karar ile desteklenmektedir.
HAGB'si olan polis olamaz.
Kanunda HAGB kararlarının memuriyete engel olacağına ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir. 657 sayılı Kanunda memuriyete engel suçlar maddeler halinde sayılmış olup, HAGB kararı alınması halinde bu suçların memuriyete engel olamayacağı açıktır.
Yukarıda yer verilen kural uyarınca HAGB kararı hukuki sonuç doğurmayacağından güvenlik soruşturmasına da esas alınmasına imkan yoktur.
İlgili 32 soru bulundu
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı özel bir sisteme kaydedilir. Ve ilgili soruşturma veya kovuşturma ile bağlantılı olarak hakim ve savcılar tarafından incelenebilir. Bu sebeple Hagb kararı GBT (Genel Bilgi Toplama Sistemi)'de görünmeyecektir.
Düşen HAGB Kararının Memuriyete Etkisi
HAGB'nin 5 yılın sonunda düşmesiyle sanığa herhangi bir ceza verilmeyecek dolayısıyla ilgili suç herhangi bir hukuki sonuç doğurmayacaktır. Sayılan sebeplerle düşmüş HAGB kararları da memuriyete herhangi bir engel teşkil etmeyecektir.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kurulan hükmün sanık hakkında bir hukuki sonuç doğurmamasını ifade eder..." denilmektedir. 657 sayılı Kanunun 48/A.5 maddesinin uygulamasında nitelikli suçlardan mahkumiyet halinde dahi HAGB kararı verildiğinde bu durum memuriyete engel oluşturmamaktadır.
Devletin güvenliğine, anayasal düzene karşı işlenen suçlar ile yüz kızartıcı suçlardan verilen HAGB (hükmün açıklanmasının geri bırakılması) kararı memuriyete alınmaya engeldir.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB)kararları ile ilgili kayıtlar adli sicilde tutulmayıp kendine özgü başka bir sistemde toplanır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması bir mahkûmiyet kararı olmadığından, adli sicile de kaydedilmez ve sanık sabıkalı kabul edilmez.
Bu sebeple DMK m.48/5-a hükmünde yer alan "devlet memuru olabilmek için kişinin hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmü bulunmaması şartı" ihlal edilmez. Böylelikle HAGB kararı tek başına memurluğa engel teşkil etmez.
Her bir ceza ayrı ayrı değerlendirilir. Bir yıldan daha az hapis cezası verilen mahkûmiyet hallerinde memuriyete engel bir durum bulunmamaktadır. Ancak cezanın infazı süresince bu kişi tedbiren görevden uzaklaştırılır, süreç sonunda görevine geri döner.
Görüleceği üzere hem polis, hem de bekçi alımlarında mahkumiyet koşulu olarak kasten işlenen suçlardan alınan mahkumiyetler dikkate alınmış olup, taksirli suçlar kapsam dışında tutulmuştur. Buna göre taksirli suçlardan mahkumiyet alınmış olması polis ve bekçi olmaya engel oluşturmamaktadır.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, Adli Sicil Kaydı (Sabıka Kaydı) kayıtlarında görünmez. HAGB kararları, adli sicil kaydında bu hükümlere özgü bir sisteme kaydedilir. Bu nedenle e-devlet üzerinden alınan sabıka kaydında veya adliyeden alınan adli sicil kaydında HAGB kararı gözükmez.
HAGB, “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” ifadesinin kısaltmasıdır. HAGB kararı verilen sanığa ilişkin ceza, belli bir denetim süresi içerisinde sonuç doğurmaz. Bu süre içinde kasıtlı olarak bir suç işlenmezse ya da HAGB şartlarına uyulursa, ceza kararı ortadan kaldırılır.
HAGB kararına uyulmaması nedeniyle karar tekrar okunmak üzere dava açılır. Bu dava da hakim Türk Ceza Kanunu 51. madde uyarınca cezanın ertelenmesine, veya seçenek bir yaptırım uygulanmasına karar verebilmektedir. Yani hakim cezayı para cezasına çevirebileceği gibi cezanın ertelenmesi müessesine de çevirebilmektedir.
Bir kimse, genel aftan faydalandığı suçu tekrar işlese dahi, suçun tekerrüründen dolayı cezasında ağırlaştırma yapılmaz. Bu kişiler hakkında HAGB (hükmün açıklanmasının geri bırakılması) kararı verilemezse de, cezanın ertelenmesine karar verilebilir.
Müvekkillerimizin sıklıkla yaşadığı sorunlar arasında yer alan hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı katalok suçlar haricinde verilmiş ise kişinin Türk Silahlı kuvvetlerden ilişiği kesilemeyecek ve uzman erbaş olacaktır.
İKİNCİ KEZ HAGB KARARI VERİLEBİLİR Mİ? CMK'nın 231/8. Maddesine 2014 yılında eklenen düzenlemeye göre; “Denetim süresi içinde, kişi hakkında kasıtlı bir suç nedeniyle bir daha hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilemez.”
Danıştay 12. Dairesi 2015/4853 sayılı kararında; Danıştay 12. Dairesinin 2015/4853 Esas sayılı kararında özetle; 11 yıl önce işlediği suçtan dolayı almış olduğu HAGB kararının memur olmasına engel olmadığı belirtilmiştir.
HAGB kararı savcılıktan ya da e-devletten alınan adli sicil kaydında görünmez. Çünkü sanık hakkında verilen bir hüküm yoktur. HAGB'ye Uyulmazsa Ne Olur? Sanığın denetim süresi içinde suç işlemesi ve yükümlülüklere aykırı davranması HAGB'nin bozulması anlamına gelmektedir.
Ceza yargılaması sisteminde her suç birbirinden bağımsız olup ayrı ayrı değerlendirmeye alınır. Mahkeme iki suçtan da aynı anda HAGB kararı verebilirdi. Bu konuda yasal bir engel yok.
Peki, hükmün açiklanmasinin geri birakilmasi adli sicile isler mi? CMK'nin 231. maddesinin 13. fikrasinda yer alan esaslara göre, bir sanik hakkinda verilen HAGB karari, adli sicil kaydinda görünmez. Bu kararlar, hükmün açiklanmasinin geri birakilmasi sistemine kaydedilir.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Silinebilir mi ? Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararı sabıka kaydınızda veya arşiv kaydında gözükmez. Yani sabıka sorgulaması yaptığınızda kayıtlarda yer almaz. Bu çerçeveden baktığınızda hakkınıda verilen H.A.G.B.'nin ortadan kaldırılmasını talep edebilirsiniz. .
HAGB kararının kesinleşmesinden sonra 5 yıl içerisinde kasıtlı bir suç işlenmesi veya mahkeme tarafından verilen denetim tedbirlerine uyulmaması durumunda kararı veren mahkeme hükmü açıklayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri