Buna göre; polisin, tehlikenin önlenmesi veya bertaraf edilmesi amacıyla güvenliğini sağladığı bina ve tesislere gelenlerin herhangi bir emir veya karar olmasına bakılmaksızın, üstünü, aracını ve eşyasını teknik cihazlarla, gerektiğinde el ile kontrol etme ve arama yetkisi bulunmaktadır.
Kanuna göre, yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda makul şüphe varsa, şüpheli veya sanığın üst araması yapılabilir (CMK m.116). Üst araması, adli bir işleme esas olmak üzere yapıldığında kolluk tarafından bir üst arama tutanağı düzenlenmektedir.
Polisin arama yetkisi
Kişinin aracının gözle görülen yerlerinde arama yapılabilir. Araçların görünmeyen yerlerinin ve torpido kısımlarının açılması istenemez ve arama yapılamaz.
Polisin Araç Arama Yetkisi
Kolluk güçleri, durdurdukları kişilerin üzerinde veya araçlarında kaba üst araması ve aracın görünen yerlerine bakabilir. Ancak bu amaçla kişinin üzerinde ki elbisenin çıkarılması veya aracın, dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması istenemez.
"Yönetmelikte hâkim kararı olmaksızın arama yapılmasına imkân tanınmaktadır. Anayasa'nın 20. maddesinin anılan hükmü açık olup gecikmesinde sakınca bulunan bir hâl olmaksızın usulüne uygun verilmiş hâkim kararı dışında başka bir merciin kararıyla arama yapılması mümkün değildir.
İlgili 15 soru bulundu
PVSK m.4/A'nın üçüncü fıkrası ile Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği'nin m.27 dördüncü fıkrasının ilk cümlesi uyarınca polisin; Kanunda sayılan sebeplerden birisinin varlığını, durdurduğu kişiye veya araçta bulunanlara bildirmeden kimlik sorabilmesi mümkün değildir.
Danıştay 10. Dairesi, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün polislerin görüntülerinin alınmasını yasaklayan genelgesine "dur" dedi. Karar oybirliğiyle alındı. Söz konusu genelgenin haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığı vurgulanarak, temel hak ve hürriyetlerin sadece kanunla sınırlandırılabileceği belirtildi.
Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç'in, "Hukukumuza göre gece veya gündüz, erkek polis ya da bekçi, bir kadını arayabilir mi?" sorusu üzerine Hüner, "Böyle bir şey mümkün değil.
Kural olarak arama kararı olmaksızın bir arama yapılamaz ancak istisna olarak hakkında bir yakalama kararı verilmiş olan kişiye ait olduğu biliniyorsa arama kararı gerekmeksizin evi ve işyeri aranabilir.
Polisin şiddet kullanması yetkisi yoktur.
Güvenlik güçleri suç aletine el koyacak. Polis; yer, zaman ve taşıyan kişinin suç eğilimi gibi kıstasları dikkate alarak, bıçak ve sopa gibi yaralayıcı alet taşıyan kişileri savcının talebine göre gözaltına alabilecek. Bu kişiler 3 aya kadar hapis ya da idari para cezası istemiyle yargılanacak.
Kolluk, bir kişiye kimliğini ya durdurma yetkisinin doğduğu hallerde (m. 4/A3) ya da genel olarak kolluk görevini yerine getirirken (m. 4/A-8) sorabilir. Kimlik sorma işlemi sırasında kolluğun kendisinin kolluk mensubu olduğunu belirleyen belgeyi göstermesi m. 4/A-8 gereği zorunludur.
Polisin kimlik sorma yetkisi olduğunu ancak "tipini beğenmedim" diyerek üst arayamayacağını söyleyen Cinmen, polisin üst araması için ya savcılık kararı ya da "makul şüphe" olması gerektiğini söyledi.
Polise Kimlik Sorma Hakkımız Var Mı? POLİS VAZİFE VE SALȂHİYET KANUNU 4/A maddesi bu konuyu düzenlemiştir. “Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususunda gerekli kolaylık gösterilir.
Bu konu hakkında Genel Kolluk Disiplin Kanunu'nda bir cezai yaptırım öngörülmemiştir. Yani erkek polis memurunun bayanın üst aramasını yapmaması durumunda polis memuruna ceza verileceğini öngören bir kanun maddesi bulunmamaktadır.
Polis resmi olarak görev yaparken sivil vatandaş polisten kimliğini göstermesini isterse ne yapılır. - Polis Mevzuat. Polis resmi olarak görev yaparken sivil vatandaş polisten kimliğini göstermesini isterse ne yapılır.
Polis, durdurduğu kişinin üzerinde veya aracında kaba üst araması yapmaya yetkilidir. Ancak kaba üst aramasının yapılabilmesi için poliste, suça konu bir eşya veya tehlike oluşturan bir eşyanın bulunduğu hususunda yeterli bir şüphenin oluşması gerekmektedir.
Gece arama ve konutta, işyerinde veya diğer kapalı yerlerde yani kamuya açık olmayan yerlerde arama hiçbir şekilde kolluk amirinin yazılı emri ile arama yapılamaz. Hakim kararı olmadan savcının yazılı emri ile yapılan aramalar 24 saat içerisinde yetkili hakimin onayına sunulur, hakim kararını 48 saat içinde açıklar.
Ceza Hukukçusu Yılmaz Yazıcıoğlu ise kolluk kuvvetinin üç şartla bir eve girebileceğini söyledi: - Evde suç işleniyorsa, kolluk kuvveti o suçu (ağır cezalık olmak şartı ile) önlemek için o eve girebilir. - Izdırar (zorunluluk) hali ve meşru müdafa şartları var ise yine kolluk kuvveti o eve girebilir.
Sivil Polis Kıyafet Yönetmeliği
Sivil olarak görev yapan bayan amir ve memurlar, görev sırasında kolsuz ve çok açık yakalı gömlek bluz veya elbise, vücuda yapışan (strech) kot ve benzeri pantolonlar ile terlik ve sandalet tipi ayakkabı giyemezler. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz.
Tutuklama kararı veya yakalama emri düzenlenmesini gerektiren ve gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde; Cumhuriyet savcısına derhâl başvurma olanağı bulunmadığı takdirde, amiri, üstü, askerî karakol, nöbetçi, devriye, askerî inzibat ve kolluk görevlisi asker kişiyi yakalama yetkisine sahiptir.
üst ve eşya araması, kişinin veya aracın ilk durdurulduğu yerde veya o yerin yakınında, mümkün olduğu kadar başkalarının göremeyeceği tarzda yapılır. başka yere götürülerek arama yapılamaz.
Hiçbir polisin hiçbir ülke vatandaşına bağırma argo kelime kullanma yetkisi yoktur.
Görevli polis memurlarının videolarını çekmek veya fotoğraflarını çekmek ve sosyal medyada paylaşmak genelge ile yasaklandı. Polisi kameraya almak artık suç.
Kimlik taşımamak veya bulundurmamak şeklinde Türk Ceza Kanunu'nda veya diğer özel ceza kanunlarında bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla Kimlik taşımamak bir suç teşkil etmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri