Kanunlara göre en ağır suç adlî sicil kayıtlarından 30 yıl sonra siliniyor. Ancak polis ve jandarmanın kullandığı arşiv kayıtları kişi ölse bile saklanıyor.
Kural olarak hükümlüye ait adli sicil kaydı cezanın infaz edilmesinden sonra silinerek arşiv kaydına alınır. Hükümlüye ait arşiv kaydı ise 5 yıl sonra silinir.
Kişinin, genel bilgi taraması yani halk dilinde bilinen GBT kaydının silinmesi için ilgili suçla alakalı Cumhuriyet Savcılığının takipsizlik kararı vermiş olması veya kişi hakkındaki tedbirlerin ortadan kalkması gerekmektedir. Kovuşturma aşamasında ise beraat, düşme vb. durumlarda GBT kaydı silinmektedir.
Arşiv kaydının silinmesi için başvuru yapmak isteyen kişi, beraat kararı veya davanın düştüğüne dair belgeyi Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne sunmalıdır. Başvuru sonucunda, arşiv kaydı silinir ve kişiye arşiv belgesi verilir. Arşiv belgesi, kişinin arşiv kaydının olmadığını gösterir.
GBT kaydının silinmesi için kişinin mahkeme kararı ile suçundan beraat etmesi gerekir. Cumhuriyet savcılığının takipsizlik kararı vermesi ile GBT'niz silinebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Kişilerin doğum tarihi, doğum yeri ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN) gibi kimlik bilgileri, İlgili kişi hakkında açılmış dava ve verilmiş olan hükümler, İlgili kişi hakkında verilen adli uygulama tedbirleri ve kararları, İlgili kişi erkek ise askerliğini yapıp yapmadığı bilgisi.
e-Devlet kapısından alınan adlî sicil belgeleri üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numarası "https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-belge-doğrulama" adresine girildiğinde, ibraz edilen belgenin Adlî Sicil Bilgi Sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir.
Hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas suçları, Devlet sırlarını ifşa etme, terör eylemi gerçekleştirme ve insanları terör eylemlerine teşvik etme, kaçakçılık ve ihaleye fesat karıştırma gibi yüz kızartıcı suçlar kapsamındaki sabıkalarda arşiv kaydının silinmesi mümkün değildir.
Adli sicil arşiv kaydındaki bilgilerin silinebilmesi için alınan mahkûmiyet hükmünün cezası infaz edildikten sonra ilgili kişi hakkında memnu hakların iadesi kararı verildiğinde kaydın arşive alınma tarihinden başlamak kaydı ile 15 yıl geçtikten sonra adli sicil arşiv kaydı silinebilir.
Bu kapsamda adli sicil affının da 2022 yılı içerisinde gelmesi bekleniyor.
Dolayısıyla telefon görüşmeleri ya da görüşme kayıtları polis tarafından dinleniliyor olmanız dışında kesinlikle mümkün olmamaktadır.
Yönerge doğrultusunda, KİHBİ Bilgi Sistemi'nde, kişiler haklarındaki GBT kaydını sildirmek için kaydın sildirileceği suçlarla ilgili daha önce kararı veren mahkemeye müracaat eder ve beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, davanın düşmesi veya davanın ortadan kaldırılması kararlarını alır.
Bekçi, polis ya da asker olmak isteyen bireylerin belirtilen suçları işlememiş olması gerekmektedir. Diğer yandan söz konusu suçlara dair hükmün geri bırakılıp affa uğramış olmak da memurluğa engel olur. Adayların ve eşinin yukarıdaki suç kaydının olması da devlet memurluğuna engel olur.
Cevap: Şikayet Dilekçelerinin ve İfadelerin Saklanma Süreleri Hakkında. Adalet bakanlığı arşiv yönetmeliğinin 3/g bendi uyarınca önemine göre 15 ile 30 yıl arşivde saklama süresi vardır.
GBT Sorgulaması sonucunda Adli Sicil Kaydı dökümü alınmaktadır. Halk dilinde ise sabıka kaydı olarak da kullanılmaktadır. Kısacası “ GBT, Adli Sicil Kaydı ve Sabıka Kaydı” aynı işlemleri ifade etmektedir.
Adli sicil kaydı e devlet üzerinden alınabilir. Aynı zamanda adli sicil kaydı sildirme işlemi e devlet üzerinden yapılabilir. E devlet üzerinden alınan adli sicil kaydı ile adliyelerden alınan adli sicil kaydı arasında hiç bir fark yoktur.
Cezanın infazından sonra ilgili kişinin başvurusu üzerine mahkeme tarafından yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı (memnu hakların iadesi) verilirse kaydın arşive alma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 15 yılın geçmesiyle adli sicil arşiv kaydı silinir.
Başvurudan sonra iş yoğunluğuna göre 5 iş günü içerisinde silinme gerçekleşmektedir. Durumun aciliyetine göre hukuk büromuz ile iletişime geçildiğinde daha hızlı sürede adli sicil kaydı silinmesi mümkündür. Cezanın cinsine ve süresine göre adli sicil kaydı ya tamamen silinir ya da adli sicil arşiv kaydına alınır.
Kişi hakkında verilmiş olan mahkumiyet hükmü veya güvenlik tedbiri infaz edildikten sonra ilgili kayıt adli sicil kaydından silinerek, arşiv kaydına aktarılacaktır. Arşiv kaydına kaydedilen bu bilgilerde, kişi e-devletten veya adliyeden vs. sabıka kaydını sorgulayınca bu kayıtlar görünecektir.
Arşiv kaydı; Anayasa madde 76'da sayılan yahut TCK dışında sayılan suçlar için memnu haklar iade edilmişse 15 yıl, memnu haklar iade edilmemişse 30 yıl sonra silinir. TCK'da yer alıp da Anayasa madde 76'da sayılmamış olan suçlardan ötürü ise arşiv kaydının işlenmesinden itibaren 5 yıl sonra silinir.
Her işlenen suç adli sicil belgelerine işlemez. Söz konusu suç için şikayetçi olan kişinin dava sonuna kadar şikayetinde vazgeçmemesi ve hiç bir şekilde uzlaşma kabul etmemesi gerekir. Ya da belirli başlı kamu suçlarının işlenmiş olması gerekir.
Yani kişi maddede sayılan suçu kasten işlediği bir durumda adli para cezasına mahkûm edilse veya affa uğramış olsa dahi memuriyete engel hali bulunmaktadır. Kişi kasten işlediği bu suçun niteliği gereği memuriyete alınmamaktadır.
Halk arasında sabıka kaydı olarak da bilinen adli sicil kaydı, veya diğer adı ile temiz kağıdı şahsın adli bir işleminin olup olmadığını gösteren resmi bir belgedir.
Yasal takibe düşen borçlar ile bozulan kredi sicili, 5 yıl boyunca bu şekilde kalır. Fakat bu sicile daha önce çalışılan ve borç geçmişi olan bankalar, kendi sistemi üzerinden ulaşabilir. Bu sebeple kredi sicili düzelmiş olsa bile aynı bankadan tekrar kredi alma ihtimali düşebilir.
Genellikle kişisel bilgilerinizi, borç durumunuzu ve sicil affı başvurusunu destekleyecek belgeleri talep eden bir form bulunacaktır. Başvuru formunda istenen belgeleri hazırlayın. Bu belgeler arasında kimlik belgesi, gelir belgesi, borç ödeme planı veya önceki borç ödemelerine dair kanıtlar gibi evraklar bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri