Yazılı matematiğin en eski kanıtı, Mezopotamya'daki en eski uygarlığı inşa eden eski Sümerler'e dayanır. MÖ 3000'den itibaren karmaşık bir metroloji (ölçme bilimi) sistemi geliştirdiler.
Matematiğin geçmişi ilk olarak M.Ö 2000'li senelere kadar uzanmaktadır. Bu dönemlerde Babil'iler kendi yaşamlarında sosyal ve ekonomik anlamda gereksinimlerini giderebilmek için matematiği kullanmışlardır. Bu doğrultuda denklem çözme, kök bulma veya hacim hesaplaması hususunda birtakım teknikler kullanmışlardır.
Dünyadaki ilk rakamlar Sümerler tarafından M.Ö. 3200 yıllarında kullanılmıştır. Sayılar, insanlığın tarihi kadar eskidir.
Hârizmî (Farsça: خوارزمی) ya da tam adıyla Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî (d. 780, Harezm - ö. 850, Bağdat); matematik, gök bilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmış Fars bilim insanı. Hârizmî 780 yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gelmiştir. 850 yılında Bağdat'ta ölmüştür.
Matematikteki bazı kavramlar ve yapılar, doğal olaylar ve fenomenlerden ilham alınarak keşfedilmiştir. Örneğin, trigonometri, güneş, ay ve yıldızların hareketlerini açıklamak için keşfedilmiştir. Matematik, insanlar tarafından tasarlandığı için değil, zaten var olan bir gerçeği açıklamak için keşfedilmiştir.
İlgili 23 soru bulundu
Matematik, fiziksel gerçekliği dikte etmemektedir.
Bizler, matematiği, fiziksel gerçekliğimizi yansıtacak şekilde tanımlarız. Günümüzde var olan, en basitten en karmaşığa bütün matematiksel sistemler, bu basit fiziksel gerçeklerin uydurma bir dil ile tanımlanmasından yola çıkarak geliştirilmiştir.
Birçok farklı matematik kaynağında sıfır rakamını harezminin keşfettiği yansıtılmaktadır. Ancak son zamanlarda elde edilen birçok farklı yeni bilgiye göre sıfır rakamı ilk kez MS 1200 yılında Leonardo Fibonacci tarafından kullanılmaya başlanmış, çok kısa sürede dünya geneline yayılmayı başarmıştır.
Matematiğin bir "belirtici disiplin" olarak incelenmesi, MÖ 6. yüzyılda "matematik" terimini "eğitim konusu" anlamına gelen eski Yunanca μάθημα'dan (mathema) türeten Pisagorcularla başlar.
İki kişi, Tales (M.Ö. 624-547) ve Pisagor ( M.Ö.569-475), Yunan matematiğinin babası olarak kabul edilir.
Tarihçe. Sıfırın MÖ 1770 itibarıyla Antik Mısırlılar, MÖ ikinci binyılın ortalarında Babiller, MÖ 450 yıllarında Orta Amerika'da yaşayan Mayalılar tarafından kullanıldığına dair kanıtlar vardır. MS 800 civarında ise Hintler sıfıra benzer bir sembol kullanmışlardır.
Fibonacci sayıları: :1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765... Leonardo Fibonacci'nin en büyük hizmeti, Hârizmî'nin matematiği ile, çok kullanışlı olan Hint ve Arap karışımı sayılarını batıya tanıtmakla çok büyük bir görev yapmıştır.
Yaklaşık yirmi yıl kadar sonra, 1642 yılında Fransız filozof Blaise Pascal dört işlemi yapabilen bir hesap makinesi tasarladı.
M.S. 2. yüzyıl : Eski Yunan'da, Batlamyos'un astronomi metinlerinde, Yunan alfabesinde görülen, içi boş anlamını ifade eden "0" şeklinde bir harf kullanmışlardır. M.S. 400 yılları : Eski Hint Dünyasında, ilk defa, bugünkü ifadeyle sıfır anlamına gelen, "0" ve "." şeklinde işaret (sembol) görülmeye başlamıştır.
Atatürk matematiğin hayatındaki yeri ve önemini şu sözlerle anlatmaktadır. “Ben öğrenim devrimde matematik konusuna çok önem vermişimdir ve bundan hayatımın çeşitli safhalarında başarı elde etmek için faydalanmış olduğumu söyleyebilirim. Onun için herkes matematik bilgisinin çok gerekli olduğuna inanmalıdır.”
Matematik kelimesinin ilk kez M.Ö. 550'lerde Pisagor Okulu'nda kullanıldığı düşünülmektedir. Yazılı kaynağa ise ilk Platon ile girmiştir.
Tarihçe. Bilinen en eski matematikçilerden biri Miletli Thales'tir (MÖ 624 - y. 546); o ilk gerçek matematikçi ve bir matematiksel keşfin atfedildiği bilinen ilk kişi olarak takdir edildi.
Ali Kuşçu (Özbekçe: Ali Qushchi Samarqandiy) veya asıl adıyla Ali bin Muhammed (1403, Semerkand - 16 Aralık 1474, İstanbul), Timur İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşamış olan astronom, matematikçi, fizikçi, filozof ve dil bilimcidir.
Yaklaşık bir yüzyıl sonra Çinli matematikçi Liu Hui, çokgenlerden yararlanılan bir algoritma kullanarak yine 3,1416 değerini elde etti. MS 480 yılında Zu Chongzhi, Hui'nin yöntemini kullanarak virgülden sonraki basamak sayısını yediye çıkardı. Chongzhi'nin elde ettiği değer ancak 800 yıl sonra geliştirilebildi.
Hesab-ül Cebir vel-Mukabele adlı kitabı, matematik tarihinde birinci ve ikinci dereceden denklemlerin sistematik çözümlerinin yer aldığı ilk eserdir. Bu nedenle Harezmî (Diophantus ile birlikte) "cebirin babası" olarak da bilinir.
Şanlıurfa'da yaşayan Matematik Öğretmeni Mustafa Güler, Youtube'da anlattığı matematik dersleriyle sadece öğrencilerin değil izleyen herkesin dikkatini çekiyor. 2018 yılından beri Youtube derslerinde kullandığı sert üslupla geniş kitlelere ulaşan ve 562 bin takipçisi olan Güler, 'Matematiğin Güler Yüzü' isimli ...
CEVAP=1 sayısını kimse bulmamıştır. Ama Mısırlıların Hiyeroglif yazıları ile sayıları göstermek çok zordu. Daha sonra Yunanlılar sayıları bulmuşlardır. Bunların başlangıcı Euclid (Oklid) tarafından yazılan ''Elementler Kitabı'' olmuştur..
Tek sayılar ise 2 ile kalansız bölünemeyen (2'nin tam katı olmayan) sayılardır. Örneğin onluk sistemde 4 ve 8 rakamlarının her ikisi de çift olduğu için "aynı pariteye sahip" kabul edilirler. Çift doğal sayılar: 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20,.... Tek doğal sayılar: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19,....
Ateş İnsanlığın ilk icadı ya da keşfi. İnsan, ateşi kontrol altına alıp etkili bir şekilde kullanmayı öğrendikten sonra hem doğanın hem de diğer türlerin üzerindeki hakimiyetini artırdı. Ateş, kullanılan malzemelerin ve beslenme şeklinin değişmesinde de büyük ölçüde etkili oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri