Türk Silahlı Kuvvetleri Personeli görevde bulunduğu sürece kendilerine satışı yapılan zati demirbaş tabancayı başkasına satamaz, devredemez, hibe edemez.
Söz konusu silahınızı ruhsat almasında sakınca bulunmayan birine hibe yoluyla devredebilir ya da Emniyet Genel Müdürlüğü adına şubemize(Ankara Emniyet Müdürlüğü Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğü) hibe edebilirsiniz.
Armağan silahlara, isteğe göre taşıma veya bulundurma ruhsatı verilir. Ancak bu silahlar satılamaz ve hibe edilemez.
Anılan Yönetmeliğin 11. maddesinde de "(Değişik:RG-31/10/1998-23509) Meslekten çıkarılan veya memuriyetten ihraç edilen personel ile asaleti tasdik olmadan herhangi bir nedenle meslekten veya memuriyetten ayrılan personelden satışı yapılan zati demirbaş tabanca geri alınır.
Bu silahı kullanan çoğu polis memurunun aklındaki soru: “adımıza kayıtlı başka bir silahla göreve çıkabilir miyiz, başka silahı yanımızda taşıyabilir miyiz?” şeklindedir. EVET, ikinci silahınızla göreve de çıkabilirsiniz, bu silahı yanınızda da taşıyabilirsiniz. Bu durum için herhangi bir yaptırım maddesi yoktur.
İlgili 39 soru bulundu
10 hizmet yılını tamamladıktan sonra meslekten veya memuriyetten ayrılanlar, ayrılış tarihindeki tabanca satış bedelinin % 50'sini defaten ödedikleri takdirde satışı yapılan tabanca geri alınmaz.
POLİSLERİN SİVİLDE SİLAH TAŞIMASI
Bunun haricinde üniformalı olarak mesai saatleri dışında evine ya da başka bir yere giderken yine polis memuru silah taşımak ile yükümlüdür. Bunların haricide polis memurları sivildeyken de yanlarında silah bulundurması gerekmektedir.
Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü'nün 7. maddesinin (C) fıkrasının 2. bendine göre "Devlet malı araç, gereç, silah ve mermisini ihmal nedeniyle yitirmek eylemi "20 ay uzun süreli durdurma" cezasını gerektirmektedir.
Eski polis 10 yıl çalıştıktan sonra dilerse istifa ederek Emekli Sandığı'na isteğe bağlı kesenek ödeyebilecek.
silah kullanmaya yetkilidir. (8) Polis, yedinci fıkranın (c) bendi kapsamında silah kullanmadan önce kişiye duyabileceği şekilde “dur” çağrısında bulunur. Kişinin bu çağrıya uymayarak kaçmaya devam etmesi halinde, önce uyarı amacıyla silahla ateş edilebilir.
Silah Ticareti Suçu: Yasaya aykırı olarak ülke içine sokulan veyahut ülke içinde üretilen her türlü ateşli silah ve mermilerini yani mühimmatını satmak, satılması için aracılık etmek veya satmak için bulundurulması halinde de silah ticareti suçu oluşacaktır.
Ülkemize sokulmasına aracılık edilmesi, Ülkemizde yasadışı olarak imal edilmesi, Ülkemize sokulan veya ülkemizde yasadışı olarak imal edilen silahların nakledilmesi veya gönderilmesi, satılması, satmaya aracılık edilmesi veya bu amaçla bulundurulması, silah ve mühimmat kaçakçılığı suçunu oluşturmaktadır.
Taşıma veya bulundurma ruhsatlı silaha sahip olanlar, ruhsatlarında nitelikleri yazılı silahlarını Yönetmelik hükümlerine göre silah taşıma veya bulundurma ruhsatı verilebilecek olan kişilere satış veya hibe yoluyla devredebilir ya da Türk Silahlı Kuvvetlerine veya Genel Müdürlüğe hibe edebilirler.
Sonuç olarak ruhsatlı ikinci bir silahla göreve gidilebilir, bunun yasak olduğuna dair bir mevzuat yoktur. Ancak zati demirbaş silahının da yanında taşınması gerekmektedir. Aksi halde “eksik teçhizatla göreve çıkmak”tan disiplin cezası verilebilir.
NOT : Mülki idare amirliği hizmetlerinden, hakim, cumhuriyet savcısı ile bu meslekten sayılanlardan, ve emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda çalışan personelden emekli olanlardan silah ruhsatı harcı istenmez.
Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendi kapsamına giren emekli kamu görevlilerine verilen silah taşıma ve bulundurma ruhsatları ile bu maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen kamu görevlilerine verilen silah bulundurma ruhsatları süre kaydına tabi tutulmaz.
15 yıl 3.600 günle "Kıdem Tazminatı", emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları doldurmak anlamına gelmektedir. Prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresini dolduran işçi yaş şartını çalışmadan bekleyebilir ve bu nedenle işinden ayrıldığında "Kıdem Tazminatı" alabilir.
Türkiye'de polis memurlarının maaşı, rütbe, hizmet yılı, eğitim durumu, görev yaptıkları bölge ve alınan ek ödemeler gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. 2023 yılı itibariyle, Polis Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan yeni bir polis memurunun maaşı 25.539 TL'dir.
Polis memurlarının en az 25 yıl sigortalılık süresine sahip olmaları gerekir. Hizmet Süresi: Emeklilik için gereken hizmet süresi de en az 15 yıl olarak belirlenmiştir. Emekli Aylığı Hesaplaması: Polis memurlarının emekli aylığı ise, en son aldıkları brüt maaş ve çalıştıkları süreye göre hesaplanmaktadır.
kanunlardan alacağını bilmelisiniz. Tiyatroya silahla girilmez diye bir şey yok.
Görev silahı için mermi istihkakı 200 iken, görev harici silah için 1000 adettir. Fatura numarası girilmesi zorunludur. MERMİ HAKKI GÖREV SİLAHLARI İÇİN; TSK, MİT, EMNİYET, JANDARMA MENSUPLARI VE MUHAFAZA MEMURLARINA 200 ADET İKEN, ŞAHSİ SİLAHLARI OLANLAR İÇİN 1000 ADETTİR.
Arabanızda iken silahın çalınması durumunda , gene ruhsatınız iptal edilir, para cezası alırsınız. ( çalınmayı bildirmeniz durumunda elbette) Çalınmayı bildirmemek gibi bir başka hata daha yaparsanız, o silahla yapılabilecek her şeyden doğrudan siz sorumlu olursunuz.
İlgili Kanun gereğince, istirahat gününüzde meydana gelen bir asayiş olayına müdahale etme yetkinizin bulunduğu açık ise de; bu durum, polis memurunun istirahat gününde beylik silahını taşıma zorunluluğu olduğu şeklinde nitelendirilemez.
O halde polis görevini yaparken ilgilisine –yasal düzenlemelerde belirtilen istisnalar dışında- işleme başlamadan önce resen kimliğini göstermesi gerekir. Örneğin polis, arama, elkoyma, durdurma, kimlik sorma gibi işlem yapılmadan önce kimliğini resmi veya sivil olsun gösterdikten sonra bu işlemi yapması gerekir.
İdare Mahkemesi polis memurunun görev dışında karşılaştığı olaya müdahale etmesi nedeniyle polise ceza verilmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri