Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümünden mezun olanlar; seyahat acentelerinde, kayak merkezlerinde, tur şirketlerinde görev alabilir. Ülke ekonomisinde turizmin önemli yere sahip oluşu, iş imkanlarını artırır. Tur koordinatörlüğü, rezervasyon şefliği, acente temsilciliği, otel rehberliği yapılabilir.
İş Olanakları Turizm ve Seyahat Hizmetleri Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, seyahat acentaları ve tur operatörlerinin tur tasarım ve operasyon, tur satış ve gereken belgeyi almak koşulu ile biletleme bölümlerinde çalışabileceklerdir.
Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünden mezun olan kişiler turizm rehberi, otel veya kurum yöneticisi, danışman ve benzeri gibi konumlarda çalışabilmektedir.
Turizm Rehberliği Bölümü kapsamında uygulanacak müfredattaki dersleri ve Türkiye turunu başarı ile tamamlayıp mezun olan ve yabancı dil sınavından 75 ve üzeri puan alan öğrenciler, “Profesyonel Turist Rehberi” unvanını almaya hak kazanacaktır.
Turist Rehberliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Turist Rehberliği bölümünde, 2 yıllık önlisans eğitimi verilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Tur Rehberi maaş beklentisi aylık ortalama 21.800 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 18.000 TL ile 27.200 TL arasında değişmektedir.
Türkiye'de resmi olarak turist rehberi olma yolunda adayların, 2 veya 4 yıllık turizm rehberliği bölümünü tamamlamaları gerekmektedir. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen kokart belgesi ile adaylar, bölgesel veya ulusal rehber olarak görev yapabilirler.
Bu bağlamda Turizm Rehberliği Meslek Elemanları, Seyahat Acentaları ve Tur Operatörleri ile birlikte turistleri karşılama, gezdirme, yöre, bölge ve ülke hakkında bilgiler verme gibi işleri yaparlar.
6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu gereğince:
Turist rehberi unvanı mesleğe kabulle kazanılır ve mesleğe kabul için aşağıdaki koşullar aranır: a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. b) Başvuru tarihi itibarıyla onsekiz yaşını doldurmuş olmak.
Üniversitelerin ön lisans ya da lisans bölümlerinden mezun olmanız gerekiyor. Bir yabancı dili iyi şekilde konuşabiliyor olmanız gerekiyor. Bu şartı yerine getirmeniz için de YDS ya da Bakanlığın gözetiminde düzenlenen turist rehberliği yabancı dil sınavı var. Bu ikisinden birini geçmek gerekiyor.
Öğrenciler zorunlu stajını, Turizm İşletme ya da Turizm Yatırım Belgesi bulunan otel, tatil köyü işletmeleri, seyahat acentaları ile üniversitelerin; konukevleri, misafirhaneleri veya Turizm Meslek Yüksekokullarının uygulama otellerinde yapabilirler.
Turizm ve Seyhat İşletmeciliği Programı mezunları, Dikey Geçiş Sınavıyla (DGS) üniversitelerin işletme, lojistik yönetimi, seyahat işletmjeciliği, seyahat işletmeciliği ve turizm rehberliği öğretmenliği, vb. bölümlerine geçerek dört yıllık lisans eğitimine devam edebilir.
Anadolu Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümü 10 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı (2011/2605) ile Turizm Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Program ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) Yabancı Dil Puanı (İngilizce) ile öğrenci kabul etmektedir.
Rehber olmak için üniversitelerin Turizm Rehberliği bölümünden mezun olmak gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı kurslardan eğitim aldıktan sonra kurs sonunda hem sözlü hem de yazılı sınavdan geçerek de rehber olmak mümkündür.
Rehber personel olarak okul servislerinden görev almak için okul taşıtları rehber personel kursuna müracaat etmek gerekir. Kurs, rehber personel olma şartlarını yerine getiren kursiyerlerin eğitim yoluyla mesleği tanımalarını içeren dersler sunar. Kurs sonunda ise rehber personel eğitim belgesi verilir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan kokartlı, büyük çoğunluğu üniversite mezunu olan, en az bir, çoğunlukla birkaç yabancı dili çok iyi düzeyde konuşan, Türkiye'yi adım adım tanıyan profesyonel turist rehberlerinin sayısı günümüzde 9 binin üzerindedir.
Turizm ve seyahat hizmetleri 2 yıllık ne iş yapar sorusunun ilk yanıtı, organizasyondur. Turistlerin bilet, ulaşım, otel, gezi işlemlerini belli sırayla planlamak temel görevdir. Yasal prosedürlere takılmadan, keyifli tatil yapma olanağı sunulmuş olur. Personel, bilet satış ve rezervasyon işlemlerini yürütebilir.
Programa kayıt yaptıran öğrenciler, 1 yıllık İngilizce hazırlık okurlar. Ancak yapılan muafiyet sınavında başarılı olurlarsa hazırlık sınıfını atlayarak, 1. sınıfa başlayabilirler.
Turist Rehberliği Bölümünde Hangi Dersler Var? Turist Rehberliği Bölümünde, Kültürel Tercihler Yönetimi, Mitoloji, Arkeoloji, Dinler Tarihi, Sanat Tarihi, Kültürel Miras, Anadolu Uygarlıkları vb. gibi meslek için önemli dersler ağırlıklı olarak verilmektedir.
Turizm Rehberliği Bölümünden gerekli koşulları sağlayarak mezun olan öğrenciler; YDS'den (Yabancı Dil Sınavı) en az 75 puan veya TUREB'in yapmış olduğu yabancı dil sınavından geçerli puan almış, 45 günlük (ülkesel) veya 8 günlük (bölgesel) yurtiçi uygulama gezisini tamamlamış iseler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ...
Öğrenciler Turist Rehberliği Programı için- belirtilen şartlara uyan işletmelerde otuz (30) iş günü staj yaparak mezun olmaktadır. Bu koşulları sağlayan öğrenciler 'Turist Rehberliği önlisans Diploması' derecesi alır.
Tur/turist rehberi olmak için okunan lisenin bir önemi yoktur. Lise mezunu olmak yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri