Türk polis armasındaki “Sekiz Köşeli Yıldız”, ilk defa Sultan Abdülaziz (1861-1876) tarafından “Nişan-ı Osmani Şemsesi” adıyla, devlet hizmetinde üstün başarılar göstermiş olan kişilere iftihar ve imtiyaz olarak verilen bir madalya şeklinde çıkartıldı. Bu “Sekiz Köşeli Yıldız” daha sonra Türk polisinin amblemi oldu.
Amblemin en alt bölümündeki “çift başlı kartal” ise Selçuklu Devleti'nin (1040-1157) simgesi. Kartalın başlarından biri doğuya, diğeri batıya bakıyor ve doğu-batı hakimiyetini ifade ediyor. Ayrıca, “çift başlı kartal” güç, kudret, özgürlük ve bağımsızlık anlamlarına geliyor.
Polis Teşkilatı, 10 Nisan 1845 tarihinde İstanbul'da kuruldu.
Osman Bey Karahisarı ele geçirdiği zaman, kentin yönetimini oğlu Orhan Bey'e vermiş ve onun yanına arkadaşı olan Gündüz Alp'i de Subaşı olarak tayin etmiştir. Bu kişi bugünkü anlamda ilk Polis Amiridir.
Türk polis armasındaki “Sekiz Köşeli Yıldız”, ilk defa Sultan Abdülaziz (1861-1876) tarafından “Nişan-ı Osmani Şemsesi” adıyla, devlet hizmetinde üstün başarılar göstermiş olan kişilere iftihar ve imtiyaz olarak verilen bir madalya şeklinde çıkartıldı. Bu “Sekiz Köşeli Yıldız” daha sonra Türk polisinin amblemi oldu.
İlgili 26 soru bulundu
Geçmişte var olan ve sıklıkla kullanılan sekiz köşeli yıldız (Selçuklu yıldızı) sanat, resim, mimari ve birçok alanda kullanılmaktadır. Sekiz köşeli yıldız özellikle Selçuklu döneminde mimari de sıklıkla kullanılmış bir motiftir. Bu motifin mutluluk, bereket ve sonsuzluğu simgelediğine inanılır.
22 Eylül 1983'te 2893 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile bayrak ölçütleri belirlenmiş ve bayrak son hâlini almıştır. Ay yıldız, al bayrak, al sancak. Kırmızı arka plan üzerine beyaz hilal ve beş köşeli yıldız. Efsaneye göre bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder.
7 Köşeli Yıldız -Septagram-
Yunanca hept 7, latince sept 7 anlamında olduğu için heptagram veya septagram olarak adlanır. Perilere ve sihire olan inancın sembolü, yedi ışının yıldızıdır. Yüce benliğimizin 7 ışını ise; İrade, Sevgi, Zeka, Huzur, Güç, Dürüstlük ve Büyü olarak anlamlandırılır.
Bazı araştırmacılar 6 köşeli yıldızın (hekzagram) astrolojik olarak Davud'un doğumunu veya kral olarak kutsanışını sembolize ettiği tezini ileri sürmüşlerdir. Hekzagram, astrolojide Kral Yıldızı olarak da bilinir ve Zerdüştlükte önemli bir astrolojik semboldür.
Pentagram genellikle Hristiyanlar tarafından satanizmle özdeşleştirilmiş olsa da iyi ya da kötü ile ilişkili kabul edilmez. Evrensel olarak birlik ve sonsuzluk anlamına gelir.
Sekiz köşeli yıldız, Türk ve İslam medeniyetinde yaygın olarak kullanılan bir sembol olarak dikkat çekmektedir. Türkistan'dan Balkanlara pek çok tarihî eserde sekiz köşeli yıldızla karşılaşılır. Anadolu'da daha çok Selçuklu yıldızı olarak anılırken sekiz köşeli yıldızın adı, Orta Asya'da Türkistan yıldızıdır.
Selçuklu kültür ve sanatının temel figürlerinden biri olan sekiz köşeli yıldızın Ortadoğu`da bulunan eski medeniyetlerde ve İslam dünyasında yaygın olarak kullanıldığı, sayı biliminde 8`in cenneti anlatan bir sembol olduğu belirtiliyor.
SEKİZ KÖŞELİ YILDIZ
Selçuklu kültür ve sanatının temel figürlerinden biri olan sekiz köşeli yıldız Orta Doğuda bulunan eski uygarlıklarda ve İslam dünyasında sıkça kullanılmıştır. Kare ile daire arasında bir form olan sekizgen yerle gök arasındaki bağlantının geçiş evresini simgelemektedir.
TÜİK'e göre 2021 yılında Türkiye'de polis sayısı 287 bin idi. 2022'de bu sayı 290 bin oldu. Polisi sayısı 2020'de 284 bin idi.
Polis amirleri, rütbe sırası ile Komiser Yardımcısı, Komiser, Başkomiser, Emniyet Amiri, Dördüncü Sınıf Emniyet Müdürü, Üçüncü Sınıf Emniyet Müdürü, İkinci Sınıf Emniyet Müdürü, Birinci Sınıf Emniyet Müdürü ve Sınıf Üstü Emniyet Müdürüdür.
Polis memurları PMYO ve POMEM'den mezun olurlar. Daha sonra, belli dönemlerde açılan sınavlarda başarı gösterenler üst rütbelere (Komiser yardımcısı ve Başpolis) terfi olabilirler. İlgili yönetmelik gereği yapılan sınavda başarılı olduktan sonra eğitim sonrası Komiser Yardımcısı rütbesine nisbedilirler.
Selçuklu kültür ve sanatının temel figürlerinden biri olan 8 köşeli yıldızın Ortadoğu`da bulunan eski uygarlıklarda ve İslam dünyasında yaygın olarak kullanıldığı, sayı biliminde 8`in cenneti anlatan bir sembol olduğu belirtilmektedir.
"Dokuz köşeli basit bir yıldız, Bahailer tarafından genellikle İmanlarının bir sembolü olarak kullanılır. Dokuz rakamı Bahá'í Vahiy'inde önemlidir. Hz. Bahaullah, Şiraz'da Báb'ın duyurulmasından dokuz yıl sonra, Tahran'daki zindandaki görevinin imasını aldı.
Üçüncü Selim döneminde sekiz şualı-köşeli yıldız olması karara bağlanmıştır. Özellikle donanma ve beylik gemilerin sancakla- rında üç hilal veya tek hilal ortasında sekiz şualı-köşeli yıldız yer alıyordu. Bayraklarda yıldızla- rın beş şualı-köşeliye dönüşmesi Padişah Abdülmecid zamanına rastlar.
Müslümanlar arasında “hâtem-i Süleyman”, Yahudi ve Hristiyanlarca “Davud Yıldızı” diye anılır. Aynı sembol, kadim Hint'te, yaratıcı Vişnu üçgeni ile yok edici Şiva üçgeninin iç içe geçmiş şekliyle yorumlanır ve maddi âlemin yaradılışı ile yok oluşunu simgeler.
Mührü Süleyman üzerinde ne yazıyor sorusu da merak konusu olmuştur. Bu yüzüğün üzerinde meleklerin ve sayılı insanların bildiği Tanrı'nın gizli ismi olan “İsmi Azam” duası yer almaktadır.
Dolayısıyla bugün neyi ifâde ediyorsa bakış açımız da ona göre olacaktır. Bu nedenle günümüzde bu sembolü taşımak ve bulundurmak câiz olmaz. Ayrıca, “Davut Yıldızı” demek yanlıştır ve doğrusu “Altı Köşeli Yıldız” denmesidir. Çünkü Hazreti Dâvûd'un (Aleyhisselâm) böyle bir yıldızı yoktur.
Kemerin altında sıralanmış “üç” yıldız ise Avcı'nın kılıcına işaret eder. Bu üç yıldızı görebilmek için daha karanlık gökyüzüne ihtiyacınız olacak, şehir ışıklarında kılıcı seçemeyebilirsiniz. Kılıcın ortasındaki “yıldız” aslında bir yıldız değil, galaksimizdeki yıldız doğumevlerinden birisi olan Orion Bulutsusu.
Bir görüşe göre,Türk Bayrağı'ndaki hilal İslamiyeti; yıldız ise Türklüğü temsil eder. Kırmızı renk ise toprağa karışan kanı temsil eder. Page 5 Bir başka görüşe göre,Ay-Yıldız Orta Asya'dan gelen Türklüğü, kırmızı zemin ise vatanı temsil etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri