İşte apartman yöneticisini görevden almak ya da değiştirmek isteyen kat malikleri ya olağan kat malikleri kurulu toplantısını beklemelidir ya da kat malikleri kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmalıdır. Apartman ya da site yöneticisi hangi oy çoğunluğu ile seçilmişse, aynı oy oranı ile görevden alınabilecektir.
- Apartman yöneticisi görev ve sorumlulukları dışında hareket ediyor veya görevini kötüye kullanıyor ise öncelikli olarak denetçiye durumu bildirebilirsiniz. Denetçiler ise bu duruma göz yumuyor ise o zaman adresiniz Sulh Hukuk Mahkemesine şikayette bulunabilirsiniz.
Yönetici, istifa dilekçesini görevini yaptığı apartman, site, bloğu Kat Malikleri Kurulu'na hitaben hazırlamalıdır. İstifa dilekçesinde hangi neden veya nedenlerden dolayı görevinden istifa ettiğini belirtmelidir. Görev yaptığı dönem içindeki yöneticiliğe dair tüm evrakları kurula sunacağını da ayrıca belirtebilir.
Birincisi yöneticinin mutlak butlanla (kat malikleri/sakinlerin edinimlerini yerine getirmemesi) istifa etmesi, ikincisi denetçi veya denetim kurulunun en az oy çokluğu ile üçüncüsü ise kat maliklerinin 1/3 oranında imza toplayarak yapılabilmektedir.
KANUNUN 41.MADDESİ YÖNETİMİN DENETLENMESİ hususunu düzenlemiştir. İlgili madde konuyu : '' Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı olarak denetler ve haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebilir.
İlgili 18 soru bulundu
İşte apartman yöneticisini görevden almak ya da değiştirmek isteyen kat malikleri ya olağan kat malikleri kurulu toplantısını beklemelidir ya da kat malikleri kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmalıdır. Apartman ya da site yöneticisi hangi oy çoğunluğu ile seçilmişse, aynı oy oranı ile görevden alınabilecektir.
Kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa, yönetici gecikmeksizin bir işletme projesi yapar. Görevlerini yerine getirmiyen yöneticiye 33 üncü maddenin son fıkrasında yazılı cezalar uygulanır. Yöneticilik halk arasında öyle görünmese de çok fazla görev ve sorumlulukları olan bir iştir.
Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır.
Yönetici, kat maliklerinin hem sayı, hem de arsa payı çoğunluğuyla, bir yıl için seçilir. Eski yönetici de tekrardan seçilebilir. Toplu yapılarda yönetim planında aksi belirtilmemişse yöneticinin görev süresi iki yıldır.
Yönetici, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 35.maddesine göre kat malikleri birliğini temsile haizdir. Örneğin apartman kapısına cam taktırılması, ortak yerlere ilişkin elektrik faturasının ödenmesi vs. gibi hususlarda tek başına karar alabilir ve uygulayabilir.
İstifa, apartman veya site yöneticisinin doğal hakkı olduğundan her an istifa etmesi mümkündür. Uygulamada yöneticilerin istifa etmelerinin pek çok nedeni olmakla birlikte temel nedenlerine bakıldığında kat maliklerinin kendilerine düşen borçları ve yükümlülükleri yerine getirmemesi yer alır.
Yönetici kat malikleri kurulunu toplantıya çağırmazsa yöneticinin değiştirilmesi yoluna gidilir. Yönetici vekalet sözleşmesine göre(borçlar kanunu gereği) sorumludur. Bunu sağlamak için bulunulan yerin sulh hukuk mahkemesine dava açılır. Hakim kurulun toplantı işini yürütecek bir görevli tayin etmelidir.
Denetçiler olağan genel kurulunda Yöneticiler ile birlikte seçilirler ve bir daha ki genel kurulda yöneticilerin ve denetçilerin ibrası ile görevleri sona erer. Kat malikleri kurulu haklı bir sebebin çıkması halinde yönetici ve denetçileri istediği zaman değiştirebilir.
İşte apartman yöneticisini görevden almak ya da değiştirmek isteyen kat malikleri ya olağan kat malikleri kurulu toplantısını beklemelidir ya da kat malikleri kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmalıdır. Apartman ya da site yöneticisi hangi oy çoğunluğu ile seçilmişse, aynı oy oranı ile görevden alınabilecektir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, yönetim planında, “yöneticinin kat malikleri tarafından seçileceği” maddesi yer alıyorsa, kat maliki olmayan kişiler yönetici olamaz. Buna göre, örneğin; kiracılar apartman ve site yöneticisi olamaz. Ancak, yönetim planında böyle bir madde bulunmuyorsa kiracılar da yönetici olabilir.
Kat Mülkiyeti Kanuna göre kötü komşulara karşı yasal başvuru yolları bulunmaktadır. Gürültü yapan komşu için her zaman Alo 181 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Gürültü Şikayet Hattına başvurabilirsiniz Alo 181 Gürültü Şikayet Hattı 7/24 prensibiyle çalışmaktadır. KOMŞUNUN SÜREKLİ RAHATSIZ ETMESİ KANUNA AYKIRIDIR!
"Bu sorunlardan birincisi, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesi. Yöneticiler bunu yapamazlar, hukuka aykırıdır.
Apartman karar defteri, yönetmeliğin 107. maddesi gereğince, ilgili bulundukları yılı takip eden takvim yılından itibaren 10 yıl boyunca saklanmalıdır.
Apartman yönetim kurulu 3 kişiden oluşuyor. Bunlar; yönetici, denetleyici ve saymandır. Yönetici, kat maliki veya kiracı olabiliyor. Fakat denetleyicinin mutlaka kat maliki olması gerekiyor.
Her bir bağımsız bölüm sahibinin kat maliki sıfatıyla dahil olduğu bu kurul; apartman adına karar alır ve bu kararları uygular. Bir yönetici olmasa da kat malikleri kurulu örneğin binanın boyanması kararını alabilir ya da binanın sigortalanmasına dair karar alabilir.
Sekiz ve daha fazla bağımsız bölümü olan apartmanlarda yönetici atanması zorunlu olup yasal olarak zorunlu olmasa da sekizden az bağımsız bölümü bulunan apartmanlarda da yönetici seçimi yapılabilir. Eğer Apartmanda ki bütün daireler bir kişinin mülkiyetinde ise, o kişi kanunen yönetici olacaktır.
Yönetici ile sözleşme yapılmış ve sözleşmede bir ücret belirlenmiş olabilir. Yukarıdakiler yoksa, kat malikleri kurulu yöneticiye bir ücret tayin edebilir. Yönetici ücret almayabilir.
eleman.net verilerine göre, Apartman / Site Müdürü 2023 yılında ortalama 26.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Apartman / Site Müdürü , Temmuz 2023 yılında ortalama 25.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 20.680 TL maaş alıyordu.
Bina yönetimi kiracıyı çıkarabilir mi? Bina yönetiminin böyle bir yetkisi kesinlikle yoktur.
Kanun maddeleri incelendiğinde yönetici veya yönetim kuruluna ya da kat malikleri genel kuruluna ortak kullanılan şeylerden yoksun bırakma, ortak abonelikteki suyu ya da elektriği kesme, ısınma sistemini kapatma gibi bir yetki kesinlikle tanınmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri