CEVAP: Devlet memurunun yıllık iznini yurt dışında kullanabilmesi için onay alınmasına gerek yoktur. Personelin izin kağıdında yurt dışı adresini belirterek izne ayrılabilir. (Bazı ülkeler Vize işlemleri için bu onayı talep ediyorlar.)
Evet, memur hafta sonu yurtdışına izin almadan çıkabilir. Hatta memur, mesai bitimini müteakip yurtdışına çıkıp sabah mesai başlangıcına geri dönebilir. Memurun yurtdışına çıkması ile başka şehre gitmesi arasında teknik olarak bir fark yoktur.
Yurt dışına çıkacak memurların belge alma zorunluluğu bugün itibarıyla kaldırıldı. Kurumdan belge alma zorunluluğu, olağanüstü hal (OHAL) kapsamında, 21 Temmuz 2016 tarihinde uygulanmaya başlanmıştı. Yurt dışına çıkan memurlara, çalıştıkları kurumdan izin belgesi getirme zorunluluğu getirilmişti.
Bu tedbire 15 Kasım'dan itibaren gerek kalmamıştır. Böyle bir belge bulundurmak zorunda kalmadan izin aldıkları taktirde yurt dışı ziyareti yapabileceklerdir. Teknik imkanlar çerçevesinde adli olarak yurtdışı yasağı konanlar dışında vatandaşlarımız rahatlıkla yurt dışına çıkabileceklerdir."
Şu anda 657 sayılı Kanuna göre memurlar görevdeyken ya da izinli olduklarında ikamet ettikleri il dışına çıkmalarına engel bir durum bulunmadığı gibi, memurun görev yaptığı il dışında ikamet etmesi de mümkün.
İlgili 20 soru bulundu
657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinde ise; İkamet ettiği ilin hudutlarını izinsiz terkeden memurların Aylıktan kesme cezası ile cezalandırılacağı, bu cezanın da memurun, brüt aylığından 1/30-1/8 arasında kesinti yapılmak suretiyle uygulanacağı belirtilmiştir.
Genelgede yer alan düzenlemeye göre idari izin kapsamındaki kamu görevlileri ancak amirlerinin izni ile görev mahallinden ayrılabilecek olup, bu kapsamda izin verilmesi halinde yurtdışına da gidebilecektir. Buradaki amirlerden kastın kurumlarda izin vermeye yetkili amirler olduğunu değerlendirmekteyiz.
Sebebe bağlı olmaksızın alınan aylıksız izinde memur un yurtdışına çıkmasına engel bulunmamaktadır. Eşi yurtdışına sürekli görevle atanan memura verilen izinde de memurun yurt dışına çıkmasına mani bulunmamaktadır.
YURT DIŞINDA ÇALIŞAN İŞÇİNİN YILLIK İZİN HAKKI
Yurt dışında Türk firmasında çalışan işçi de Türkiye'de olduğu ilk beş yıllık çalışmasında her yıl için 14 gün, beş yıldan sonra ise her yıl için 20 gün yıllık izin hakkı kazanacaktır.
Yıllık izin verilirken yıllık izin süreleri içinde kalan ve mesai günlerine denk gelen resmi tatil günleri yıllık izne dâhil değildir.
Yabancı memleketlerin resmî kurumlarında, kurumlarının muvafakati ile görev alacak memurlara, ilgili Bakanın onayı ile (her üç yılda bir Bakan onayı yenilenmek kaydıyla) on yılamkadar aylıksız izin verilebilir.
Madde metni ve 62 seri numaralı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği incelendiğinde; memurların yıllık izinlerinin kullanılmasında zorunlu hallerde memuriyetin bulunduğu yer dışında gidiş ve dönüş için toplamda 4 güne kadar izin (yol izni diyebiliriz) verilebilir.
Devlet memurları aylıksız izin aldığında, kadrosu dolu tutulduğu için memurlar için getirilen yasaklara tabidir. Uygulama yurtiçinde kullanılan aylıksız izinler için geçerli olduğu gibi yurt dışında kullanılacak aylıksız izinler de geçerlidir.
Hangi Hallerde Yurt Dışına Çıkış Yasağı Verilmektedir? Yurt dışına çıkış yasağı bir adli kontrol tedbiri olması ve tutuklama kararına bir alternatif olarak düzenlemesi sebebiyle kişi için kuvvetli suç şüphesi, delil karartma yahut kaçma ihtimali gibi durumlar söz konusu olduğunda verilmektedir.
Maddenin kaldırılmasıyla, memurların tamamı, nüfusuna bakılmaksızın, nüfusa kayıtlı oldukları il ve ilçelere atanabilecek. Bilindiği gibi Emniyet ve Askeri Personel nüfusa kayıtlı olduğu illerde çalışamıyordu. Bu değişiklikle artık Polisler ve Askerler kendi memleketlerinde görev yapabilecek.
Polislikten ihraç meslekten çıkarılma cezası olarak da bilinmektedir. Bu cezaya sebep olabilecek durumlar arasında görevin yerine getirilmesi esnasında dil, ırk, cinsiyet, felsefi inanç ya da siyasi düşünce gibi konularda ayrım yapmak ve yanlış davranışlarda bulunmak yer alır.
Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz yol izni vermek zorundadır.
Genel olarak 1 yıldan 5 yıla kadar hizmet süresi olan çalışanlar için 14 gün, 5 yıldan fazla hizmet süresi olanlar için ise 20 gün yıllık izin hakkı bulunur. Almanya: Almanya'da yıllık izin süresi 4 hafta olarak belirlenmiştir. Çalışanlar, yıl içinde en az 20 iş günü süreyle izin kullanabilirler.
Ücretli refakat izni hangi sebebe binaen verilmiş ise ancak o amaçla kullanılabilir. Refakat için alınan izin amacı dışında seyahat veya tatil amacı ile kullanılması mevzuatımıza aykırılık teşkil eder.
Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
Kamuda çalışan memura yıllık izinde baz alınan süreler ile hizmet yılında beş yılını tamamlamış olması ve talep etmesi halinde memuriyeti süresince ve iki defa olarak kullanılmak üzere toplamda bir yıla kadar ücretsiz izin verilebilmektedir.
Dolayısıyla 657 sayılı Kanunun 28. maddesi gereğince ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı aylıksız izinde olan memurları da kapsamaktadır. Bu sebeple aylıksız izinde bulunan memurların bu sürede 28. madde kapsamında gelir getirici başka bir işte çalışması yasaktır.
Seyahat İzin Belgesi Nereden Nasıl Alınır? Seyahat izin belgesini telefonla 199'u arayarak ya da e-devlet üzerinden online başvuru yaparak alabilirsiniz. Başvuru sonucu SMS ile tarafınıza bildirilmektedir.
Seyahat izin belgesi çıkartma, ALO 199 üzerinden veya e-evlet üzerinden TC kimlik ve kimliği ile alabilecekler. Seyahat izin belgesini e Devlet durumunda olanlar için e Devlet şifresinin edinilmiş olması gerekiyor. Değerlendirme başvurucuya SMS ile bildirilecek.
Bakanlığımıza bağlı çalışan öğretmen, eş ve çocuklarının Yurt dışına çıkışlarında Havalimanı ve Gümrük Kapılarında istenen “Yurt Dışına Çıkmasında Mani Durum Yoktur.” Belgesi için ekli belgenin en az 15 gün öncesinde Müdürlüğümüz İnsan Kaynakları Şubesi(Özlük) Şubesine teslimi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri