Resmi üniforma ile büro hizmeti yapan personel, görev anında kışlık elbise ile bot yerine bu Yönetmelikte şekil ve özellikleri belirtilen ayakkabıyı giyebilirler. h) Her türlü sakal ve bıyık bırakılamaz. Saçlar, kep giyildiğinde dışarı taşmayacak uzunlukta kesilir. Favoriler kulak deliği hizasını geçemez.
Polis Saç Sakal Yönetmeliği
Polisler, hiçbir şekilde sakal ve bıyık bırakamaz. Saçlar, kep giyildiğinde dışarı taşmayacak uzunlukta kesilmelidir. Favoriler kulak deliği hizasını geçmemelidir. Ancak görevin özelliğine göre ve en üst birim amirinin izni ile bu hususlar serbest bırakılabilir.
a) Erkek öğrencilerin saçları şapka giyildiği zaman dışarı taşmayacak şekilde tıraş ettirilir. Baş kısmının üzerindeki saç uzunluğu taranabilecek kadar olacaktır. b) Bayan öğrencilerin saçları topuz veya küt kesilmiş olacak, siyah veya lacivert toka kullanılacaktır. c) Saçlar daima taranmış ve bakımlı olacaktır.
Cevap: Hayır bırakamaz. Gerekçe: 7068 Sayılı Kanun Madde 8 de “Kılık ve kıyafet ile ilgili olarak mevzuatta belirlenmiş kurallara uymamak.” Aylıktan Kesme Cezası gerektiren fiiller arasında sayılmakta olup; Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliği madde 5'te “Her türlü sakal ve bıyık bırakılamaz.
Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar ise kapalı, temiz ve boyalı olmalıdır. n) Bayan amir ve memurlar tırnak uzatamaz, (Değişik ibare:RG-25/8/2022-31934) makyaj, saç modelleri ve renklerinde abartıya kaçamaz, ziynet eşyası ve benzeri takılar takamazlar.
İlgili 21 soru bulundu
Bacak kılıfı polis üniforması ile uyumlu olarak satın alınabilir. Bacak kılıfı özel harekat seçimlerinde ise yazılı olan tercihlerden de yararlanılabilmektedir.
Mevzuatta, düğün takılarının hangi tarafa ait olacağına ilişkin olarak herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak hukuk sistemimizde ve uygulamada düğünde takılan takılar, kural olarak kadın eşe ait olmaktadır.
Bakanın aktardığı bilgiye göre polisler artık "Kılık Kıyafet Yönetmeliği"ne uygun şekilde resmi kıyafet giyerken bıyık bırakabilecek. Türkiye'de 12 Eylül 1980'e kadar üniformalı polislerin de bıyık bırakma hakkı vardı.
Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.
Türkiye'de polis memurlarının maaşı, rütbe, hizmet yılı, eğitim durumu, görev yaptıkları bölge ve alınan ek ödemeler gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. 2023 yılı itibariyle, Polis Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan yeni bir polis memurunun maaşı 25.539 TL'dir.
Yazlık üniforma giyildiğinde görünmeyen dövme ve yara izleri polisliğe engel olmaktan çıkarılırken 4, 5 ve 6. derece kellik ile ilaç kullanımı gerektirmeyen tiroit fonksiyon bozuklukları da bunun için engel taşımayacak.
Talimatta, bu kapsamda hangi rütbe ve görevde olursa olsun hiçbir personelin planlı ve rutin olarak yapılan uygulamalar dışında bar, pavyon, disko ve benzeri yerlerle oyun ve eğlence mekanlarına gitmeyecekleri belirtildi.
Kolye, arma, künye, yüzük vb. takılar takamazlar (Ancak Evlilik Cüzdanını ibraz eden Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencileri sadece alyans takabilirler. )
(3) Erkek personel, sakal, bıyık ve favori bırakamaz, her gün sakal traşı olur. Favorinin alt çizgisi, kulak iç kıvrım kıkırdağının üst sınır hizasında bulunur.
Kadın polislerin başlıca görevleri ise şunlardır: Kadın hapis yatanlara nezaret etmek, şüpheli yolcu kadınların takibi ve eşyalarının kontrolü, gizli fahişeliği önlemek, yalnız kadınların ikamet ettikleri haneleri gözetlemek ve ahlaki hususlarda kadın ve çocukların himayesini sağlamaktır.
Sivil polis olabilmek için lise, ön lisans, lisans ya da yüksek lisans kapsamında bir eğitime sahip olmak gerekir. Böylece KPSS sınavı ile beraber gerekli sözlü, yazılı ve fiziki sınavlar geçilir. Aynı zamanda bu sınavlar içinde psikolojik test de yer almaktadır.
Erkek subay, askeri memur, astsubay, askeri öğrenci, erbaş ve erlerin kaşlarını aldırmaları, manikür yaptırmaları, pomat ve fazla koku kullanmaları, favori, biş, sakal ve bıyık bırakmaları yasaktır.
Dairesinin 20/4/2022 tarihli ve 2021/7000 2022/2247 K. sayılı kararı ile iptal edilerek kamu kurumlarında erkek memurların sakal kesme zorunluluğu ortadan kaldırılmış ve iptal kararı Yönetmelik metninde yer almıştır.
g) İnfaz ve koruma başmemurları ve memurları ile infaz ve koruma memurluğu öğrencilerinin sakal ve bıyık bırakması yasaktır. Her gün sakal ve bıyık tıraşı olunması zorunlu olup, saçlar kep giyildiğinde dışarı taşmayacak uzunlukta kesilir. Favoriler kulak deliği hizasını geçemez.
Türklerde bıyık hep vardı. Hatta bıyığı çıkmayan çocuklar büyüklerine özenir ve çeşitli yollarla bıyıklarının çıkmasına çalışırlardı. Bıyık, moda diye bırakılırdı, ancak sakal dinen sünnet olduğu için bırakılırdı. Sakalın çıkması dini merasimle kutlanırdı.
İbrâhim ile başladığı kabul edilir. Hz. Peygamber bıyığını kısaltır ve müslümanların da böyle yapmasını tavsiye ederdi. Hatta ashaptan birinin uzamış bıyığını bizzat kendisinin kesip kısalttığı nakledilmiştir (Ebû Dâvûd, “Ṭahâret”, 75).
"Bıyığını kısaltmayan bizden değildir." (
buyurmuştur. Bıyıklar üst dudağın kırmızılığı görülecek şekilde kısaltılmalıdır. İşte âlimlerimiz bu konudaki bütün hadis-i şerifleri gözönünde bulundurarak, sakalı bırakmanın sünnet olduğu, zaruret olmadıkça bırakılan sakalı kesmenin tahrimen mekruh olduğunu söylemektedirler.
Özetleyecek olursak boşanma davasında altınlardan ziynet eşyası niteliğinde olanlar kime takıldığına bakılmaksızın kadına aittir. Bu kategori dışında kalan tüm altınlar ve diğer değerler kime takıldıysa ona bırakılır.
Örneğin erkeğe takılan çeyrek altın kadına özgü bir ziynet eşya olmadığı için erkeğin hakkıdır. Lakin erkeğe bilezik, yüzük, kolye gibi kadına özgü takılan ziynet eşyaları kadının hakkıdır.
Taraflar veya tarafların anne – babası veya onlar gibi hareket eden kişilerin takmış olduğu takılar; kime takıldıysa onun olur. Örneğin erkeğe takılan yüzük, saat gibi takılar erkeğin; kadına takılan yüzük, kolye, bilezik gibi takılar da kadının olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri