Yapılan tüm ihbarların gerçek kabul edildiği 155 POLİS İMDAT HATTI'nda alınan ihbar sisteme geçilir ve gelen tüm ihbarlar gizlilik derecesiyle kayıt altına alınır ve ihbarı veren vatandaşın kimliği kesinlikle başkaları ile paylaşılmaz. 155 Polis İmdat Hattı'na gerekli tüm bilgilerin verilmesi ve delillenip işlemin ...
İhbar isimsiz olmalı mıdır? Çalışanlar bütün ihbarların gizli tutulacağından emin olmalıdırlar. Bir güven atmosferi oluşturabilmeniz durumunda isimsiz ihbar gerekli olmayabilecektir. Bazı daha ciddi durumlarda isim verilmemesi önemli olabilecektir.
Sokakta gördüğü uyuşturucu ticaretini polise bildirmek isteyen vatandaş, uygulamadaki butona basarak ihbarda bulunacak. Sisteme konum bilgisiyle birlikte düşen ihbar, bölgeye en yakın ekibe iletilecek. İhbarcının kimliği kesinlikle gizli tutulacaktır.
İhbar Olunan Gerekli Koşulları Sağladıktan Sonra Feri Müdahil Sıfatını Kazanır. Dava kendisine ihbar edilen kişi, davanın ardından kaybedilmesi halinde kendisine rücu edilebileceğini bildiğinden davayı kazanmasında hukukî yararı olan taraf yanında davaya katılabilmektedir.
Emniyetin ihbar adresine mail atarak durumu anlatabilirsin. Çok kritik bir şey olmadığı sürece seni bulmazlar.
İlgili 20 soru bulundu
Suç uydurma suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 271. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre “işlenmediğini bildiği bir suçu yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil ve emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye 3 yıla kadar hapis cezası verilir.”
5326 sayılı Kabahatlar Kanununun 42/A maddesinde yer alan “112 Acil Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere bu Kanuna göre il valileri tarafından ikiyüzelli türk lirası idari para cezası verilir. Tekerrür halinde bu ceza iki katı olarak uygulanır.” Hükmü yer alır.
En İyi Cevaplar. Seninle uğraşma çeşidine göre değişir. Uyarılmasını istersen karakola çekilir, hakkında tutanak tutulur ve sen şikayetinden şartlı vazgeçersen salınır. Yok şikayetinde ısrar edersen savcılığa sevkedilir, sana karşı yapılanın kişisel haklarına karşı olduğunu hükmederse mahkemeye sevkeder.
Savcılığın çalışma hızına göre ifadeye çağrılma süresi 1 hafta ile 1 ay arasında değişir.
Şikayet: Maruz kaldığınız eylemi Cumhuriyet başsavcılığına veya kolluk makamlarına (polis, jandarma) bildirmeniz ve olayın araştırılarak faillerin cezalandırılmasını talep etmenizdir. Şikayet için faili biliyor ya da tanıyor olmanız şart değildir.
Yapılan tüm ihbarların gerçek kabul edildiği 155 POLİS İMDAT HATTI'nda alınan ihbar sisteme geçilir ve gelen tüm ihbarlar gizlilik derecesiyle kayıt altına alınır ve ihbarı veren vatandaşın kimliği kesinlikle başkaları ile paylaşılmaz. 155 Polis İmdat Hattı'na gerekli tüm bilgilerin verilmesi ve delillenip işlemin ...
ALO 191 sabit hatlardan ücretsiz aranabilmekte ve 7gün 24 saat hizmet vermektedir.
Kişi eşi ile sağlıklı bir iletişim kurabiliyorsa madde bağımlılığı konusunda ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattından destek alması için yönlendirebilir.
Kamu açısından bu durum şöyle açıklanabilir. Kamu çalışanları hakkında gerekli soruşturma yapıldıktan sonra ortaya çıkan netice ancak sicile işleyebilir. Yani netice itibariyle kamu çalışanı hakkında herhangi bir soruşturma yapılmadan bir tutanak tutulmuş ise bunun bir geçerliliği yoktur.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 1997/16463 E., 1997/20047 K. sayılı kararı uyarınca emeklilik, askerlik ya da evlenme sonucu iş sözleşmesinin sona erdiği durumlarda ihbar süresi aranmaz. İşçinin ölümü halinde ihbar süresi aranmaz. İş Kanunu m. 24 ile düzenlenen işçinin haklı nedenle fesih hallerinde ihbar süresi aranmaz.
Eğer bildirimde bulunmazsa ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır. İhbar süreleri işçinin o işteki çalışma süresine göre belirlenir. İhbar süresi dolmadan işten istifa eden kişi o işte çalıştığı döneme denk gelen ücret kadar ihbar tazminatını işverene ödemekle yükümlüdür.
Karakola gitmeniz durumunda şikayetçi olmak istediğinizi söylerseniz ilgili memur ifadenizi alacak ve bunu zapta geçirecektir. Olayı anlatmanızın ardından şikayetçi olduğunuzu ve uzlaşmak istemediğinizi beyan etmenizin ardından emniyetteki süreç tamamlanacak ve ifadeniz cumhuriyet savcılığına gönderilecektir.
Hakkında şikayet olup olmadığını adliyeye gidip savcılık ön büro bölümünden sorgulatabilirsiniz. Ama bazen başka adliyelerde şikayetler söz konusu olabiliyor.
Karakolda ifade verdikten sonra suçlu görülüp görülmemeye göre durum değişir. Eğer ifade de suç unsuru oluşturacak bir neden bulunamadıysa kişi serbest bırakılır, aksi halde savcı tarafından sulh ceza hakimliğine sevk edilir.
Savcılığa suç duyurusunda bulunulduktan sonra kişi kaç gün sonra ifadeye çağrılır? Savcılığın çalışma hızına göre ifadeye çağrılma süresi 1 hafta ile 1 ay arasında değişir. İfade sonrası savcılık delil toplar.
Şikâyet başvuruları en geç 30 gün içinde cevaplandırılır.
Soruşturmada İfade Vermeye veya Sorguya Çağırma
Kolluk görevlileri, suç işlendikleri şüphesiyle yakaladıkları kişileri veya uyguladıkları tedbirleri derhal Cumhuriyet savcısına bildirmek zorundadır. Kolluk, Cumhuriyet savcısından talimat almadan ifade alma veya diğer karakol işlemlerini yapamaz.
TCK madde 271'de suç uydurma suçunun cezası: “Madde 271- (1) İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.”
Suç uydurma suçu kasten işlenebilen bir suçtur. Neticesini bilerek, isteyerek ihbarda bulunma ya da delil veya emare uydurma iradesi suçun manevi unsurudur. Bu suçun manevi unsuru bakımından doğrudan ve genel kastın bulunması yeterli olup failin suçu işleme nedeninin, maksadının veya saikinin bir önemi bulunmamaktadır.
“(1) İşlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) İşlenmiş olmakla birlikte, sebebiyet verdiği neticelerin sınırlandırıl- ması hâlen mümkün bulunan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri