Milli Savunma Bakanlığı, paylaşım yapan personelin tespit edilerek haklarında yasal işlem başlatılacağını açıkladı. Uzmanlar, güvenlik görevlilerinin üniformalarıyla paylaştığı fotoğrafların güvenlik ve istihbarat zafiyeti oluşturduğunu vurguladı.
Bu açıdan personel üniformalı/üniformasız kışlada çekilmiş fotoğraf, video, tatbikat sahaları, intikaller, atış alanları, barınma yerleri gibi sahaların mahremiyetinin paylaşılması istihbarat açısından sakıncalıdır" diye konuştu.
olduğunu belirterek vurgulamaktadır: “Etkileşimli sosyal medya aracılığıyla, polisler ve vatandaşlar suçu çözmek için birlikte çalışabilirler.
Polise Kimlik Sorma Hakkımız Var Mı? POLİS VAZİFE VE SALȂHİYET KANUNU 4/A maddesi bu konuyu düzenlemiştir. “Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususunda gerekli kolaylık gösterilir.
O halde polis görevini yaparken ilgilisine –yasal düzenlemelerde belirtilen istisnalar dışında- işleme başlamadan önce resen kimliğini göstermesi gerekir. Örneğin polis, arama, elkoyma, durdurma, kimlik sorma gibi işlem yapılmadan önce kimliğini resmi veya sivil olsun gösterdikten sonra bu işlemi yapması gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Milli Savunma Bakanlığı, paylaşım yapan personelin tespit edilerek haklarında yasal işlem başlatılacağını açıkladı. Uzmanlar, güvenlik görevlilerinin üniformalarıyla paylaştığı fotoğrafların güvenlik ve istihbarat zafiyeti oluşturduğunu vurguladı.
Askeri Yargıtay kararlarında da belirtildiği üzere, a) askeri şahıslarca b) sözlü ya da yazılı olarak tebliğ edilmiş emirler hilafına (haberdar olunan emir/emirler aksine) c) sosyal medyada üniformalı fotoğraf paylaşımı emre itaatsizlikte ısrar suçuna (1632 sayılı AsCK m. 87/f. 1) vücut verecektir.
Fotoğrafınızın sizden izinsiz yayınlandığını gördüğünüz zaman öncelikle savcılığa suç duyurusunda bulunmalısınız.
1) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.
Buna göre kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Fotoğraf sahibinin paylaşıma rıza göstermesi halinde ise bu eylem artık suç olmaktan çıkacaktır.
En az bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası
"Kişinin, rızası dışında fotoğraf yahut videosunun çekilmesi, TCK 134'te düzenlenmiş olan 'özel hayatın gizliliğini ihlal' suçunu oluşturur.
Kanuna göre, askeri güvenlik bölgesi olarak tespit edilen Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait kışla, kıta, karargah, kurum, ordugah gibi tesislerin, fotoğraf ve filmleri çekilemeyecek. Bu yerlerle ilgili harita, resim ve kroki yapılamayacak, not tutulamayacak.
Asker Kıyafeti Giymek Suç Mu? Askerlerin resmi üniformasını giymeye hakkı olmayan bir kimse insanları yanıltacak şekilde hareket etmesi halinde suç işlemiş olacaktır.
Emre itaatsizlikte ısrar suçu ve cezası 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 87. maddesinde düzenlenmiştir. Emrin hiç yapılmaması durumunda bir aydan bir seneye kadar hapis cezası söz konusudur.
Uygulamaya göre, her vatandaş trafik ihlali yapan araçların fotoğrafını veya videosunu çekerek o sürücüye ceza yazdırılmasına yardımcı olabilecek.
Çağdaş Hukukçular Derneği, polislerin görüntülerinin alınmasını yasaklayan Emniyet Genel Müdürlüğü “genelgesini” paylaştı. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, eylemler sırasında polislerin görüntülerini ya da seslerini kaydetmek yasaklandı.
Sivil Polis Kıyafet Yönetmeliği
Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliğine göre: Sivil elbise ile çalışanlar, mülki idare amiri tarafından mevsim veya görev gereği başka türlü giyime izin verilen haller dışında, elbise ve gömlek giymiş ve kravat takmış olarak görevde bulunmak zorundadırlar.
Kamu görevini usulsüz olarak üstlenme suçunun cezası, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasıdır. Adli para cezası bir yıla kadar olan hapis cezaları adına verilebilir, bu nedenle bu suç nedeniyle adli para cezasına hükmedilebilir.
Ve askeri kıyafetin dışarıda giyilmesi yasaktır.
Bir önceki madde de anlattığımız üzere çelik yelek giymek suç değildir. Bu şekilde bazı sorular ile polissepeti olarak karşılaşmaktayız. Ve bizler size en doğru ve tarafsız bilgiyi sunmak isteriz. Bu anlamda suç olmayan bir şeyin kesinlikle cezası olamaz.
Erbaş ve erlerin kışlada kullanacakları telefonların "akıllı telefon" olmasına da izin verilmeyecek.
Asker telefonu nasıl olmalı? Askerlerin telefonları, internete erişimi olmayan, tuşlu ve kamerasız telefonlar olmalıdır. Göz önünde bulundurulması gereken ilk özellik ise şarjdır. Şarjı uzun giden cihazları tercih edilmelidir.
Askerde akıllı telefon kullanmak, güvenliği sağlamak açısından risk taşımaktadır. Bu sebeple internet erişimi olan ve kamerası bulunan cihazlar askeriyede kabul edilmemektedir.
Danıştay 10. Dairesi, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün polislerin görüntülerinin alınmasını yasaklayan genelgesine "dur" dedi. Karar oybirliğiyle alındı. Söz konusu genelgenin haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığı vurgulanarak, temel hak ve hürriyetlerin sadece kanunla sınırlandırılabileceği belirtildi.
Bu kişiler, hem ceza davası hem de manevi tazminat davası yoluyla haklarını arayabilirler. İzinsiz fotoğraf çekilen bir kişi, ceza davası açılması için 6 ay içinde şikayet yoluna başvurabilir. Aynı zamanda, manevi zararlarının telafisi için de manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri