Esnek poliüretan sünger iki anahtar kimyasalın reaksiyonu ile üretilir. Bunlar polyol ve izosiyanattır. Bunlar diğer kimyasallarla birlikte yüksek güçlü mikser içinde tamamen karıştırılır ve anında sünger reaksiyonu başlamış olur. Kabarcıklar oluşur ve karışım genişler.
2.SÜNGER ve ÖZELLİKLERİ
Konumuzu oluşturan depolama malzemesi olan süngerin ana hammaddesi latex olmasına rağmen, doğal latexin piyasadaki sünger talebini karşılayamaması neticesinde bilim adamları 1937 yılında poliüretan hammaddesini oluşturarak, bundan sünger elde etmeyi başardılar.
Esnek poliüretan köpükler, poliüretan süngerler olarak da bilinirler ve yataklarda, mobilyalarda konfor malzemesi olarak vazgeçilmezdir. Esnemeyen köpükler ise daha çok ısı ve ses izolasyonunda kullanılırlar. Poliüretan ürünlere çoğu zaman üretanlar da denir.
Malzemeler. Sentetik süngerler polyester, poliüretan veya bitkisel selülozdan yapılabilir. Poliüretan, polyester süngerlerde aşındırıcı tarafı için kullanılmaktadır. Polyester süngerler bulaşık yıkamada daha yaygındır ve genellikle yumuşak ve sarı renktedir.
Döküm süngerler sağlıklı, esnek, konforlu ve dayanıklılığı son derece yüksek olan süngerlerdir. Günümüzde ısı ve nem izolasyonundan mobilya imalatına geniş kullanım alanına sahiptir. Sıkıştırılabilir, kolay işlenebilir, ısı iletkenliği ve titreşim engelleyici özellikleri de bulunur.
İlgili 37 soru bulundu
Gönül rahatlığıyla poliüretan köpük kullanabilirsiniz!
Bu nedenle üreticiler genellikle poliüretanı çevre dostu malzemeler olarak sınıflandırır. Böylelikle tüm blogu baz alarak kurallarına tabi olarak üretilen poliüretan ürünlerin insan sağlığına herhangi bir tehlike veya zarar oluşturmadığı sonucuna varabiliriz.
Poliüretan sünger üretiminde 3 ana hammadde önemli bir rol oynar. Bunlar; poliol, izosiyanat ve sudur. Diizosiyanatın bir kısmı poliol ile polimerleşirken, küçük bir kısmı da su ile reaksiyona girerek gözenekli poliüretan yapıyı meydana getirir.
Polieter Polioller
Halkalı eterik yapıların polimerizasyonu sonucu hazırlanırlar. Katalizörler varlığında halkalı eterlerin etoksilasyonu/propoksilasyonu ile üretilen polimerik yapılardır. Polieter polioller, propilen oksit, etilen oksitin katılma reaksiyonu ile elde edilir.
Doğal bulaşık süngerleri, deniz canlısı olan süngerlerden meydana gelir. Yapay bulaşık süngeri ise selüloz ve poliüretan maddelerinin karışımından hazırlanır. Renkli bulaşık süngerlerine renk veren madde ise renklendirici boyalardır.
Dansite sadece süngerin kalitesini gösterir. Piyasada kaliteli ve mukavemetli olarak en çok tercih edilen süngerler gri 32 ve 28 dansite süngerlerdir. 35 dansite ve HR gibi daha lüks süngerler de mevcuttur. Fakat sağlam ve kullanışlı bir ürün için 32 dansite yeterli kaliteye sahiptir.
(Polyurethane) Poliüretan kumaş veya PUL kumaş, genel olarak polyester olan su geçirmez bir kumaştır, ancak poliüretan bir tabakaya ısıyla lamine edilmiş bir pamuk veya poli-harman materyali olabilir. Hafif ve son derece dayanıklıdır.
Poliüretan Nerelerde Kullanılır? Poliüretan köpükler ya da kısaca PU köpükler yapı ve inşaat işlerinin en çok farklı alanlarda kullanılan malzemelerinden biridir. Özellikle de yalıtım için tercih edilir.
POLİÜRETAN REÇİNE DÖKÜMÜ Poliüretan reçine ürünümüz Poliüretan (A) ve Sertleştirici (B) olmak üzere iki kompenantlı bir üründür. A kompenantından 1 birim, B kompenantından 1 birim ile karıştırılarak döküm yapılır. Yani 100 gram Poliüeratan Reçine'ye 100 gram Sertleştirici eklenerek 3-4 dakika aralığında karıştırılır.
Esnek poliüretan sünger iki anahtar kimyasalın reaksiyonu ile üretilir. Bunlar polyol ve izosiyanattır. Bunlar diğer kimyasallarla birlikte yüksek güçlü mikser içinde tamamen karıştırılır ve anında sünger reaksiyonu başlamış olur. Kabarcıklar oluşur ve karışım genişler.
Doğal bir ürün olan sünger biyolojik olarak parçalanabilir. Doğal elyaf yapısı sayesinde kullanım sonrası hızla ve %100 kuruyarak bakteri ve mikrop üremesini önler, hijyeniktir. Selüloz sünger doğada tamamen yok olur bu özelliği ile doğa dostudur! Suyu kolaylıkla absorbe eder.
Visco Sünger Yapısı
Kalay ve aminler gibi katalizörler ile suyun mevcudiyetinde kimyasal reaksiyon meydana geldiğinde, bir dondurmanın kıvamında yeni bir viskoz sıvı oluşur. Bu sıcak karışım daha sonra bir kalıba yerleştirilir, kurutulur, soğutulur ve yastık, şilte ve yataklarda kullanılmak üzere kesilir.
Kabak lifi benim özellikle kullandığım üzere elde bulaşık yıkamak için, bulaşık süngeri yerine kullanılır. Ayrıca vücut lifi olarak da mükemmel bir üründür.
Bu sistemin temeli kırpık haline gelen süngerlerin MDI(metilen Di izo Siyanat) ve prepolimer ile karıştırılması, bir preste sıkıştırılarak su buharı verilmesi esasına dayanır. Burada MDI su buharı ile reaksiyona girmekte oluşan üründe prepolimer ile birleşerek sünger parçalarının yapışmasını sağlamaktadır.
Klasik süngerler yerine tercih edilen kabak lifi ise doğada kısa bir süre içinde tam olarak çözünebilir maddelerden üretilmiştir. Kabak lifi %100 biyobozunurdur. Doğa dostu olan kabak lifleri atıksız, çevreci, sürdürülebilir bir yaşam için son derece önemlidir.
Gliserin, karbon ve hidrojenden meydana gelen, şeker alkolü veya poliol olarak da bilinen kokusuz ve tatlı bir karbonhidrat türüdür.
Polioller – Şeker Alkoller nedir? Aldoz ve ketoz şekerlerin karbonil grubunun indirgenmesiyle oluşan şeker alkolleri.
Polyester polioller, çeşitli dikarboksilik asit ve glikollerin polikondenzasyon reaksiyonu sonucunda üretilen hidroksil grubu (-OH) sonlu ve 350-4000 dalton molekül ağırlığı aralığında sentezlenebilen yarı mamul ürünleridir. Bu polyester polioller özelliklerine göre birçok sektörde kullanılmaktadır.
İzosiyenat ve polyol bileşenlerinin yüksek basınç ve gerekli ısı altında karıştırılarak püskürtülmesiyle elde edilir. Bu iki bileşen püskürtme esnasında karıştırılır ve hedef zemine yapışarak saniyeler içerisinde hacminin 10-50 katı oranında kabarır.
1. Sprey Poliüretan Köpük Isı Yalıtım Uygulamasının ömrü ne kadar sürelidir ? Sprey Poliüretan Köpük 20 yıl sonraki ölçüm verilerine göre ısı iletkenlik ve ısı yalıtım ürünlerinde olması gereken özelliklerini sürdürdüğü görülmektedir. Sprey Poliüretan köpüğün toplam ömrü 80-90 yıl olarak kabul edilmektedir.
Sprey poliüretan köpük yaklaşık olarak 10 dakikaya yakın bir sürede sertleşmeye başlar. Yaklaşık bir saat gibi bir sürede ise sertleşir. Sertleşen köpüğe daha sonra kesme işlemi ve zımpara gibi işlemler yapabilmek mümkündür. Harç sürme ve boyama işlemine de uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri